Skocz do zawartości

SU-22 M4 1/48 Kitty Hawk

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Jesień za oknem więc powoli trzeba zabierać się za następnego ptaszka. Trochę maneli do niego już mam. Tak jak przy Ołówku planuję dodać podstawkę i może coś jeszcze. Ale to wyjdzie w praniu.

Do kolegów prośba o pomoc w doborze nr. farb Mr.Hobby seria H. Chodzi o klasyczny kamuflaż z błękitnym brzuszkiem, i brązowo zielonymi plamami na górze. I jeszcze sugestie co do uzbrojenia czyli najwiecej jak się da lub najbardziej urozmaicone jak się da. 
Miłego podglądania, mam nadzieję.

IMG_7147.jpeg

• Like 3

9 minut temu, DobreMzimu napisał:

Ty co byś z tej palety wybrał?

https://mrhobby.pl/category/farby-new-hobby-color-h

Gdybym był pewny co mam wybrać to nie prosiłbym o pomoc. Proszę bo nie mam pewności które nr. farb będą odpowiednie. Mam nadzieję że teraz rozumiesz moją prośbę. 

IMG_7267.jpeg

W kalkach od Karaya S4801 masz FS'y podane (modelmaker podaje te same, może jakaś kooperacja?), ale jak na szybko zerknąłem to bezpośrednich odpowiedników w H raczej nie uświadczysz... poza tym producenci czasem bardzo lekko podchodzą do FS'ów i dwa te same numery różnią się kolorami :D edit. hataka robi do Suki farbki, coś dobierać pod hatakę na przykład?

image.png.6652c3fa20bd8d3724a9968cb9557744.png

z tych FS'ów w tabelce masz dwa: H-309 Green FS 34079 i H-310 Brown FS 30219 i to kończy temat farbek 😉

2 edit. ATOM robi komplet do MIG-17 w polskim łaciatym malowaniu, trzy FS'y się powtarzają.

Edytowane przez blackriver
  • Thanks 1

Nigdy nie malowałem Hataką ale zestawy widziałem. Może to i dobry pomysł. Kupić zestaw i mieć z głowy dobór farb, bo choćbym przejrzał 1000 zdjęć i stron dokumentacji to i tak efekt może być nie zgodny z oryginałem a tak zrzucę winę na zestaw. Przemyślę. 
Mialem po prostu nadzieję że ktoś prze de mną to robił serią H i podrzuci gotowca.

9 godzin temu, jacek napisał:

prośba o pomoc w doborze nr. farb Mr.Hobby seria H. 

Ale jakiego chcesz robić? Bo na zdjęciu masz Polaka, Czecha i Niemca :mrgreen:

Chodzi o klasyczny kamuflaż z błękitnym brzuszkiem, i brązowo zielonymi plamami na górze.

Samoloty miały 2-4 różne wersje malowań po remontach, więc proponuję sprecyzowanie z jakiego okresu chcesz robić model.

I jeszcze sugestie co do uzbrojenia czyli najwiecej jak się da lub najbardziej urozmaicone jak się da. 

Przy Su-22 naprawdę jest w czym wybierać.

Różnorodne rodzaje bomb, rakiet p-p, p-z, wyrzutni npr.

Dobrze rozumiem, że planujesz zrobić pudełkowego "3305"? Jeśli tak to zestaw Hataki się nie przyda, bo on jest do późniejszego malowania poremontowego, "natowskiego", natomiast "3305" miał wcześniejsze.

Dawno temu w "Aeroplanie" był schemat tego malowania, może kolory przetłumaczysz sobie na coś użyteczniejszego:

01a.thumb.jpg.fe9fe2d6adb20f44888c210b77ab93b3.jpg02a.thumb.jpg.3b176f251101cebf234778b17b9d548f.jpg

• Thanks 1

9 godzin temu, Grzes napisał:

Ale jakiego chcesz robić? Bo na zdjęciu masz Polaka, Czecha i Niemca :mrgreen:

Samoloty miały 2-4 różne wersje malowań po remontach, więc proponuję sprecyzowanie z jakiego okresu chcesz robić model.

Przy Su-22 naprawdę jest w czym wybierać.

Różnorodne rodzaje bomb, rakiet p-p, p-z, wyrzutni npr.

Samolot oczywiście z naszą szachownicą z 40 PLM Świdwin. Rok dostarczenia 1985 czyli pierwszy, „wczesny” kamuflaż jak to opisał jego ówczesny pilot, zielono brązowy. 
Co do uzbrojenia to głowa mnie boli od jego różnorodności. Poszukuję zdjęcia szparki z możliwie bogatymi podwieszeniami ale takimi z realu a nie ze schematu. 

17 minut temu, jacek napisał:

Samolot oczywiście z naszą szachownicą z 40 PLM Świdwin.

A jakiś konkretny numer już wybrałeś? 

19 godzin temu, jacek napisał:

sugestie co do uzbrojenia czyli najwiecej jak się da

W tej wersji to wybór jest jeden - bomby na belkach wielozamkowych

Mógłbyś podwiesić (jak dobrze policzyłem) nawet ok. 18 sztuk!

27 minut temu, Grzes napisał:

A jakiś konkretny numer już wybrałeś? 

W tej wersji to wybór jest jeden - bomby na belkach wielozamkowych

Mógłbyś podwiesić (jak dobrze policzyłem) nawet ok. 18 sztuk!

Wstępnie miał być 8818 ( zdjęcie współczesne) ale trochę sporo tych usemek i chyba będzie inny z tego półku.

Co do 18 !!! bomb to imponująco by wyglądał ale raczej chciałbym czymś tą monotonię przełamać. Muszę pooglądać trochę zdjęć i zdecyduję. Raczej pójdę w różnorodność. Może jeden zbiornik a reszta uzbrojenie?

IMG_7256.jpeg

Edytowane przez jacek
  • Like 1

42 minuty temu, jacek napisał:

Co do 18 !!! bomb to imponująco by wyglądał ale raczej chciałbym czymś tą monotonię przełamać.

No to 18 bomb przełamiesz parą rakiet pow-pow R-60 :mrgreen:

42 minuty temu, jacek napisał:

różnorodność

Tu jest coś wspaniałego!

image.png.22ef2fefb7abdf35877cd89c1c54be5e.png

image.png.2afd398ccd65ae18375121739cd26d79.png

image.png.7aee00c7c1c57592e3cd427426e0c719.png

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1

3 godziny temu, blackriver napisał:

image.thumb.png.ee1426ea10251be1852527329250dbe4.png

image.thumb.png.3ba69b99d6f87464ffe4ad19cc4db532.png

image.thumb.png.b2260f9e767989492c4fae0bf3accd5b.png

Bardzo dziękuję za te materiały, niestety wszystkie dotyczą maszyn po remontach. Ja celuje w maszynę nową lub nie starszą niż pięć lat czyli lata 1985-1990.  Podejrzewam że w tym czasie nie wykonywania remontów generalnych a co za tym idzie nie naniesiono nowego schematu kamuflażu. No chyba że się mylę.

12 minut temu, jacek napisał:

No chyba że się mylę.

Raczej nie, ale te schematy miałem, zostaną dla potomności. Ale przepatrzę jeszcze to co mam, a trochę tego jest.

• Thanks 1

Co do farb to zestaw Hataki jak najbardziej się nadaje za wyjątkiem koloru na spód. Hatakowy za bardzo w zieleń wchodził i musiałem mieszać z niebieskim. Ale reszta kolorów wg. mnie dobrze oddali.

Ze Świdwina znalazłem tylko to. Na zdjęciu guzik widać, na ekranie monitora troszkę lepiej a barwy opisane są np jako ciemno zielony, brąz ziemisty albo średni zielony. Czyli zgaduj zgadula. Mam jeszcze schemat malowania z Piły ale i tak trzeba będzie z barwą kombinować. 

IMG_7269.jpeg