pmroczko Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! @n_lukasz- widzę, że konkretną pracę włożyłeś w swoje wnętrze! Ja z początku też tak chciałem zrobić, ale przeróbka tunelu przedniej osi mnie przekonała, że trzeba to zrobić przy pomocy CAD i druku 3D, bo inaczej bałem się, że zgubię wymiary - a poza tym nie chciałbym tego robić więcej niż raz... Jak tylko dostanę próbny wydruk to się zgłoszę do Ciebie. @SnajperTBG - dziękuję za miłe słowa! Z tym że nic nie będzie widać, to ja bym nie powiedział - wszystkie włazy będą otwarte a ten na samej górze jest naprawdę spory, więc chyba tak źle nie będzie! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Próbowałem z grubsza poprawić wnętrze metodą prób i błędów. W większości bazowałem na zdjęciach. Wieża to też masakra w tym modelu a właściwie jej wnętrze czyli pusta wydmuszka. Być może jak przyjdzie nowa drukarka to przysiądę do niej znowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia @n_lukasz-firma MMK robi zestaw wnętrza do V100/M706 i chociaż sam spód zostawia jeszcze sporo do życzenia, to różne drobiazgi i wnętrze wieży jest OK. Jak go poprosiłem o zestaw bez niektórych części, to też mi sprzedał więc może warto tak zrobić? A ja mam kilka fotek, żeby pokazać co będzie z wnętrza widać: Z tyłu obciąłem kawałek kadłuba bo przeszkadzał w montażu radia, teraz muszę go przykleić z powrotem: No i zostały mi jeszcze ławeczki po bokach kadłuba - będą złożone, bo jeden weteran mi powiedział, że w ten sposób można się lepiej przespać jak akurat jest spokojniejsza chwila: Jeszcze jedna fota ze szpachlowania kadłuba: Jeszcze trochę i będzie można się pobawić z zawieszeniem! Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Jest na co patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia No robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Września Autor Share Napisano 6 Września @kret69- bardzo dziękuję za miłe słowa! A ja w międzyczasie wszystko ładnie wygładziłem: Z tyłu dorobiłem imitacje tulejek, do których by były przykręcane ramka na narzędzie i trzymak na kanister - ale USAF raczej ich nie stosowała, więc u mnie też tego nie będzie. Na bokach dorobiłem kilka brakujących spawów. No i jak kadłub już właściwie jest, to biorę się za zawieszenie. Na pierwszy ogień idą sprężyny. Części z zestawu wyglądają tak: A po moich przeróbkach tak: Teraz na pierwszy ogień idzie tylna oś, trzeba jeszcze zrobić nowe amortyzatory i ich mocowanie, no i zrobić od nowa mocowanie osi do sprężyn. Zabawa! Dziękuję za uwagę i pozdrawiam serdecznie Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 Września Autor Share Napisano 10 Września Dzień dobry! No i tylne zawieszenie jest: Żywiczne koła z MMK, trochę zabawy z nimi jest, bo mają spore klocki wlewowe do usunięcia. Oś to mój wydruk 3D, od razu z przelotowym otworem na wzmacniający drut mosiężny, żeby się przypadkiem nie wygięła od gorąca... No i amortyzatory mojej konstrukcji. Cały podzespół do podwozia pasuje tak: Teraz jeszcze lepsza zabawa - przednie zawieszenie i układ kierowniczy! Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 10 Września Share Napisano 10 Września 59 minut temu, pmroczko napisał: No i tylne zawieszenie jest: Zgaduję tylko, że łączniki śrubowe spinające resory z osią będziesz jeszcze spiłowywał, żeby nie były takie do szpica i szwy na piórach resorów też jeszcze doczyścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Września Autor Share Napisano 11 Września @Rafał B- dokładnie tak, skąd wiedziałeś? Wielkie dzięki za komentarz i za zwrócenie uwagi, pozdrawiam serdecznie Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września 10 godzin temu, pmroczko napisał: @Rafał B- dokładnie tak, skąd wiedziałeś? Przy całym nakładzie pracy, jaki już włożyłeś w ten model, pozostawienie tego w takim stanie byłoby zwyczajnie nie na miejscu...domyśliłem się więc, że tego tak nie zostawisz Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Września Share Napisano 12 Września Czyszczenie szwu na resorze to wysublimowana tortura, moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września Dzień dobry! @Rafał B- dzięki za miłe słowa! @Lipstein - nawet bym się zgodził... A ja pracuję teraz nad przednim zawieszeniem: Oś to mój projekt wydrukowany w 3D, resory z zestawu przerobione i amortyzatory zbudowane od podstaw. Druty przy nich jeszcze do obcięcia. Dorobiłem też siłownik wspomagania kierownicy i dźwignię przekładni kierowniczej. Koła będą pokazane jako skręcone na jedna stronę, żeby było bardziej interesująco. Mam nadzieję niedługo mieć zdjęcia gotowego spodu pojazdu - dziękuję za uwagę i pozdrawiam Paweł 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września W dniu 12.09.2024 o 14:34, Lipstein napisał: Czyszczenie szwu na resorze to wysublimowana tortura, moim zdaniem 8 godzin temu, pmroczko napisał: @Lipstein - nawet bym się zgodził... Oj tam oj tam, nie przesadzajmy już, zwłaszcza gdy robi się taki skraczyk, własne druki 3D, to właściwa obróbka elementów w tym przypadku jest niejako podstawą. 8 godzin temu, pmroczko napisał: Druty przy nich jeszcze do obcięcia. Zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Przyjemnie się ogląda. Obserwuje dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Września Autor Share Napisano 18 Września @Rafał B- właściwa obróbka w przypadku resora jest pewnym wyzwaniem, a na tym szarym plastiku czasem jest tak, że szew dopiero widzę jak zrobię zdjęcie albo pomaluję... @Konrad-Ciba- dziękuję za komentarz! Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Września Autor Share Napisano 21 Września Dzień dobry! No to podwozie prawie jest. Dołożyłem jeszcze resztę układu kierowniczego w tym blaszana osłonę siłownika: W związku z tym udało mi się tymczasowo ustawić model na kołach: Przednie koła miały trochę spękane obręcze, więc naprawiłem je drutem miedzianym. A od spodu podwozie wygląda tak: Po pomalowaniu całości dołożę tu jeszcze trochę cieniowania i brudzenia. A teraz biorę się za wyposażanie góry. Dostałem też cynka, że powinienem przerobić zestawową "kratkę" nad wylotem z silnika i wydechami, na "kaczym ogonie". Właśnie próbuję coś narysować w 3D. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Października Autor Share Napisano 2 Października Dzień dobry! @Przemek Przybulewskibył tak miły i wydrukował dla mnie nową "kratkę" mojego projektu: Po zamontowaniu wygląda to tak: Przy okazji widać też przerobiony górny właz radiotelegrafisty - pokazanie go jako otwartego to góra roboty. W zestawie drzwi firmy MMK ten włąz jako edyny nie nadaje się do użycia, ze względu na błędny kształt, dlatego zdecydowałem się przerobić część z zestawu (jeszcze dostanie fototrawione klamki), trzeba było też przesunąć i powiększyć otwór w stropie i dorobić do obu powierzchni ranty (z drutu miedzianego 0,5mm). Jeszcze jedno zdjęcie: Tu widać też dorobione z płytki polistyrenowej uchwyty, na których będą zamontowane tylne światła. Na następnym zdjęcia ograniczniki otwarcia dolnych drzwi, dorobione z drutu - zestawowe i tak mają błędy kształt: Z drutu dorobiłem też osłony przednich świateł (na razie przymierzone na sucho): Jak widać lubię drut Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 3 Października Share Napisano 3 Października Fajnie to wyglada. Rozumiem, że planujesz pootwierać wszystko, co się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Października Autor Share Napisano 3 Października Dzięki wielkie! Może prawie wszystko - przedział silnika będzie zamknięty i "szafka" z wyciągarką też. Ale resztę drzwi chcę dać otwartą, żeby w końcu było widać wnętrze. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października Dzień dobry! Drzwi do M706 są osobnym zestawem z firmy MMK: http://www.mmk.cz/en/models/category/detailni-a-konverzni-sady I nie bez powodu, jest z nimi sporo roboty, ale uważam, że ten akurat zestaw ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny: Teraz muszę je pomalować na kolor od wewnatrz i pewnie wkleić szkło tam gdzie potrzeba a potem chyba tymczasowo zamontuje je w pozycji zamkniętej i wezmę się za malowanie kamuflażu... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października 24 minuty temu, pmroczko napisał: Dzień dobry! Drzwi do M706 są osobnym zestawem z firmy MMK: http://www.mmk.cz/en/models/category/detailni-a-konverzni-sady I nie bez powodu, jest z nimi sporo roboty, ale uważam, że ten akurat zestaw ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny: Teraz muszę je pomalować na kolor od wewnatrz i pewnie wkleić szkło tam gdzie potrzeba a potem chyba tymczasowo zamontuje je w pozycji zamkniętej i wezmę się za malowanie kamuflażu... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Ale super. A jak wygląda zamawianie z MMK? Jest dużo problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października Dzięki za komentarz Krzychu! Nie, bezproblemowo to idzie - na stronie jest adres do właściciela, pisze się mu co i jak, płaci (chyba przez PayPal płaciłem) i on szybko wysyła. Raz nawet zażyczyłem sobie jeden zestaw bez niektórych części które i tak miałem wymienić na moje i nie było problemu, dostałem "obcięty" zestaw z niewielką obniżką ceny. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października Może przeoczyłem - będzie załoga? I jaka farba na bazę? Bo Humbrol 66 i 155 już coraz mniej dostępny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Października Share Napisano 9 Października 19 godzin temu, kret69 napisał: Ale super. A jak wygląda zamawianie z MMK? Jest dużo problemów? Polecam kontakt z Milanem z MMK. Kupowałem tam 3 modele, a teraz osobno blaszki i kalki z zestawu, który sprzedają razem z modelem. Ja potrzebowałem tylko wspomniane elementy i bezproblemowy kontakt, zakup i wysyłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi