Endrju Napisano 25 Czerwca Share Napisano 25 Czerwca (edytowane) W ramach czyszczenia szuflady z nieskończonymi modelami postanowiłem zakończyć zmagania z takim małym brzydalem. To oczywiście samochód pancerny GM Mk I Otter w barwach 12 Pułku Ułanów Podolskich, pułku rozpoznawczego 3 Dywizji Strzelców Karpackich. Pojazd w malowaniu z okresu działań pułku we Włoszech w 1944 r. Model wykonany z zestawu IBG Models. Wypraski modelu wyprodukowane na przyzwoitym poziomie. Model mały więc ze spasowaniem części też problemów nie było. Model wykonany w standardzie bez żadnych dodatków prosto z pudła. Szczerze mówiąc bardzo mała ilość zdjęć tych pojazdów w barwach 12 PUP nie dawała zbyt wielkiego pola do popisu. Z modelu jestem raczej zadowolony. W zestawie były kalkomanie pojazdu używanego w 12 PUP ale mimo to wykorzystałem zestaw Toro 72D28 Samochody pancerne w APW cz.1. Podobnie jak w przypadku poprzedniego modelu na zdjęciach wyszło, że błysk jest za duży. Niestety mój Matt lakier się chyba zwarzył i nie zmatowiłem modelu. Lakier w drodze więc nie chciało mi się czekać i odtajniłem projekt. Model jest bardzo mały co widać doskonale na ostatniej fotce. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 9 Lipca przez Endrju 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Fajny szkrab ale chociaż lufę nawiercić mogłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca No nie wiem czy to by się udało. To takie maleństwo, że strach się brać za to, ale przymierzę się do zagadnienia. Dam znać jak się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca (edytowane) Igła lekarska 0,4 i lupa Edytowane 26 Czerwca przez Adamo722 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Gdzie Ty te karaluchy wynajdujesz Fakt, nawiercona lufa by nie zaszkodziła. I jakaś podstaweczka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca 2 godziny temu, halset napisał: Gdzie Ty te karaluchy wynajdujesz A na półeczce obok biurka. Jak kto szuka to znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Ładny. Lufy można nawiercić nowym skalpelem, wbrew pozorom to dobry sposób jak ma się pewną rękę i dobry wzrok. Zachęcam cię do kontaktu z farbami olejnymi i próbami washa, nawet na tym modelu można jeszcze dużo zrobić. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Fajne Ci te maluchy wychodzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Kolejny drobiazg albo skąd masz takie duże zapałki? Fajnie to wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca 5 minut temu, barszczo napisał: Kolejny drobiazg albo skąd masz takie duże zapałki? Fajnie to wygląda . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca I o nawiercenie lufy się pyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Czerwca Autor Share Napisano 27 Czerwca 9 godzin temu, halset napisał: No i się wydało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Czerwca Autor Share Napisano 27 Czerwca 7 godzin temu, Adamo722 napisał: I o nawiercenie lufy się pyta No nawierciłem tę lufę ale powiem szczerze, że gołym okiem nawet w okularach to praktycznie nie widać. Przy okazji najbliższej sesji foto zrobię jakieś zdjęcie i wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Czerwca Autor Share Napisano 27 Czerwca 16 godzin temu, halset napisał: I jakaś podstaweczka Na pewno model lepiej wygląda na podstawce ale to jeszcze kwestia przyszłości. Powoli dojrzewam do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Czerwca Autor Share Napisano 27 Czerwca 11 godzin temu, Andrzej_LK napisał: Zachęcam cię do kontaktu z farbami olejnymi i próbami washa, Andrzeju, washa używam na każdym modelu. Na zdjęciach tego może nie widać ponieważ modele są nieco przypudrowane a puder zawsze umniejsza nieco efekt washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 27 Czerwca Share Napisano 27 Czerwca 6 godzin temu, Endrju napisał: Andrzeju, washa używam na każdym modelu. Na zdjęciach tego może nie widać ponieważ modele są nieco przypudrowane a puder zawsze umniejsza nieco efekt washa. No to śmielej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Czerwca Autor Share Napisano 27 Czerwca 21 minut temu, Andrzej_LK napisał: No to śmielej Dziękuję. Spróbuję skorzystać z Twoich rad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca Miałem okazję podziwiać na żywo, zarówno Ottera jak i Staghound'a. Obydwa wyglądają znacznie bardziej delikatnie gołym okiem. Bardzo fajne autka, już się napaliłem na zakupy 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Lipca Autor Share Napisano 1 Lipca @R_Mazzi Dziękuję za uznanie. Cieszę się że, Cię zainspirowałem. Miło było Cię poznać osobiście i pogawędzić o modelach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Fajna Wydra, podoba się. Ja lufy nawiercam igłami do strzykawki i potem rozszerzam wylot wiertłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca Żona mnie pogoniła z salonu, gdy się rozglądałem za miejscem, a w moim pokoju brakuje miejsca na wszystkie planowane 1/35, więc chyba czas najwyższy zmienić rozmiar Przesympatyczny ten model - taki milusi. Zapytam osobę chyba obeznaną w temacie - jakieś bardzie szczegółowe modele w tej skali z pancerki mógłbyś polecić? PS Na początek nieśmiertelne T-34, Sherman i jakieś faszystowskie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin70 Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca K 20 minut temu, GrzegorzAleksander napisał: Żona mnie pogoniła z salonu, gdy się rozglądałem za miejscem, a w moim pokoju brakuje miejsca na wszystkie planowane 1/35, więc chyba czas najwyższy zmienić rozmiar Przesympatyczny ten model - taki milusi. Zapytam osobę chyba obeznaną w temacie - jakieś bardzie szczegółowe modele w tej skali z pancerki mógłbyś polecić? PS Na początek nieśmiertelne T-34, Sherman i jakieś faszystowskie? Kwestia blaszanek jakie zakupisz i czas własny jaki w model włożysz - w tej skali można detalować model na max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Lipca Autor Share Napisano 8 Lipca (edytowane) Godzinę temu, GrzegorzAleksander napisał: Żona mnie pogoniła z salonu, gdy się rozglądałem za miejscem, a w moim pokoju brakuje miejsca na wszystkie planowane 1/35, więc chyba czas najwyższy zmienić rozmiar Przesympatyczny ten model - taki milusi. Zapytam osobę chyba obeznaną w temacie - jakieś bardzie szczegółowe modele w tej skali z pancerki mógłbyś polecić? PS Na początek nieśmiertelne T-34, Sherman i jakieś faszystowskie? Szczerze mówiąc to nie czuję się tak bardzo obeznany z tematem. Mnie interesują pojazdy Wojska Polskiego i znam głównie te modele, które mogą być wykonane w polskich barwach a to mocno ogranicza temat. Ponadto kwestia szczegółowości modelu jest kwestią subiektywną. Co ja mogę doradzić to szukając modelu patrz na to kiedy były wyprodukowane formy. Zasada jest prosta. Im młodsze formy tym dokładniejszego modelu można się spodziewać. Gdzie znaleźć takie informacje? Według mnie najlepiej na witrynie Scalemates. Poniżej link do jednej z zakładek. Znajdziesz tu wiele cennych informacji na temat modelu a w zakładce Product timeline znajdziesz informację kiedy powstały formy (New tool). W zakładce Instructions znajdziesz instrukcję i bardzo często rysunki ramek. Te informacje pozwolą Ci określić jak mocno zdetalowany jest model i czy jest to zbieżne z Twoimi oczekiwaniami. Jeśli już miałbym coś polecać to raczej marki. Poleciłbym Vespid Models i Flyhawk. Może ktoś z kolegów coś jeszcze uzupełni. Ponadto to co kolega @marcin70 napisał, w tej skali wiele można samemu zdetalizować. Tego Hetzera z linku oczywiście polecam. https://www.scalemates.com/kits/vespid-models-vs720022-jagdpanzer-38-t-hetzer--1512501 Edytowane 8 Lipca przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca Bardzo dziękuję za informację ... i zaczynam poszukiwania. Pewnie na początek będzie T-34 (będąc małym chłopcem kochałem się w Marusi ) z "waloryzacją" własną na podstawie oglądanych tutaj przeze mnie warsztatów. Jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca To polecam T34/85 Flyhowk tylko trzeba skorygować przednią belkę kadłuba bo się jej kąty rozjechały. .Albo Revell/ Akademy ,można jeszcze ze Zvezdą powalczyć ma i 85 jaki 76wersję ale ze względu na kraj producenta temat trochę kontrowersyjny mimo naklejek ,,STOP WAR".Jest jeszcze UM tylko tam ją koła z osobnym gumowym bandażem i nie każdemu to odpowiada ppzdrawoam Olo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi