chorąży Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Wekkendowy a w zasadzie "świateczny" warsztat Shermana. Jest to trzeci pojazd tego typu jaki w życiu kleiłem, wcześniej Italeri, chyba m4a3 i supersherman Izraela. Ten obecny to jednak skok technologiczny i jakościowy, składa sie jak lego. Założenia, żadnych dodatków, no może linka holownicza. Malowanie, pudełkowe. Pojazd o nr. taktycznym 203 z wyzwolenia Jałty (bez podtekstów). No i zaczęły "się schody" po obejrzeniu kilku filmików na you "Siberian Scane" okazało się, że z pudełka nie da sie wykonać tej wersji, Pozostałe filmiki na temat: kół, rodzajów wieży i wózków tego pojazdu spowodowały całkowity pat. Składanie, jak pisałem "klocki lego", gąsienice, koła napędowe mają ustalone kołkami położenie, a moim zdaniem jest błędne, więc w nastepnym zamienię na oś, celem regulacji. Plastik, tradycyjnie żre sie z farbami tamiya wiec najpierw trzeba skleić, a później malować. Polecam ten model z czystym sumieniem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia To jaki wariant poprawny merytorycznie można z niego zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia Jako na razie nie wiem na pewno ten pudełkowy "152" i nikt się nie doczepi bo chyba nie ma zdjęć , pojazdy marines, Nowej Zelandii z pod Monte Cassino chyba też, to był typowy model. Przy okazji chyba w tej wersji na początku pakowani inny wariant ramek, a później inny, różniący się jakąś drobnostką, przynajmniej tak na Siberian Scale twierdzą.... Mam teraz czas to postudiuję "szermanologię"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano Wtorek o 09:58 Share Napisano Wtorek o 09:58 2 godziny temu, mandrivecs napisał: To jaki wariant poprawny merytorycznie można z niego zrobić? ten wariant M4A2 to jedynie Armia Czerwona i US Marines - pod Monte Cassino były M4A2 z małymi włazami (zarówno nowozelandzkie jak i polskie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Wtorek o 11:44 Autor Share Napisano Wtorek o 11:44 Apropos owej Zelandii, o tym myślałem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano Wtorek o 11:46 Share Napisano Wtorek o 11:46 Czy te podwozie w modelu jest srebrne?!? Czy to plastik jest tak błyszczący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Wtorek o 12:08 Autor Share Napisano Wtorek o 12:08 Podwozie po podkładzie gun metal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano Wtorek o 12:14 Share Napisano Wtorek o 12:14 26 minut temu, Pan_Cerny napisał: Czy te podwozie w modelu jest srebrne?!? Czy to plastik jest tak błyszczący? Plastik jest jasno szary/patrz-góra kadłuba i wieża/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano Wtorek o 12:15 Share Napisano Wtorek o 12:15 Fakturę wieży będziesz poprawiał jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Wtorek o 12:19 Autor Share Napisano Wtorek o 12:19 Fakturę odlewu ? Raczej tak, chociaż po lekturze zdjęć, to to jest bardzo delikatna i może tylko klej i twardy pędzel, to samo osłona przekładni, reszta tylko porysowana papierem ściernym . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano Wtorek o 15:24 Share Napisano Wtorek o 15:24 3 godziny temu, chorąży napisał: Apropos owej Zelandii, o tym myślałem: Zobacz, że to jest inny kadłub - inna płyta czołowa, inny kat pochylenia przedniej płyty - to właśnie M4A2 z małymi włazami, w odróżnieniu od tego ze Zvezdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Wtorek o 18:10 Autor Share Napisano Wtorek o 18:10 (edytowane) Czy z tej wersji można zrobić "Shermana z Lublina" ?? ( korekta tyłu wieży ?! ) Шерман из Люблина Edytowane Wtorek o 18:11 przez chorąży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Czwartek o 07:17 Autor Share Napisano Czwartek o 07:17 (edytowane) Kontynujemy zabawę. Wymyśliłem sobie modulacje której nie umiem, wyszło jak wyszło. Morał z tego taki, ze muszę sobie kupić drugi aerograf z cięką dyszą Kolor - patrząc na kolorowane zdjęcia wojenne, a także czerpiąc doświadczenie z "wykopek" namieszałem sobie kolor zbliżony do tego z wydruku proponowanego przez zvezdę ( wiem to nie wzornik a wydrku). " Biedronka" i tak go przytłumi a filtry jeszcze bardziej. No i nadal otwarta pozostaje kwestia oznaczeń.. ps. fatalnie wyszedł ten spaw z tyłu wieży.. Fajna zabawa, doskonały do tego model . Edytowane Czwartek o 07:18 przez chorąży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano Czwartek o 09:10 Share Napisano Czwartek o 09:10 Idzie dobrze, paczam dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Czwartek o 11:20 Share Napisano Czwartek o 11:20 (edytowane) Spaw z tyłu wieży za grubaśny, gruba antena - popraw, wymień. Wywierć też dziurki w osłonach wlewów paliwa i kołnierzu wieży, coby woda mogła odpływać... Edytowane Czwartek o 11:21 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Czwartek o 12:08 Autor Share Napisano Czwartek o 12:08 44 minuty temu, Lipstein napisał: Spaw z tyłu wieży za grubaśny, gruba antena - popraw, wymień. Wywierć też dziurki w osłonach wlewów paliwa i kołnierzu wieży, coby woda mogła odpływać... O "tych" dziurkach czytałem, ustalam gdzie mają być, spaw do zeszlifowania bo w zasadzie był prawie niewidoczny, a robiłem go z pręcika 0,1 mm, "włos" a tak się rozdeptał, antena bedzie wymieniana, dziś idę sobie kupić przewód 1,5 mm kwadrat na linkę holowniczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano Czwartek o 12:31 Share Napisano Czwartek o 12:31 Spróbuj sobie modulacji tym co masz, aerografem z dala od modelu. Trzymając pistolet na wprost modelu trochę z góry. Tak jakbyś zamiast aerografu latarkę miał. Jasnym kolorem możesz spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Czwartek o 12:59 Autor Share Napisano Czwartek o 12:59 19 minut temu, Konrad-Ciba napisał: Spróbuj sobie modulacji tym co masz, aerografem z dala od modelu. Trzymając pistolet na wprost modelu trochę z góry. Tak jakbyś zamiast aerografu latarkę miał. Jasnym kolorem możesz spróbować. Poprzez modulację miałem na myśli to, że całość modelu białym podkładem a "zacienione" miejsca czarnym, całość rozrzedzoną farbę podstawową, a dodatkowo miejsca "jaśniejsze" czyli np: środek włazu, płyty bocznej, wystajace elementy podstawowym rozjaśnionym o jeden ton. Wszystko było fajnie, tylko czarny z powodu rozmiaru dyszy wyszedł na zbyt rozległum obszarze. Coś tam z tego mi wyszło, ale nie widac tego na zdjeciach Spróbuję Twoim sposobem tego poprawic, albo kolejnego (shermana) do którego sie szykuję, ta sama wersja, producent, wieża do przeróbki . A i tak zamówię nowy aerograf, bo ten stary dogorywa ps. porównywałem Tamyia i Zvezda szermany, jednak jest przeogromny skok jakościowy, nie ma sie zresztą co dziwić, dzieli je dobre 20 lat rozwoju technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano Piątek o 06:54 Autor Share Napisano Piątek o 06:54 Poprawki, czyli usuniecie spawu z wieży wykonane, farba bazowa wyschła, a całość "odpoczywa" po sido. Weryfikacja biblioteki zaowocowała i materiałami i kalkami (kalki to już raczej na kolejny model). Dziś pewnie któreś kalki zestawowe, antena i linka holownicza .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu W dniu 10.01.2025 o 07:54, chorąży napisał: Poprawki, czyli usuniecie spawu z wieży wykonane, farba bazowa wyschła, a całość "odpoczywa" po sido. Weryfikacja biblioteki zaowocowała i materiałami i kalkami (kalki to już raczej na kolejny model). Dziś pewnie któreś kalki zestawowe, antena i linka holownicza .. Co oznaczają te numery na Czołgu 2056 i dalej albo w koło wiezy numery jakies. Bo u mnie w Airfixie nie było tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 godzin temu Share Napisano 17 godzin temu 7 minut temu, DamianosPL napisał: Co oznaczają te numery na Czołgu 2056 i dalej albo w koło wiezy numery jakies. Bo u mnie w Airfixie nie było tego. Numery odlewów i części, znaczy to , że model jest wykonany z dużą dbałością o szczegóły czego w tym Airxiksie nie ma. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi