TAW Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Człowiek idzie na urlop do głuszy bez internetu, wraca a tu już cały w jednym kawałku... Świetne tempo i super robota! Mniam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca W dniu 17.07.2024 o 21:14, SnajperTBG napisał: Kalki doszły to i wspomnienia wróciły Takie same kalki mam Masz jeszcze jakieś zdjęcia tych pojazdów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 23 Lipca Autor Share Napisano 23 Lipca Tylko to co wrzuciłem na forum. Osobiście niestety nie mam czasu podjechać na jw i fotografować... chociaż były by to najlepsze zdjęcia do budowy modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia Nie wyszło idealnie bo to pierwszy raz. I niestety skopalem... Poprawiłem antislipa specyfikiem VMS CM03SCC Hull Tex - Texture And Cement Scattered - Anti-Slip Texture Set. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Zrób jeszcze raz bo kicha straszna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Na taki typ powierzchni antypoślizgowych, jakie są na czołgach zachodnich jak Abrams, Leopard czy Leclerc czyli drobna gradacja a nie kamienie bazaltowe jak w przypadku pojazdow IDF najlepszy efekt da farba antypoślizgowa w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia A ja Ci odpowiem Twoją własną wypowiedzią, cytuję: ,,to powiem w żołnierskich słowach - masz łeb i Ch*j to kombinuj ! Jak ze wszystkim w modelarskim świecie. Pamiętasz??? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia A no mając łeb i ch5j to tak zostawiam. Albowiem jak się coś w wojsku wyciera etc, to się to poprawia tym co pod ręką. Więc jest szansa że się wymieszało piasek z żywiczną papką i się położyło na pancerz. I na to farba z puszki NFM . Na żywo źle nie wygląda więc zostaje tak jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Godzinę temu, SnajperTBG napisał: Na żywo źle nie wygląda więc zostaje tak jak jest Szkoda, ale mam wrażenie , że oszukujesz samego siebie . Oczywiście możesz jeszcze dodać , że " makro wrogiem modelarstwa " . Ale zaprawdę powiadam Ci, że z tymi antyslipami zwłaszcza na dachu wieży lipa wyszła . Nic tu się nie wyciera , ani zużywa . Zwyczajnie jest za grubo i nierówno . Drogi model , drogie dodatki i na końcu lipa wyszła. Sorry cały Twój wysiłek poszedł gdzieś . I powiem Ci szczerze mam do przeróbki Leoparda 2a 4 z Revella w 1/35 i też mam do przeróbki antyslipy i jak mają tak wyglądać to bym wolał zostawić je bez poprawek albo jak producent modelu dał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia 41 minut temu, merlin_70 napisał: Szkoda, ale mam wrażenie , że oszukujesz samego siebie . Oczywiście możesz jeszcze dodać , że " makro wrogiem modelarstwa " . Ale zaprawdę powiadam Ci, że z tymi antyslipami zwłaszcza na dachu wieży lipa wyszła . Nic tu się nie wyciera , ani zużywa . Zwyczajnie jest za grubo i nierówno . Drogi model , drogie dodatki i na końcu lipa wyszła. Sorry cały Twój wysiłek poszedł gdzieś . I powiem Ci szczerze mam do przeróbki Leoparda 2a 4 z Revella w 1/35 i też mam do przeróbki antyslipy i jak mają tak wyglądać to bym wolał zostawić je bez poprawek albo jak producent modelu dał. No może i masz rację. Zdarłem go w cholerę i zrobię raz jeszcze. Czekam na Twój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio45 Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Ja pracuje z tym produktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 22 minuty temu, SnajperTBG napisał: No może i masz rację. Zdarłem go w cholerę i zrobię raz jeszcze. Czekam na Twój warsztat No jedyna słuszna decyzja. Bo było strasznie - nie mam na myśli gradacji ale poszarpanych i nierównych kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Dobra decyzja Podstawa to dobre maskowanie. Za pomocą szpreja tak to wyglądało na moim wiekowym M1 ABV, plus tego rozwiązania, że zawsze masz równą powierzchnię: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia Godzinę temu, SnajperTBG napisał: Łatwiej jest zrobić taką wykładzinę od początku do końca samodzielnie niż wstrzelić się pomiędzy Mengową a producenta tej konwersji. Próbuj to robić na jakimś złomie modelarskim , itp. lepiej skończyć ten model za pół roku niż kłaść kolejną warstwę , kolejną itd. Próbuj różnych specyfików, metod . bo w końcu ci pozostanie ... półka wstydu lub taki jak ten poniżej . Nie piszę tego złośliwie , bo sam mam podobny problem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia Wyszło tak antislip nie jest do końca idealny ale z ręki i tak uważam jest git. Model pomalowany lakierem gloss od hataki. Kalki już są więc będzie za niedługo kolejna część leona 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Nie widzi mi się … w porównaniu z tym, co pokazał @Barthass, to….słabo to wyglada. Szkoda, bo model+ konwersja, na która wielu czekało dawały szanse na rarytas. Nie popisałeś sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia (edytowane) Trudno oceniać robotę Snajpera .. gdyż ostrość zdjęć na to nie pozwala, a poza tym jak już wspomniałem powyżej każdy kto będzie chciał zbudować replikę Leosia 2PL zarówno korzystając z zestawu Menga + ACE Project Studio , czy HB + Toro Model będzie miał podobny problem co on , czyli anty .... . Oba zestawy plastykowe mają już częściowo zrobioną ww. wykładzinę , nie ważne czy nam ona odpowiada czy nie , na zestawach ACE/Toro jest również. I co zrobić ? Próbować wstrzelić się pomiędzy tą na modelu i zestawie waloryzującym , robić nową z czym wiąże się potrzeba skasowania oryginalnej i położenie nowej, co grozi uszkodzeniem modelu itp. To co pokazał Barthass na swoim ABV wygląda super ale on miał ,, ułatwione ,, zadanie gdyż pokrył ,, całą ,, powierzchnię tym specyfikiem. P.S. Pamiętać trzeba o tym iż wykonanie antyslipa na całej powierzchni pojazdów np. israelskich przychodzi z trudem wielu modelarzom, a co dopiero tym którzy raczkują w tym temacie. fotka oryginalnego Leosia pokazuje ile miejsc jest pokrytych antypoślizgiem Poniższe zdjęcia pokazują ile antyslipa musi każdy dorobić i ile zawiera model + zestaw waloryzacyjny. oraz jak wygląda na modelu i konwersji model Menga wygląd wykladziny na oryginalnym pojeździe Edytowane 29 Sierpnia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Ja uważam że jak na 1 raz po poprawkach i że to gówno się ściera i pięknie wygląda jak jest nowe z PGZu to nie wyszło mi najgorzej. Ciężko jest dorobić 1:1 antislip który jest nadrukowany w 3d. Dla mnie to było spore wyzwanie. Niektórzy z tego co wiem to odpuszczają właśnie modele z antislipem lub zamykają oczy i udają że go tam wcale nie ma... Model będzie bez brudzingu wielkiego bo to będzie model czołgu z defilady. Model mi się podoba i mam sporo radochy go budując. Ace Projekt też na wielki + !!!, konwersja jest mega. Ci co to mają inne zdanie no to cóż... Wyrażę swoją myśl nową koszulką w wojskowym stylu P.S. Pozdro dla tych co noszą lub nosili mundur, a ci co w wojsku nie byli to z cyrku się śmieją i mają odmienne myślenie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi