greatgonzo Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca Ogólnie chaos. Żółte i czerwone paski migrują swobodnie między dywizjonami grupy. Skąd pomysł na biały pas i nie wiem. Ja się z czymś takim nie spotkałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca 54 minuty temu, greatgonzo napisał: Ogólnie chaos. Żółte i czerwone paski migrują swobodnie między dywizjonami grupy. Skąd pomysł na biały pas i nie wiem. Ja się z czymś takim nie spotkałem. Dzięki. Znalazłem w szwedzkim IPMS artykuł o oznaczeniach Mustangów . Nie wiem, na ile miarodajny, ale potwierdza wspólne wykorzystywanie tych żółtych elementów w obrębie 325 FG. Dywizjony miały za to swoje pule numerów bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca (edytowane) To standard w USAAF. Odpowiednik RAFowskiego systemu kodowego. Tylko tam dywizjony wymieniały się w ramach Skrzydeł. W USAAF Grupa była podstawową jednostką operacyjną, dywizjony były do niej przybite na głucho i taki system numeryczny mógł funkcjonować. Edytowane 31 Marca przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi