Skocz do zawartości

IDF M151A1 SHMIRA - Peace for Galilee 1982

Avi

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem ;)

Miałem w sumie nie wrzucać relacji warsztatowej (nie lubię ich robić - nie chce mi się nigdy robić tylu zdjęć - wolę pokazać od razu galerię ), ale skoro zrobiło się tak miło i 'współcześnie' w dziale o pojazdach wojskowych, to stwierdziłem, ze nie będę gorszy i dorzucę kolejny kamyk do tego coraz większego kopca

A zatem - na 'warsztat' poszedł Mutt, a konkretnie wersja używana przez IDF - M151A1 Shmira (שמירה). Słowo to ma w hebrajskim kilka znaczeń, ale nas interesuje 'Ostrzeżenie'.

Malowanie dam z operacji 'Peace for Galilee', czyli interwencji w Libanie w 1982 roku, kiedy to siły IDF postanowiły rozprawić się z bandytami i terrorystami z OWP (Organizacja Wyzwolenia Palestyny), której przewodził jedyny terrorysta noblista - Arafat (wtedy, rzecz jasna, noblistą jeszcze nie był). Operacja udała się połowicznie - wprawdzie OWP mocno ucierpiała i w większości opuściła Liban, ale że świat nie lubi pustki - w jej miejscu wyrósł potężny Hezbollah. Ale dosyć ględzenia - do rzeczy!

Model pochodzi z bardzo ładnego zestawu Academy:

750e16fdf1134b39.jpg

Chyba dorzucę też ten zestaw z figurantami, ale raczej dam tylko dwóch z przodu. Dorzucę tez sporo różnego rodzaju utensyliów i kanistrów, zrolowane plandeki, trochę broni i dwie radiostacje, więc trzeci figurant by sie najnormalniej nie zmieścił.

1e5bd58f953a1cf0.jpg

bf7397b3781c8bce.jpg

Jak już wspomniałem, nie planowałem wątku warsztatowego, a zatem model zacząłem niejako 'bez Was'. Na obecnym etapie wygląda to tak, że podstawowe elementy są już posklejane do kupy i tryśnięte kolorem bazowym, czyli Israeli Sand-Grey 1982

eff71be8307026e0.jpg

8be0ddbdaa195ff1.jpg

d4aba0262260667a.jpg

9c098f1c8db1f3e8.jpg

80ff0406aca5927d.jpg

Jak widać pomalowałem tez kilka elementów silnika, jednak to w sumie pic na wodę, bo i tak dodam do niego jeszcze kilka drobiazgów zrobionych od podstaw - ten z zestawu nie jest zły, jednak troszkę 'łysy'

No i ostatnia fotka na razie - na masce silnika na próbę wykonany 'łosz'. Na razie tylko tam, bo w modelu zostało jeszcze masę elementów do doklejenia, więc zabawy przed nami jeszcze sporo

8603bed5ec412213.jpg

pozdrawiam

Avi

Edytowane przez Gość

Ale szmira

Żarcik Fajniutkie figurki.

Aż duma bierze, że odeszliście Panowie w stronę pięknej współczesnej pancerki (pojazdów ogólnie). No aż mi smutno, że ja muszę "zejść" ze swoich zapasów przed zakupem czegoś nowego. A że zapasy teutońskie, więc...

W skrócie - kibicuję!

Witam, albo raczej "szalom" (chyba tak, to się piszę)

Widzę, że pojazdów IDF przybywa najbardziej z tzw. modernów. Swoją drogą popatrzę z czystej ciekawości, jak będziesz budował ten pojazd - mało jest Shmir na forach. Widać, że sam model (wypraski) są dość "czyste" - brak wypychaczy, przesunięć itp.)

PZDR

Tak, model faktycznie miał kilka tylko śladów po wypychaczach. Część zaszpachlowałem, część jest niewidoczna po sklejeniu. To jest najnowsza edycja academiowskiego Mutta - nie ma nic wspólnego z tymi starymi Muttami tegoż producenta. Jest również o wiele ładniejszy niż Mutt z Tamiyi. Zresztą to maleństwo ma ponad 175 części - raczej dużo jak na taki 'samochodzik. A do tego wszystko spasowane niemal idealnie, żadnych przesunięć formy

Edytowane przez Gość

Spox Panowie! Jutro obiecuję zapodać nową partię fotek. W sumie miało być dzisiaj, ale Erni widział jak straszliwie zdruzgotany byłem po naszej (Polonii Bytom) porażce z Piastem Gliwice (aż musiałem się z rozpaczy upić!).

Ale, żeby nie było, że posty walę na akord, a nie na jakość, zadam znawcom (Barthass?????) pytanie:

czy zatem kolor, którym okrasiłem moją Szmirę, nie jest za ciemny? Użyłem farby akrylowej Lifecolor - 'Israeli Sand-Grey 1982 Lebanon'.

A odnośnie podstaweczki - mam zamysł zrobić ów pojazd stojący gdzieś na poboczu drogi. W nim dwóch załogantów 'romansujących' z panienką również odzianą w mundur IDF Mam taką figurkę, jednak wymaga operacji plastycznej. Niemniej, dla modelarza nic (ponoć) trudnego ))

Mam taką figurkę, jednak wymaga operacji plastycznej

Czyżby z mężczyzny ma być kobieta... trochę szpachli i będzie.... :>

PZDR

Nieeee, mam figurkę panienki z IDF Trzeba tylko nieznacznie poprawić coś przy mundurze i nakryciu głowy, bo ta moja figurka to okres wojny Yom-Kippur

No dobra, lecimy dalej - dokleiłem kilka dupereli pomniejszych oraz jedną grubszą - ramę. Niebawem malowanie finalne i łosz. Ło tak to wygląda na chwilę obecną:

c719011b8ec0459d.jpg

7db4c25b2688cbac.jpg

495873ac8d1ea7bd.jpg

f7d8a6cc3ff67212.jpg

Z dobraniem właściwego odcienia w pojazdach IDF jest zawsze problem. Ten sam kolor wygląda różnie w zależności przy jakim świetle go oglądamy :

merkavaI.jpg

Ja dobieram kolory współczesnego IDF tak aby wyglądały jak na powyższym zdjęciu po prawej na górze. Michael Mass powiedział mi , że najlepszy jest Humbrol 84 lub jego odpowiedniki.

Sam model pięknie się prezentuje

Nie ma 'zmiłuj' - prac nad modelem ciąg dalszy ;)

Wczoraj podmalowałem to i owo (czyt. elementa podoklejane), trysnąłem preparatem od Erniego - nie wiem jak to się nazywa, ale lepsze od Sido) i nałożyłem łosia. Nie chciałem przesadzić, ale tak się zastanawiam, czy nie zrobić go jeszcze trochę mocniej w niektórych miejscach. Bo jak przyjdą filtry, rozjaśnienie, pigmenty.... a zresztą - zobaczymy w 'praniu'. Tymczasem Shmira wygląda tak:

6fccc51404663fc9.jpg

2264f0ad4630124d.jpg

61ff709a87c72b47.jpg

17a977a155bcb203.jpg

pozdrawiam

Avi