Skaidrus Napisano 23 Kwietnia 2024 Napisano 23 Kwietnia 2024 Przmierzałem się do Apacza z Takoma, ale postanowiłem poczekać, gdy Meng zapowiedział swój produkt. Internetowe recenzje i porównania jednoznacznie wskazywały bliźniacze wręcz podobieństwo obu modeli, więc wolałem Menga z racji na znakomite doświadczenia z innymi modelami tego producenta. Opracowanie jest wspaniałe – nity i ogólna szczegółowość modelu zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Samo sklejanie było bezproblemowe – wszystko pasowało jak Lego. Minimalna interwencja pilnikiem była wymagana tylko przy osłonie kabiny. Przyjęta przeze mnie kolejność klejenia i malowania sprawiła trochę problemów przy rotorze, ale to była kwestia mojego wyboru, który miał ułatwić malowanie. Kalkomanie Cartograf znakomicie ułożyły się na modelu z wyjątkiem czarnego paska na lewej osłonie silnika. Ale to raczej moje niedopatrzenie, które zauważyłem dopiero na zdjęciach. Użyłem BIG Ed’a 3315. Wprawdzie jest on dedykowany do Takoma AH-64E, ale większość elementów nadawała się do wersji D. Oprócz tego użyłem zestaw z lufą działka, sondami i anteną Master AM-35-002. Przez chwilę rozważałem zakup kompletnego działka z Reskit, ale uznałem, że to para w gwizdek przy otwartych klapach zasobników z awioniką – owe klapy zasłaniają działko. Wspominane zasobniki wzbogaciłem okablowaniem z Quinta QD35117. To bardzo przydatna rzecz jeśli dla tych, którym drży ręka przy malowaniu detali pędzlem. Na koniec dodałem „zrywki przedlotne” z HGW. Model malowałem lakierami Hataki mieszanymi wedle uznania. Do weatheringu użyłem Oilbrusherów Ammo, olejnych washy Modeller’s World i płynnych pigmentów Lifecolor. Miłego oglądania 32 1 Cytuj
barszczo Napisano 23 Kwietnia 2024 Napisano 23 Kwietnia 2024 Robi wrażenie, kawał dobrej roboty . Cytuj
Skaidrus Napisano 23 Kwietnia 2024 Autor Napisano 23 Kwietnia 2024 2 godziny temu, barszczo napisał: Robi wrażenie, kawał dobrej roboty . Dzięki Cytuj
Mitrandir Napisano 25 Kwietnia 2024 Napisano 25 Kwietnia 2024 Jest świetny, zrobiłbym to coś z tymi uszczelkami białymi dookoła szyb... to w rzeczywistości wygląda troszkę inaczej, obejrzyj trochę zdjęć. Gratuluję bardzo udanego modelu Cytuj
Skaidrus Napisano 26 Kwietnia 2024 Autor Napisano 26 Kwietnia 2024 14 godzin temu, Mitrandir napisał: Jest świetny, zrobiłbym to coś z tymi uszczelkami białymi dookoła szyb... to w rzeczywistości wygląda troszkę inaczej, obejrzyj trochę zdjęć. Gratuluję bardzo udanego modelu Dzięki. Próbowałem zrobić coś we własnym zakresie z tymi uszczelkami, ale nie wyszło to za dobrze. Dlatego ostatecznie przykryłem to zestawową kalkomanią 1 Cytuj
patrykd Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 (edytowane) Skąd masz kalke do not grab w kabinie. W zestawie jej nie ma. Jedyny minus to parę kalek nie siadlo jak należy i nie wtopiłeś ich lakierem. Edytowane 1 Maja 2024 przez patrykd 1 Cytuj
Skaidrus Napisano 6 Maja 2024 Autor Napisano 6 Maja 2024 W dniu 1.05.2024 o 15:57, patrykd napisał: Skąd masz kalke do not grab w kabinie. W zestawie jej nie ma. Jedyny minus to parę kalek nie siadlo jak należy i nie wtopiłeś ich lakierem. Miałem do not grab w zestawie Menga. Kilka kalek faktycznie nie siadło, lekcja na przyszłość. Cytuj
Headhunter88 Napisano 31 Maja 2024 Napisano 31 Maja 2024 W dniu 1.05.2024 o 15:57, patrykd napisał: Skąd masz kalke do not grab w kabinie. W zestawie jej nie ma. Jedyny minus to parę kalek nie siadlo jak należy i nie wtopiłeś ich lakierem. Dolaczam się do gratulacji dla modelu a moge spytac co znaczy wtopic kalki lakierem? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi