Skocz do zawartości

Projekt V-100 Commando w skali 1:35

pmroczko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Bardzo dziękuję za komentarze!

@n_lukasz- widzę, że konkretną pracę włożyłeś w swoje wnętrze! Ja z początku też tak chciałem zrobić, ale przeróbka tunelu przedniej osi mnie przekonała, że trzeba to zrobić przy pomocy CAD i druku 3D, bo inaczej bałem się, że zgubię wymiary - a poza tym nie chciałbym tego robić więcej niż raz... Jak tylko dostanę próbny wydruk to się zgłoszę do Ciebie.

@SnajperTBG - dziękuję za miłe słowa! Z tym że nic nie będzie widać, to ja bym nie powiedział - wszystkie włazy będą otwarte a ten na samej górze jest naprawdę spory, więc chyba tak źle nie będzie!

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 1

Próbowałem z grubsza poprawić wnętrze metodą prób i błędów.  W większości bazowałem na zdjęciach. Wieża to też masakra w tym modelu a właściwie jej wnętrze czyli pusta wydmuszka. Być może jak przyjdzie nowa drukarka to przysiądę do niej znowu.

@n_lukasz-firma MMK robi zestaw wnętrza do V100/M706 i chociaż sam spód zostawia jeszcze sporo do życzenia, to różne drobiazgi i wnętrze wieży jest OK. Jak go poprosiłem o zestaw bez niektórych części, to też mi sprzedał więc może warto tak zrobić?

A ja mam kilka fotek, żeby pokazać co będzie z wnętrza widać:

interior12.jpg

interior13.jpg

Z tyłu obciąłem kawałek kadłuba bo przeszkadzał w montażu radia, teraz muszę go przykleić z powrotem:

interior14.jpg

No i zostały mi jeszcze ławeczki po bokach kadłuba - będą złożone, bo jeden weteran mi powiedział, że w ten sposób można się lepiej przespać jak akurat jest spokojniejsza chwila:

interior15.jpg

Jeszcze jedna fota ze szpachlowania kadłuba:

hull01.jpg

Jeszcze trochę i będzie można się pobawić z zawieszeniem!

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 4

• 2 weeks later...

@kret69- bardzo dziękuję za miłe słowa!

A ja w międzyczasie wszystko ładnie wygładziłem:

chassis18.jpg

chassis19.jpg

Z tyłu dorobiłem imitacje tulejek, do których by były przykręcane ramka na narzędzie i trzymak na kanister - ale USAF raczej ich nie stosowała, więc u mnie też tego nie będzie. Na bokach dorobiłem kilka brakujących spawów.

No i jak kadłub już właściwie jest, to biorę się za zawieszenie. Na pierwszy ogień idą sprężyny. Części z zestawu wyglądają tak:

suspension03.jpg

suspension02.jpg

A po moich przeróbkach tak:

suspension01.jpg

Teraz na pierwszy ogień idzie tylna oś, trzeba jeszcze zrobić nowe amortyzatory i ich mocowanie, no i zrobić od nowa mocowanie osi do sprężyn. Zabawa!

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam serdecznie

Paweł

• Like 1

Dzień dobry!

No i tylne zawieszenie jest:

suspension04.jpg

suspension05.jpg

Żywiczne koła z MMK, trochę zabawy z nimi jest, bo mają spore klocki wlewowe do usunięcia. Oś to mój wydruk 3D, od razu z przelotowym otworem na wzmacniający drut mosiężny, żeby się przypadkiem nie wygięła od gorąca... No i amortyzatory mojej konstrukcji.

Cały podzespół do podwozia pasuje tak:

chassis20.jpg

Teraz jeszcze lepsza zabawa - przednie zawieszenie i układ kierowniczy!

Paweł

• Like 5

59 minut temu, pmroczko napisał:

No i tylne zawieszenie jest:

suspension04.jpg

Zgaduję tylko, że łączniki śrubowe spinające resory z osią będziesz jeszcze spiłowywał, żeby nie były takie do szpica i szwy na piórach resorów też jeszcze doczyścisz 😎

@Rafał B- dokładnie tak, skąd wiedziałeś? 😄

Wielkie dzięki za komentarz i za zwrócenie uwagi, pozdrawiam serdecznie

Paweł

10 godzin temu, pmroczko napisał:

@Rafał B- dokładnie tak, skąd wiedziałeś? 😄

Przy całym nakładzie pracy, jaki już włożyłeś w ten model, pozostawienie tego w takim stanie byłoby zwyczajnie nie na miejscu...domyśliłem się więc, że tego tak nie zostawisz 😉

Pzdr

Dzień dobry!

@Rafał B- dzięki za miłe słowa!

@Lipstein - nawet bym się zgodził...

A ja pracuję teraz nad przednim zawieszeniem:

suspension06.jpg

Oś to mój projekt wydrukowany w 3D, resory z zestawu przerobione i amortyzatory zbudowane od podstaw. Druty przy nich jeszcze do obcięcia.

chassis21.jpg

Dorobiłem też siłownik wspomagania kierownicy i dźwignię przekładni kierowniczej. Koła będą pokazane jako skręcone na jedna stronę, żeby było bardziej interesująco.

Mam nadzieję niedługo mieć zdjęcia gotowego spodu pojazdu - dziękuję za uwagę i pozdrawiam

Paweł

• Like 5

W dniu 12.09.2024 o 14:34, Lipstein napisał:

Czyszczenie szwu na resorze to wysublimowana tortura, moim zdaniem

8 godzin temu, pmroczko napisał:

@Lipstein - nawet bym się zgodził...

Oj tam oj tam, nie przesadzajmy już, zwłaszcza gdy robi się taki skraczyk, własne druki 3D, to właściwa obróbka elementów w tym przypadku jest niejako podstawą.

8 godzin temu, pmroczko napisał:

Druty przy nich jeszcze do obcięcia.

Zrozumiałem 😄 👍

@Rafał B- właściwa obróbka w przypadku resora jest pewnym wyzwaniem, a na tym szarym plastiku czasem jest tak, że szew dopiero widzę jak zrobię zdjęcie albo pomaluję...

@Konrad-Ciba- dziękuję za komentarz!

Pozdrawiam!

Paweł

Dzień dobry!

No to podwozie prawie jest. Dołożyłem jeszcze resztę układu kierowniczego w tym blaszana osłonę siłownika:

chassis22.jpg

W związku z tym udało mi się tymczasowo ustawić model na kołach:

chassis23.jpg

Przednie koła miały trochę spękane obręcze, więc naprawiłem je drutem miedzianym.

A od spodu podwozie wygląda tak:

chassis24.jpg

Po pomalowaniu całości dołożę tu jeszcze trochę cieniowania i brudzenia. A teraz biorę się za wyposażanie góry.

Dostałem też cynka, że powinienem przerobić zestawową "kratkę" nad wylotem z silnika i wydechami, na "kaczym ogonie". Właśnie próbuję coś narysować w 3D.

Paweł

• Like 3

• 2 weeks later...

Dzień dobry!

@Przemek Przybulewskibył tak miły i wydrukował dla mnie nową "kratkę" mojego projektu:

top01.jpg

Po zamontowaniu wygląda to tak:

top02.jpg

Przy okazji widać też przerobiony górny właz radiotelegrafisty - pokazanie go jako otwartego to góra roboty. W zestawie drzwi firmy MMK ten włąz jako edyny nie nadaje się do użycia, ze względu na błędny kształt, dlatego zdecydowałem się przerobić część z zestawu (jeszcze dostanie fototrawione klamki), trzeba było też przesunąć i powiększyć otwór w stropie i dorobić do obu powierzchni ranty (z drutu miedzianego 0,5mm).

Jeszcze jedno zdjęcie:

top03.jpg

Tu widać też dorobione z płytki polistyrenowej uchwyty, na których będą zamontowane tylne światła.

Na następnym zdjęcia ograniczniki otwarcia dolnych drzwi, dorobione z drutu - zestawowe i tak mają błędy kształt:

hull02.jpg

Z drutu dorobiłem też osłony przednich świateł (na razie przymierzone na sucho):

top04.jpg

Jak widać lubię drut 🙂

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam

Paweł

• Like 4

Dzięki wielkie!

Może prawie wszystko - przedział silnika będzie zamknięty i "szafka" z wyciągarką też. Ale resztę drzwi chcę dać otwartą, żeby w końcu było widać wnętrze.

Pozdrawiam

Paweł

Dzień dobry!

Drzwi do M706 są osobnym zestawem z firmy MMK: http://www.mmk.cz/en/models/category/detailni-a-konverzni-sady

I nie bez powodu, jest z nimi sporo roboty, ale uważam, że ten akurat zestaw ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny:

doors01.jpg

Teraz muszę je pomalować na kolor od wewnatrz i pewnie wkleić szkło tam gdzie potrzeba a potem chyba tymczasowo zamontuje je w pozycji zamkniętej i wezmę się za malowanie kamuflażu...

Paweł

• Like 3

24 minuty temu, pmroczko napisał:

Dzień dobry!

Drzwi do M706 są osobnym zestawem z firmy MMK: http://www.mmk.cz/en/models/category/detailni-a-konverzni-sady

I nie bez powodu, jest z nimi sporo roboty, ale uważam, że ten akurat zestaw ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny:

doors01.jpg

Teraz muszę je pomalować na kolor od wewnatrz i pewnie wkleić szkło tam gdzie potrzeba a potem chyba tymczasowo zamontuje je w pozycji zamkniętej i wezmę się za malowanie kamuflażu...

Paweł

Ale super.

A jak wygląda zamawianie z MMK? Jest dużo problemów?

Dzięki za komentarz Krzychu!

Nie, bezproblemowo to idzie - na stronie jest adres do właściciela, pisze się mu co i jak, płaci (chyba przez PayPal płaciłem) i on szybko wysyła. Raz nawet zażyczyłem sobie jeden zestaw bez niektórych części które i tak miałem wymienić na moje i nie było problemu, dostałem "obcięty" zestaw z niewielką obniżką ceny.

Pozdrawiam

Paweł

19 godzin temu, kret69 napisał:

Ale super.

A jak wygląda zamawianie z MMK? Jest dużo problemów?

Polecam kontakt z Milanem z MMK. Kupowałem tam 3 modele, a teraz osobno blaszki i kalki z zestawu, który sprzedają razem z modelem. Ja potrzebowałem tylko wspomniane elementy i bezproblemowy kontakt, zakup i wysyłka.

• Like 1