Kapitan_Kurt Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia Na uroczyści upamiętniającej śp. M Sitka, żubr był koloru niebieskiego. Potem przez jakis czas był w kolorze czerwonym. Teraz żubr jest zamalowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia (edytowane) 7 minut temu, Kapitan_Kurt napisał: Na uroczyści upamiętniającej śp. M Sitka, żubr był koloru niebieskiego. Potem przez jakis czas był w kolorze czerwonym. Teraz żubr jest zamalowany. I to jest konkret , dzięki Kapitanie Edytowane 9 Sierpnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia (edytowane) 6 godzin temu, bulik58 napisał: à propos” jaki kolor ma 2 kompania? Bo tego koloru nie wskazałeś chyba że przeoczyłem tą wiadomość ? Pytanie - co się stało z pojazdami gdzie Żubr był biały, Sitek-21 nie był jedynym który miał to oznaczenie w ww. kolorze. Takiej możliwości nie można by wykluczyć gdyby zwierz był w jednym kolorze , a jak na razie występuje w 3 czyli białym, niebieskim i czerwonym , brakuje żółtego . M.Sitek byl podobno żołnierzem 2 kompani więc jest możliwe również to iż Żubr jest oznaczeniem tejże kompani a kolor wskazuje na plutony. Biały to ... a potem czerwony niebieski i żółty. Ale ponieważ teraz mamy 4 kompanie to biały może być 1 kompanią. Układ czerwony niebieski i żółty to tradycyjny układ kolorów. Ten na zdjęciu to albo biały albo żółty. Optuję za białym. Czekam na defiladę. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 9 Sierpnia przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Sierpnia Autor Share Napisano 9 Sierpnia 3 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: Na uroczyści upamiętniającej śp. M Sitka, żubr był koloru niebieskiego. Potem przez jakis czas był w kolorze czerwonym. Teraz żubr jest zamalowany. Na taką informację czekałem. Mogę więc śmiało naklejać niebieskiego żubra na model. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Sitek na próbie generalnej. Nie ma żubra, ale są tablice. Inne Abramsy też żubrów nie miały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia (edytowane) 20 minut temu, JanuszF napisał: Sitek na próbie generalnej. Nie ma żubra, ale są tablice. Inne Abramsy też żubrów nie miały. Fotka ta potwierdziła słowa Kapitana Kurta, choć trudno zrozumieć tą akcje . Raz malowany po to aby za krótki okres czasu go ponownie zamalować, nie wspominając o różnych kolorach . Życie pokaże jak rozwinie się ta sytuacja. Edytowane 11 Sierpnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia To zdjęcie wygląda na retuszowane. Na wieży i błotniku zielone plamy, które odcieniem, kształtem i rozmyciem nie pasuje do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Nie misi być retusz może być świeża farba i odcień odrazu inny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Godzinę temu, mandrivecs napisał: Na wieży i błotniku zielone plamy, które odcieniem, kształtem i rozmyciem nie pasuje do reszty. Tak jak pisze @OLO - prawdopodobnie świeżo malowane. Tu filmik do prac malarskich przed defiladą: https://www.facebook.com/MinisterstwoObrony/videos/1273931100653906 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia (edytowane) 6 godzin temu, JanuszF napisał: Sitek na próbie generalnej. Nie ma żubra, ale są tablice. Inne Abramsy też żubrów nie miały. Sitek-21 podobnie jak i pozostałe bez Żubra Edytowane 11 Sierpnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Znalazłem film z próby do defilady: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Dobry wieczór, Po analizie dostępnych materiałów jestem prawie pewien, że Sitek ma numer UA 0605T Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 15 Sierpnia Share Napisano 15 Sierpnia W dniu 11.08.2024 o 22:38, sas55 napisał: Dobry wieczór, Po analizie dostępnych materiałów jestem prawie pewien, że Sitek ma numer UA 0605T Pozdrawiam Andrzej 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 15 Sierpnia Share Napisano 15 Sierpnia Patrąc na zdjęcia z próby defilady to oznaczeń jeszcze mniej niż rok temu bo brakuje oznaczeń na błotnikach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 17 Sierpnia Share Napisano 17 Sierpnia Za to ten co stał na cytadeli żubra miał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 17 Sierpnia Share Napisano 17 Sierpnia 2 godziny temu, Flachenty napisał: Za to ten co stał na cytadeli żubra miał A miał ten biały żuberek jakiś rejestracyjny numerek? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 17 Sierpnia Share Napisano 17 Sierpnia A dla Grzegorza jeszcze taki rzut boczny. Być może nie masz. Drugi bok też można znaleźć. Najgorzej z tyłem. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 17 Sierpnia Share Napisano 17 Sierpnia Godzinę temu, sas55 napisał: A miał ten biały żuberek jakiś rejestracyjny numerek? Pozdrawiam Andrzej Ano miał 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia Dzień dobry, W obecnym stanie naszej wiedzy o Sitku – 21 można przyjąć dwa warianty wykonania modelu. Pierwszy z uroczystości nadania nazwy gdzie żubr jest niebieski i nazwa przykryta szarfą a następnie odkryta i drugi z defilady gdzie mamy nazwę i numer rejestracyjny. To dwa konkrety. Grzegorz wybrał chyba wariant pierwszy i tak to zostawmy aby koledze nie zaśmiecać wątku. NATOMIAST DYWAGACJE NA TEMAT NOWYCH OZNACZEŃ PROPONUJĘ PRZENIEŚĆ DO DZIAŁU 1:1. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia (edytowane) Witam. Jak napisał kolega Sas55, mój Abrams będzie z niebieskim żubrem i nic tego nie zmieni. Tymczasem pudełeczko z konwersją od Eryka już do mnie trafiło . Nie mam pytań, Choć zestawik bardzo niewielki, ale w zupełności wystarczy, by mieć polskiego Abramsa. Jakość wydruków bardzo dobra i nie ma się do czego przyczepić. No dobra, mały zgrzyt się zdarzył, ale nie mam do Eryka, absolutnie żadnych pretensji, bo błędy się zdarzają. O co chodzi? O samą kamerkę AIDATS. Los spłatał psikusa i po prostu jeden felerny element trafił do mojego pudełeczka. Okazało się, że kamerka źle się wydrukowała i wygląda jak gdyby stopiła się w wysokiej temperaturze. No cóż? Stało się. Krótka informacja do Eryka i nowy element już jest w drodze. Jak pisałem, nie mam żadnych pretensji do autora konwersji, to się zdarza. Jest jeszcze jedna sprawa do ogarnięcia i nadmieniłem o tym Erykowi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co to za sprawą? Fotki dobrze to wyjaśnią. A gdyby nie dało się wykminić o co chodzi, patrząc na fotki, już wyjaśniam. Pierwsze zdjęcie i obszar w czerwonym kółku, to mechanizm unoszenia łoża km-u. Tak jest w modelu RFM. Reszta fotek i ten sam obszar, oznaczony kółkiem zielonym, to modyfikacja, którą widać i na naszych czołgach. Obszar z czerwonego kółka został osłonięty, czymś na kształ "puszki". Postaram się to również odwzorować na swoim modelu. Edytowane 21 Sierpnia przez Grzegorz Grabowski 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia No, świetnie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 21 Sierpnia Share Napisano 21 Sierpnia Moja przesyłka leży w paczkomacie ... i wygląda to na dobrze zainwestowane pieniądze. Podglądam i kibicuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia Dzień dobry, Właśnie dzwoniłem do 1WBPanc i oficer prasowy poinformował mnie, że żubr prawidłowy to niebieski. Oznaki nie są jeszcze zatwierdzone, więc na defiladzie ich nie było. Natomiast ten czołg jest tym, na którym sierż. Sitek miał być kierowcą, ale nie zdążył odbyć przeszkolenia. Czyli rejestracja z defilady i niebieski żubr to oznaczenia czołgu, którego miał używać nasz bohater. Pozdrawiam Andrzej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Sierpnia Autor Share Napisano 22 Sierpnia 15 minut temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Właśnie dzwoniłem do 1WBPanc i oficer prasowy poinformował mnie, że żubr prawidłowy to niebieski. Oznaki nie są jeszcze zatwierdzone, więc na defiladzie ich nie było. Natomiast ten czołg jest tym, na którym sierż. Sitek miał być kierowcą, ale nie zdążył odbyć przeszkolenia. Czyli rejestracja z defilady i niebieski żubr to oznaczenia czołgu, którego miał używać nasz bohater. Pozdrawiam Andrzej Dziękuję za wyczerpujące informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 23 Sierpnia Autor Share Napisano 23 Sierpnia No i proszę. Felerny element, został już wymieniony na dobry, który, dopiero co wyjąłem z paczkomatu. Eryk! Dzięki za szybką reakcję . Jak pisałem. Do jakości konwersji nie mam żadnych zastrzezeń. Kamerka AIDATS, ma nawet wydrukowany kabel zasilający. Cytując klasyka: Nie ma lipy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi