Dumo Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Wiem tylko że w jego wypowiedzi było "chyba" dlatego szukałem A macie może jakieś fotki tych zbiorników?? Będę bardzo wdzięczny jak się jakieś znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Te beczki to wytwornice dymu, już teraz nie pamiętam nazwy. Zdarzało się, że teciaki woziły tam inne bambetle- np beczki z olejem ale one wyglądały zupełnie inaczej. Proponuję zajrzyj do 2giego tomu Mitycznej broni Michulca, jest tam troszkę fotek. Niestety nie mam skanera żeby je wrzucić. _____________________________________________________ edit: znalazłem troszkę na swoim photobuckecie: Tu są zwykłe beczki: tutaj zbiorniki oleju (bodajże po 200l) - ludzka pamięć jest zawodna.... Wytwornice dymu były bardzo podobne do nich ale krótsze i bez widocznego korka. Niestety ich zdjątek nie znalazłem. Z tego co pamiętam z dyskusji gdzie tych fotek używałem, konkluzja była taka, że my wytwornic mieliśmy mało i używaliśmy głównie podczas operacji Berlińskiej - ale na chwile obecna tych informacji nie potrafię potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 (edytowane) Ooo super, super. Przeglądam właśnie "mityczną broń" szukam tych beczek bo zvezdowskie jakoś mi nie pasują... Fajną fotke znalazłem: Edytowane 11 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 hej Dumo - przed malowaniem zakup koniecznie debonder i oczyść fototrawionki z kleju - szczególnie widoczne jest to na wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Wiem właśnie... debonder?? a gdzie to można dostać i za ile ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Allegro - nick zdaje się Pszum około 23 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 23zł trochę sporo, nie ma żadnego ciekawego zamiennika ?? Coś się wykombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prochemik Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Kombinuj, kombinuj bo przecież na tym polega mododelarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2009 Wracając do wytwornic dymu mam wątpliwości do tego elementu nie wiem czy to jest uproszczenie zvezdy czy tak ma być, proszę doradźcie Gdzie można dostać jakąś ciekawą figurkę do włazu na wieży bo jak na razie moje poszukiwania zakończyły się na niczym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Nastąpił czas na inwencję (własną) twórczą..... czyli rozpoczęcie prac nad błotnikami.... blacharka. Blachy produkcji Warka Strong Jeszcze muszę je troszku przeszpachlować i zrobić nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Przeglądałem temat "Wodzika" z Isem-2, i mam pytanie co do peryskopów czy na t-34 były montowane daszki czy nie ?? Jak widać na fotkach już je wykonałem ale jakby co można zerwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Gdzie można dostać jakąś ciekawą figurkę do włazu na wieży bo jak na razie moje poszukiwania zakończyły się na niczym... Tamiya robi fajny zestaw ruskich czołgistów... Jak widać na fotkach już je wykonałem ale jakby co można zerwać. Zostaw, t-34 miały te klapki. Ostatnio zakupiłem też T-34/85 tyle, że z Dragona Premium, i też nad tym problemem myślałem, ale jak przeglądnąłem kilka fot to się wyjaśniło, że klapki te powinny być obecne. Aha: w kwestii modelu troszkę za bardzo zmasakrowałeś te błotniki boczne, no i brakuje wywinięcia krawędzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kami13f Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Witaj . Te beczółki z tył to BDSz , wytwornice dymu do stawiania zasłon dymnych , możesz sobie je darować . numeru typu nie znam , T-54 miał BDSz-5 , więc może 1 lub 2 . Przejrzałem J.Magnuskiego Wozy bojowe LWP (bardzo pomocna publikacja ) i nic tam nie ma o BDSz i jego zastosowaniu w czasie wojny . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Model jest już na wykończeniu, muszę tylko dołożyć parę blaszek, zbiorniki, trochę szmatek i pierdółek. Chciałem się fotkami pochwalić ale niestety pożyczyłem czytnik kart i nie mam jak. Jutro zdjęcia powinny się tutaj pojawić. Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 Dobrze Dumo że znalazłeś wreszcie czas na modele. Czekałem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 Przez pół roku nie znajdywałem na niego czasu ale jutro: 3 dni matury i w piątek go powinienem dokończyć. To do zobaczenia, Boozy dzięki za śledzenie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 5 Maja 2009 Autor Share Napisano 5 Maja 2009 Odzyskałem czytnik kart, jak obiecałem tak wrzucam fotki. Model na wykończeniu, lecz coś mi znowu przerwało, przyszła moja panzer III i się za nią jak na razie wziąłem, ździwiłem się co do jakości modele Tamiy'i przeciętnie nieciekawe a ten bije na głowę Dragona, mało to szpachlowania faktura elegancka ogólnie została mi tylko wieża do sklejenia, budowa jak na razie trwała mniej niż 2 godziny, poniżej fotki. T-34/85 Panzer III Ausf.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 co do jakości modele Tamiy'i przeciętnie nieciekawe a ten bije na głowę Dragona Nie wiesz co mówisz, spasowanie zawsze było lepsze u Tamiyi i nawet model z 1989 (tiger) bije na głowę dzisiejsze model DMLa. Zaś nowe modele Tamci - Jagdtiger, Char, Hetzer nie mają sobie równych tak spasowaniem, jak i zgodnością merytoryczną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Panzer III jest ogólnie rzecz biorąc skończony, tygrysa zostawiłem bo nie mam kasy na blachy i wziąłem się po tych paru miesiącach na nowo za "tetetke". Usunąłem badziewne błotniki i zabieram się powoli za blaszki. Jak dobrze pójdzie i nadal będę miał chęć jutro go skończę... Pozdrawiam Dumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Były dwa pytania - 1-były stosowane dwa typy zbiorników w T-34/76 zbiorniki z paliwem , w T-34/85 na tych stelarzach wożono co popadło ale na zdjęciach datowanych na 1944 są takie zbiorniki , czy użyto bojowo wytwornic dymu ? zasłony dymne były stawiane ale czy na T-34 jednoznacznej odpowiedzi nie ma - ten czołg był do wszystkiego . 2- Daszki na peryskopach - stosowano po wojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Czy prezentowane koła sa napewno do tej "wersji", z tego co wyczytałem, sprawa z T-34 jest strasznie skoplikowana, patrz same wersje T34/76, podwozie (prawie) takie samo, a inna wieża. Na zdjęciach widziałem już sporo kombinacji, model, który powinien mieć całe stalowe koła - '41, były zamontowane koła od modelu np. '42. Popatrz na zdjęcie, gdzie stoją dwa teciaki 34/85. Sam się nabrałem dając na stronę 34/85 z 1944 roku, a jak się okazało, była to produkcja powojenna. Możesz pokazać te koła z kompletu, razem z tymi żywicznymi, mogą się różnić ilością śrub - inna fabryka. Sprawdź też, czy na tym modelu który robisz powinna być "Krasnaja Zwezda", ponieważ na większości modeli (99%) na zdjęciach nie widać jej, są za to napisy w stylu "Za Stalina". Patrz również na model T-34/85 z operacji Berlińskiej, tam nie ma gwiazd, jeżeli już to białe pasy na bokach i górze wieży ("inwazyjne") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Hehe kolega załorzył koła od Pantery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 To nie ma znaczenia jakie koła, akurat było tyle wersji że jest w czym wybierać. Hehe Very Happy kolega załorzył koła od Pantery A jak troszeczkę inwencji musi być Daszki na peryskopach - stosowano po wojnie Na pewno mi się wydaję że drugo wojenne 85 też miały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saviola Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Gdzie można dostać jakąś ciekawą figurkę do włazu na wieży bo jak na razie moje poszukiwania zakończyły się na niczym... http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=114860&kateg=288597 sam je mam i swietnie pasuja do "Rudego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi