Avi Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 (edytowane) Czołem ;) Miałem w sumie nie wrzucać relacji warsztatowej (nie lubię ich robić - nie chce mi się nigdy robić tylu zdjęć - wolę pokazać od razu galerię ), ale skoro zrobiło się tak miło i 'współcześnie' w dziale o pojazdach wojskowych, to stwierdziłem, ze nie będę gorszy i dorzucę kolejny kamyk do tego coraz większego kopca A zatem - na 'warsztat' poszedł Mutt, a konkretnie wersja używana przez IDF - M151A1 Shmira (שמירה). Słowo to ma w hebrajskim kilka znaczeń, ale nas interesuje 'Ostrzeżenie'. Malowanie dam z operacji 'Peace for Galilee', czyli interwencji w Libanie w 1982 roku, kiedy to siły IDF postanowiły rozprawić się z bandytami i terrorystami z OWP (Organizacja Wyzwolenia Palestyny), której przewodził jedyny terrorysta noblista - Arafat (wtedy, rzecz jasna, noblistą jeszcze nie był). Operacja udała się połowicznie - wprawdzie OWP mocno ucierpiała i w większości opuściła Liban, ale że świat nie lubi pustki - w jej miejscu wyrósł potężny Hezbollah. Ale dosyć ględzenia - do rzeczy! Model pochodzi z bardzo ładnego zestawu Academy: Chyba dorzucę też ten zestaw z figurantami, ale raczej dam tylko dwóch z przodu. Dorzucę tez sporo różnego rodzaju utensyliów i kanistrów, zrolowane plandeki, trochę broni i dwie radiostacje, więc trzeci figurant by sie najnormalniej nie zmieścił. Jak już wspomniałem, nie planowałem wątku warsztatowego, a zatem model zacząłem niejako 'bez Was'. Na obecnym etapie wygląda to tak, że podstawowe elementy są już posklejane do kupy i tryśnięte kolorem bazowym, czyli Israeli Sand-Grey 1982 Jak widać pomalowałem tez kilka elementów silnika, jednak to w sumie pic na wodę, bo i tak dodam do niego jeszcze kilka drobiazgów zrobionych od podstaw - ten z zestawu nie jest zły, jednak troszkę 'łysy' No i ostatnia fotka na razie - na masce silnika na próbę wykonany 'łosz'. Na razie tylko tam, bo w modelu zostało jeszcze masę elementów do doklejenia, więc zabawy przed nami jeszcze sporo pozdrawiam Avi Edytowane 1 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Ale szmira Żarcik Fajniutkie figurki. Aż duma bierze, że odeszliście Panowie w stronę pięknej współczesnej pancerki (pojazdów ogólnie). No aż mi smutno, że ja muszę "zejść" ze swoich zapasów przed zakupem czegoś nowego. A że zapasy teutońskie, więc... W skrócie - kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Witam, albo raczej "szalom" (chyba tak, to się piszę) Widzę, że pojazdów IDF przybywa najbardziej z tzw. modernów. Swoją drogą popatrzę z czystej ciekawości, jak będziesz budował ten pojazd - mało jest Shmir na forach. Widać, że sam model (wypraski) są dość "czyste" - brak wypychaczy, przesunięć itp.) PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 (edytowane) Tak, model faktycznie miał kilka tylko śladów po wypychaczach. Część zaszpachlowałem, część jest niewidoczna po sklejeniu. To jest najnowsza edycja academiowskiego Mutta - nie ma nic wspólnego z tymi starymi Muttami tegoż producenta. Jest również o wiele ładniejszy niż Mutt z Tamiyi. Zresztą to maleństwo ma ponad 175 części - raczej dużo jak na taki 'samochodzik. A do tego wszystko spasowane niemal idealnie, żadnych przesunięć formy Edytowane 1 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Fajnie, ze zdecydowales sie pokazac warsztat. Milo bedzie podgladac Twoja relacje. Duzo sie pewnie przy tym naucze. Powodzenia w budowie i czekam na nowe zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Baruch haba! Noo, piękna ta Szmira , oczywiście zasiadam w pierwszym rzędzie, i z ciekawością oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 A co to za firma tych żywicznych figur Uwielbiam zaglądać do takich wątków jak ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Sorry, nie powiedziałem na wstępie - żywiczne figurki to CMK, a manele to.... klon jakiś, więc go nie pokazałem na fotce bo wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Fajny temacik. Daj jeszcze klimatyczną podstaweczkę. BTW: podoba mi się podejście do tematu (czyli tzw. ględzenie) he he... Też mam w głowie parę pomysłów z pojazdami IDF ale o tym juz wkrótce jak skończę T-55. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 No ładnie Sewer ładnie, dajesz dalej Fajny łosiu Ci wyszedł na masce. Ciekawe jak Ci wyjdą figuranty. Tomek PS Gunze do dupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 oj tego IDF pełno widze że z tego samego okresu z którego będzie moja Merkava I a i figurki podobne z twarzy do moich powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Fajne auteczko:) Zwłaszcza ze widziałem i macałem je na żywca:) Ciekaw jestem tylko końca hahhaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Spox Panowie! Jutro obiecuję zapodać nową partię fotek. W sumie miało być dzisiaj, ale Erni widział jak straszliwie zdruzgotany byłem po naszej (Polonii Bytom) porażce z Piastem Gliwice (aż musiałem się z rozpaczy upić!). Ale, żeby nie było, że posty walę na akord, a nie na jakość, zadam znawcom (Barthass?????) pytanie: czy zatem kolor, którym okrasiłem moją Szmirę, nie jest za ciemny? Użyłem farby akrylowej Lifecolor - 'Israeli Sand-Grey 1982 Lebanon'. A odnośnie podstaweczki - mam zamysł zrobić ów pojazd stojący gdzieś na poboczu drogi. W nim dwóch załogantów 'romansujących' z panienką również odzianą w mundur IDF Mam taką figurkę, jednak wymaga operacji plastycznej. Niemniej, dla modelarza nic (ponoć) trudnego )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Mam taką figurkę, jednak wymaga operacji plastycznej Czyżby z mężczyzny ma być kobieta... trochę szpachli i będzie.... :> PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Mam taką figurkę, jednak wymaga operacji plastycznej Czyżby z mężczyzny ma być kobieta... trochę szpachli i będzie.... :> PZDR Nieeee, mam figurkę panienki z IDF Trzeba tylko nieznacznie poprawić coś przy mundurze i nakryciu głowy, bo ta moja figurka to okres wojny Yom-Kippur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 No dobra, lecimy dalej - dokleiłem kilka dupereli pomniejszych oraz jedną grubszą - ramę. Niebawem malowanie finalne i łosz. Ło tak to wygląda na chwilę obecną: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Z dobraniem właściwego odcienia w pojazdach IDF jest zawsze problem. Ten sam kolor wygląda różnie w zależności przy jakim świetle go oglądamy : Ja dobieram kolory współczesnego IDF tak aby wyglądały jak na powyższym zdjęciu po prawej na górze. Michael Mass powiedział mi , że najlepszy jest Humbrol 84 lub jego odpowiedniki. Sam model pięknie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 Nie ma 'zmiłuj' - prac nad modelem ciąg dalszy ;) Wczoraj podmalowałem to i owo (czyt. elementa podoklejane), trysnąłem preparatem od Erniego - nie wiem jak to się nazywa, ale lepsze od Sido) i nałożyłem łosia. Nie chciałem przesadzić, ale tak się zastanawiam, czy nie zrobić go jeszcze trochę mocniej w niektórych miejscach. Bo jak przyjdą filtry, rozjaśnienie, pigmenty.... a zresztą - zobaczymy w 'praniu'. Tymczasem Shmira wygląda tak: pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 nie znam się na izraelskim sprzęcie ale jak patrzę na zdjęcia to izraelskie pojazdy mają taki piaskowy ale zimny kolor. U ciebie ten kolorek zbliża się do oliwki. Choć może to wina zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 jak nie bedziesz robił tej trzeciej to ja z chęcią ja przygarne.....odp.na priv...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 No Sewer rewelacja A ten preparat lepszy od sido to TH-51 ( tak sie nazywa) Przytargaj ta szmire do sklepu obadam dokładniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 A co to jest to TH-51 bo Pan G. jakieś głupoty mi wyrzuca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Przepraszam kolegów za błędna nazwę tego specyfiku nazywa sie on dokładnie TM 80 i wyglada tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Erni - nie chcę nawet pytać co to jest to TH51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Erni - nie chcę nawet pytać co to jest to TH51 masz racje nie pytaj:) Twoje % przy tym wysiadaja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi