bulik58 Napisano 30 Sierpnia 2024 Share Napisano 30 Sierpnia 2024 8 godzin temu, Wymysl napisał: Pamiętam kiedyś na pokazach w Radomiu stały Wilga, Bryza i Jastrząb i każdy z nich na tablicy z opisem miał napisane "samolot wielozadaniowy". Wydawało mi się, że nasze F-35 miały mieć spadochron hamujący, a na zdjęciach jego zasobnika jakoś nie widać. Mi bardziej chodziło o tą fotkę i opis zamieszczony pod nią , Bo to ani polski samolot a tym bardziej F-35 F-35 to pierwszy w polskim lotnictwie samolot wielozadaniowy (Getty Images, 2023 Anadolu Agency) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Sierpnia 2024 Share Napisano 30 Sierpnia 2024 13 godzin temu, bulik58 napisał: F-35 to pierwszy w polskim lotnictwie samolot wielozadaniowy Aż zrobiłem zrzut, żeby tu wkleić, żeby za chwilę nie zniknęło. Zidiocenie najwyższych lotów. Ale z punktu widzenia takiego pismaka wszystko się zgadza: - na zdjęciu jest samolot, a nie okręt czy czołg - oznaczenia mają barwy białą i czerwoną, czyli... to musi być ten! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 30 Sierpnia 2024 Share Napisano 30 Sierpnia 2024 14 godzin temu, Grzes napisał: Ale czy nasza husaria potrzebuje reklamy? Poza tym, grafika dość niefortunna, bo na niej kopia kończy się na skrzydłach i wygląda jakby husarz szarżował ze szczotką do zamiatania. Zgadzam się co do grafiki (innych w tym temacie nie widziałem) ale wizualna reklama naszej husarii nigdy nie zaszkodzi (myślę o odbiorcy zagranicznym). Sama nazwa także nie klei mi się z f-35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 30 Sierpnia 2024 Share Napisano 30 Sierpnia 2024 19 minut temu, Grzes napisał: Aż zrobiłem zrzut, żeby tu wkleić, żeby za chwilę nie zniknęło. Zidiocenie najwyższych lotów. Ale z punktu widzenia takiego pismaka wszystko się zgadza: - na zdjęciu jest samolot, a nie okręt czy czołg - oznaczenia mają barwy białą i czerwoną, czyli... to musi być ten! dodam jeszcze, że historia polskiego lotnictwa jest powiązana z krajem ze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
united4ever Napisano 4 Września 2024 Share Napisano 4 Września 2024 Też miałem wątpliwości co do nazwy, ale po zobaczeniu tej grafiki już mi trochę przeszło. Myślę, że trzeba dać jej czas. Co do zdjęcia z money.pl (to chyba do Onetu należy?) to pokazuje ono po prostu poziom polskiego dziennikarstwa. Poziom który pięknie pokazał w swoim pranku Stanowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
united4ever Napisano 3 Grudnia 2024 Share Napisano 3 Grudnia 2024 No i już w powietrzu. https://theaviationist.com/2024/12/02/first-polish-air-force-f-35a-husarz-makes-maiden-flight/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Grudnia 2024 Share Napisano 4 Grudnia 2024 Husarz drugi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 4 Grudnia 2024 Share Napisano 4 Grudnia 2024 (edytowane) I kilka zdjec: Edytowane 4 Grudnia 2024 przez dante 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Grudnia 2024 Share Napisano 4 Grudnia 2024 Ja jestem zdecydowanie staroświecki - dla mnie brzydal 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 17 Grudnia 2024 Share Napisano 17 Grudnia 2024 Numer trzeci: https://x.com/LensOfMae/status/1869055002360361177?t=th-awTZpb6sN9hBKeL_bsQ&s=19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Grudnia 2024 Share Napisano 19 Grudnia 2024 Ten trzeci w całej okazałości: A przy okazji: https://defence24.pl/sily-zbrojne/szachownice-niskiej-widzialnosci-rzad-zajmie-sie-projektem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 Ciekawe czy to docelowe malowanie (kolorystyka polskich oznaczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 21 Grudnia 2024 Share Napisano 21 Grudnia 2024 (edytowane) Nie wykluczone. Dawno temu (2009 rok) na innym forum zadałem byłemu (obecnie, wtedy aktywnemu) pilotowi wojskowemu pytanie: Skoro jesteśmy przy identyfikacji wzrokowej zapytam: w obecnych czasach elektroniki, radarów, termonamierników (czy to właściwe słowo?) itp. urządzeń jaki jest sens (cel?) malowań maskujących w lotnictwie? Odpowiedź: Tak, sens jest. W manewrowej walce powietrznej czasami możesz nie wiedzieć co "złapała" rakieta i wtedy polegasz tylko i wyłącznie na własnym wzroku. Jeżeli szybko rozpoznasz - szybko strzelisz. W innym przypadku przeciwnik może łatwo się wywinąć. Dodam jeszcze o znakach państwowych "Low-viz" lub normalnych, nie ważne jakie, ale i tak ciężko je dostrzec, jeżeli wiesz gdzie patrzeć to zauważysz je z podobnych odległości, a nie są one duże. Podejrzewam, że chodzi o maskowanie na ziemi. A póki co: Autor Dan McClinton https://twitter.com/DanMcClinton1/status/1869894848519778703 (tylko do celów dyskusji) Edytowane 21 Grudnia 2024 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Grudnia 2024 Share Napisano 25 Grudnia 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Grudnia 2024 Share Napisano 25 Grudnia 2024 Dobrze widoczne jest wnętrze panelu z drabinką złożoną... ...i rozłożoną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi