Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, Wymysl napisał:

Pamiętam kiedyś na pokazach w Radomiu stały Wilga, Bryza i Jastrząb i każdy z nich na tablicy z opisem miał napisane "samolot wielozadaniowy".

Wydawało mi się, że nasze F-35 miały mieć spadochron hamujący, a na zdjęciach jego zasobnika jakoś nie widać.

Mi bardziej chodziło  o tą  fotkę i opis zamieszczony  pod nią , Bo to ani polski samolot a tym bardziej F-35

F-35 to pierwszy w polskim lotnictwie samolot wielozadaniowy (Getty Images, 2023 Anadolu Agency)

Pierwszy F-35 dla Polski już dziś. Nie do wiary, co potrafi ta maszyna

• Like 1
Napisano
13 godzin temu, bulik58 napisał:

F-35 to pierwszy w polskim lotnictwie samolot wielozadaniowy

Aż zrobiłem zrzut, żeby tu wkleić, żeby za chwilę nie zniknęło.

image.thumb.png.6b96baed24d59ad89fc39070d927f5e1.png

Zidiocenie najwyższych lotów.

Ale z punktu widzenia takiego pismaka wszystko się zgadza:

- na zdjęciu jest samolot, a nie okręt czy czołg

- oznaczenia mają barwy białą i czerwoną, czyli... to musi być ten! :mrgreen:

Napisano
14 godzin temu, Grzes napisał:

Ale czy nasza husaria potrzebuje reklamy? :hmmm:

Poza tym, grafika dość niefortunna, bo na niej kopia kończy się na skrzydłach i wygląda jakby husarz  szarżował ze szczotką do zamiatania. 

Zgadzam się co do grafiki (innych w tym temacie nie widziałem) ale wizualna reklama naszej husarii nigdy nie zaszkodzi (myślę o odbiorcy zagranicznym). Sama nazwa także nie klei mi się z f-35.  

Napisano
19 minut temu, Grzes napisał:

Aż zrobiłem zrzut, żeby tu wkleić, żeby za chwilę nie zniknęło.

image.thumb.png.6b96baed24d59ad89fc39070d927f5e1.png

Zidiocenie najwyższych lotów.

Ale z punktu widzenia takiego pismaka wszystko się zgadza:

- na zdjęciu jest samolot, a nie okręt czy czołg

- oznaczenia mają barwy białą i czerwoną, czyli... to musi być ten! :mrgreen:

dodam jeszcze, że historia polskiego lotnictwa jest powiązana z krajem ze zdjęcia

Napisano

Też miałem wątpliwości co do nazwy, ale po zobaczeniu tej grafiki już mi trochę przeszło. Myślę, że trzeba dać jej czas.

Co do zdjęcia z money.pl (to chyba do Onetu należy?) to pokazuje ono po prostu poziom polskiego dziennikarstwa.

Poziom który pięknie pokazał w swoim pranku Stanowski. :)

Screenshot_20240904-070431.png

• 2 months later...
Napisano

Ja jestem zdecydowanie staroświecki - dla mnie brzydal :mrgreen:

• Like 3
  • 2 weeks later...
Napisano

Ciekawe czy to docelowe malowanie (kolorystyka polskich oznaczeń)

Napisano (edytowane)

Nie wykluczone. Dawno temu (2009 rok) na innym forum zadałem byłemu (obecnie, wtedy aktywnemu) pilotowi wojskowemu pytanie:

Skoro jesteśmy przy identyfikacji wzrokowej zapytam: w obecnych czasach elektroniki, radarów, termonamierników (czy to właściwe słowo?) itp. urządzeń jaki jest sens (cel?) malowań maskujących w lotnictwie?

Odpowiedź:

Tak, sens jest.
W manewrowej walce powietrznej czasami możesz nie wiedzieć co "złapała" rakieta i wtedy polegasz tylko i wyłącznie na własnym wzroku. Jeżeli szybko rozpoznasz - szybko strzelisz. W innym przypadku przeciwnik może łatwo się wywinąć.
Dodam jeszcze o znakach państwowych "Low-viz" lub normalnych, nie ważne jakie, ale i tak ciężko je dostrzec, jeżeli wiesz gdzie patrzeć to zauważysz je z podobnych odległości, a nie są one duże.
Podejrzewam, że chodzi o maskowanie na ziemi.

A póki co:

image.thumb.jpeg.f0d0d1806829f2a493aa95ebd6a2e940.jpeg

Autor Dan McClinton
https://twitter.com/DanMcClinton1/status/1869894848519778703 (tylko do celów dyskusji)

Edytowane przez Baas ArK
Napisano

Dobrze widoczne jest wnętrze panelu z drabinką

złożoną...

image.thumb.png.58c0e038985c1d8fa875570a444042ce.png

...i rozłożoną

image.thumb.png.b1b784a2e6e1b6941405fabaf1c6b50a.png

• Like 1
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano
W dniu 21.12.2024 o 22:39, Baas ArK napisał:

Nie wykluczone. Dawno temu (2009 rok) na innym forum zadałem byłemu (obecnie, wtedy aktywnemu) pilotowi wojskowemu pytanie:

Skoro jesteśmy przy identyfikacji wzrokowej zapytam: w obecnych czasach elektroniki, radarów, termonamierników (czy to właściwe słowo?) itp. urządzeń jaki jest sens (cel?) malowań maskujących w lotnictwie?

Odpowiedź:

Tak, sens jest.
W manewrowej walce powietrznej czasami możesz nie wiedzieć co "złapała" rakieta i wtedy polegasz tylko i wyłącznie na własnym wzroku. Jeżeli szybko rozpoznasz - szybko strzelisz. W innym przypadku przeciwnik może łatwo się wywinąć.
Dodam jeszcze o znakach państwowych "Low-viz" lub normalnych, nie ważne jakie, ale i tak ciężko je dostrzec, jeżeli wiesz gdzie patrzeć to zauważysz je z podobnych odległości, a nie są one duże.
Podejrzewam, że chodzi o maskowanie na ziemi.

A póki co:

image.thumb.jpeg.f0d0d1806829f2a493aa95ebd6a2e940.jpeg

Autor Dan McClinton
https://twitter.com/DanMcClinton1/status/1869894848519778703 (tylko do celów dyskusji)

Witam wszystkich.

Albo się mylę, albo dość specyficznie oznaczona jest powierzchnia pomiędzy statecznikami. Czyżby pod przyszły wyrzutnik spadochronu ?

Napisano

Dokładnie tak

• 6 months later...
  • 2 months later...
  • 3 months later...
Napisano
7 minut temu, _OldMan_ napisał:

Miałem to napisać, ale mnie ubiegłeś w temacie lądowania tych huzarów:szczerbol:, czy tylko ja uważam że to wybitnie kretyńska nazwa, a one i tak będą określane jako F35 :mrgreen:. Pozdr. A.