Skocz do zawartości

M1A1 Abrams FEP, 1WBPanc , Hobby 2000 , 1/35

Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Kapitan_Kurt napisał:

Na uroczyści upamiętniającej śp. M Sitka, żubr był koloru niebieskiego. Potem przez jakis czas był w kolorze czerwonym. Teraz żubr jest zamalowany.

I to jest konkret , dzięki Kapitanie

Edytowane przez bulik58

6 godzin temu, bulik58 napisał:

à propos”  jaki kolor ma 2 kompania? Bo tego koloru nie wskazałeś chyba że przeoczyłem tą wiadomość ?

Pytanie - co się stało z pojazdami gdzie Żubr był biały, Sitek-21 nie był jedynym który miał to oznaczenie w ww. kolorze.

Takiej możliwości nie można by wykluczyć gdyby zwierz był w jednym kolorze , a jak na razie występuje w 3 czyli białym, niebieskim i czerwonym , brakuje żółtego . M.Sitek byl podobno żołnierzem 2 kompani więc jest możliwe również to iż Żubr jest oznaczeniem tejże kompani a kolor wskazuje na plutony.

Biały to ... a potem czerwony niebieski i żółty. Ale ponieważ teraz mamy 4 kompanie to biały może być  1 kompanią. Układ czerwony niebieski i żółty to tradycyjny układ kolorów. Ten na zdjęciu to albo biały albo żółty. Optuję za białym. Czekam na defiladę.

Pozdrawiam

Andrzej

Bez tytułukl09.jpg

Edytowane przez sas55

3 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał:

Na uroczyści upamiętniającej śp. M Sitka, żubr był koloru niebieskiego. Potem przez jakis czas był w kolorze czerwonym. Teraz żubr jest zamalowany.

Na taką informację czekałem. Mogę więc śmiało naklejać niebieskiego żubra na model. 🥳

• Like 2

20 minut temu, JanuszF napisał:

Sitek na próbie generalnej. Nie ma żubra, ale są tablice. Inne Abramsy też żubrów nie miały.

Fotka ta potwierdziła słowa Kapitana Kurta, choć trudno zrozumieć tą akcje . Raz malowany po to aby za krótki okres czasu go ponownie zamalować, nie wspominając o różnych kolorach . Życie pokaże jak rozwinie się ta sytuacja.

Edytowane przez bulik58

Godzinę temu, mandrivecs napisał:

Na wieży i błotniku zielone plamy, które odcieniem, kształtem i rozmyciem nie pasuje do reszty.

Tak jak pisze @OLO - prawdopodobnie świeżo malowane.

Tu filmik do prac malarskich przed defiladą:

https://www.facebook.com/MinisterstwoObrony/videos/1273931100653906

6 godzin temu, JanuszF napisał:

Sitek na próbie generalnej. Nie ma żubra, ale są tablice. Inne Abramsy też żubrów nie miały.

Sitek-21 podobnie jak i pozostałe bez Żubra

Obraz zapytania wyszukiwania wizualnego

Edytowane przez bulik58

W dniu 11.08.2024 o 22:38, sas55 napisał:

Dobry wieczór,

Po analizie dostępnych materiałów jestem prawie pewien, że Sitek ma numer UA 0605T

Pozdrawiam

Andrzej

image.thumb.jpeg.35f188ea746046b1f8e68b9059ee1bfc.jpeg

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, Flachenty napisał:

Za to ten co stał na cytadeli żubra miał

image.png.792aa1f6e2600d25c072d93ec4c7ccb7.png

A miał ten biały żuberek jakiś rejestracyjny numerek?

Pozdrawiam

Andrzej

Dzień dobry,

W obecnym stanie naszej wiedzy o Sitku – 21 można przyjąć dwa warianty wykonania modelu. Pierwszy z uroczystości nadania nazwy gdzie żubr jest niebieski i nazwa przykryta szarfą a następnie odkryta i drugi z defilady gdzie mamy nazwę i numer rejestracyjny. To dwa konkrety.

Grzegorz wybrał chyba wariant pierwszy i tak to zostawmy aby koledze nie zaśmiecać wątku.

NATOMIAST DYWAGACJE NA TEMAT NOWYCH OZNACZEŃ PROPONUJĘ PRZENIEŚĆ DO DZIAŁU 1:1.

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano (edytowane)

Witam. Jak napisał kolega Sas55, mój Abrams będzie z niebieskim żubrem i nic tego nie zmieni. Tymczasem pudełeczko z konwersją od Eryka już do mnie trafiło 😁😁. Nie mam pytań, Choć zestawik bardzo niewielki, ale w zupełności wystarczy, by mieć polskiego Abramsa. Jakość wydruków bardzo dobra i nie ma się do czego przyczepić. No dobra, mały zgrzyt się zdarzył, ale nie mam do Eryka, absolutnie żadnych pretensji, bo błędy się zdarzają. O co chodzi? O samą kamerkę AIDATS. Los spłatał psikusa i po prostu jeden felerny element trafił do mojego pudełeczka. Okazało się, że kamerka źle się wydrukowała i wygląda jak gdyby stopiła się w wysokiej temperaturze.  No cóż? Stało się. Krótka informacja do Eryka i nowy element już jest w drodze. Jak pisałem, nie mam żadnych pretensji do autora konwersji, to się zdarza. 

IMG_20240821_093702477.jpg

IMG_20240821_111024886.jpg

IMG_20240821_111139498.jpg

Jest jeszcze jedna sprawa do ogarnięcia i nadmieniłem o tym Erykowi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co to za sprawą? Fotki dobrze to wyjaśnią. A gdyby nie dało się wykminić o co chodzi, patrząc na fotki, już wyjaśniam. Pierwsze zdjęcie i obszar w czerwonym kółku, to mechanizm unoszenia łoża km-u. Tak jest w modelu RFM. Reszta fotek i ten sam obszar, oznaczony kółkiem zielonym, to modyfikacja, którą widać i na naszych czołgach. Obszar z czerwonego kółka został osłonięty, czymś na kształ "puszki". Postaram się to również odwzorować na swoim modelu. 

IMG_20240821_111319068.jpg

Screenshot_20240821-125044-867.png

Screenshot_20240821-115017-274 (1).png

Screenshot_20240821-124838-290.png

FB_IMG_1694457155337.jpg.26b6398b367712b190ca48f0ca7cb958 (1).jpg

Edytowane przez Grzegorz Grabowski
  • Like 5

Dzień dobry,

Właśnie dzwoniłem do 1WBPanc i oficer prasowy poinformował mnie, że żubr prawidłowy to niebieski. Oznaki nie są jeszcze zatwierdzone, więc na defiladzie ich nie było. Natomiast ten czołg jest tym, na którym sierż. Sitek miał być kierowcą, ale nie zdążył odbyć przeszkolenia. Czyli rejestracja z defilady i niebieski żubr to oznaczenia czołgu, którego miał używać nasz bohater.

Pozdrawiam

Andrzej 

• Like 3

15 minut temu, sas55 napisał:

Dzień dobry,

Właśnie dzwoniłem do 1WBPanc i oficer prasowy poinformował mnie, że żubr prawidłowy to niebieski. Oznaki nie są jeszcze zatwierdzone, więc na defiladzie ich nie było. Natomiast ten czołg jest tym, na którym sierż. Sitek miał być kierowcą, ale nie zdążył odbyć przeszkolenia. Czyli rejestracja z defilady i niebieski żubr to oznaczenia czołgu, którego miał używać nasz bohater.

Pozdrawiam

Andrzej 

Dziękuję za wyczerpujące informacje. 👍👍👍

No i proszę. Felerny element, został już wymieniony na dobry, który, dopiero co wyjąłem z paczkomatu. Eryk! Dzięki za szybką reakcję 👍👍. Jak pisałem. Do jakości konwersji nie mam żadnych zastrzezeń. Kamerka AIDATS, ma nawet wydrukowany kabel zasilający. Cytując klasyka: Nie ma lipy. 

IMG_20240823_140012028.jpg

IMG_20240823_140122629.jpg

• Like 5