Skocz do zawartości

Fairey Battle Mk.I, Azur 1/72

panDespota

Rekomendowane odpowiedzi

Faireya chce wykonać w malowaniu greckim, a że temat mało mi znany będą pytania i oczekiwanie na pomoc.

Obrazek

Obrazek

Kusi mnie też żeby otworzyć komory bombowe. Jakich Grecy używali bomb? Brytyjskich 250lb w komorach?

Obrazek

Co z dalszą częścią uzbrojenia- kmy. Jakich używali Grecy? W instrukcji są do wyboru trzy i jeden z nich wskazany do wybranego malowania- ten na dole po prawej. Co to za broń? Była zasilana z magazynków czy z taśmy?

Obrazek

Jeśli chodzi o malowanie to rozumiem że góra jak u Brytyjczyków Dark Earth i Dark Green, dół czarny, kabina szarozielony.

• Like 7

• 2 weeks later...

Pierwszy ciach za mną. Klapy usunięte. Nie ma już odwrotu, Komora bombowa będzie otwarta.

Obrazek

I jak będzie z tymi bombami? Nikt nie wie jakich Grecy używali? Jak użyje brytyjskich 250lb będzie ok?

Obrazek

Podglądam chętnie :) Już Peewit wydał maski do kabinki, bo samodzielne docinanie taśmy Tamiya na tę szklarnię to jak budowa drugiego modelu...

Pokaż co tam w kadłubie porobiłeś i jak spasowanie?

W dniu 9.02.2025 o 12:05, panDespota napisał:

Jeśli chodzi o malowanie to rozumiem że góra jak u Brytyjczyków Dark Earth i Dark Green, dół czarny, kabina szarozielony.

Na zdjęciu z bombami przód kadłuba NIE JEST czarny od spodu...

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, mysiek13 napisał:

Podglądam chętnie :) Już Peewit wydał maski do kabinki, bo samodzielne docinanie taśmy Tamiya na tę szklarnię to jak budowa drugiego modelu...

Pokaż co tam w kadłubie porobiłeś i jak spasowanie?

Będę walczył z taśma tamki 🥲 jak nie ma w zestawie to kiedy korzystam. Dzisiaj dopiero zacząłem sklejać. Jedynie skrzydła mam wycięte i próbuje z tą komora bombowa majstrować. Na sąsiednim forum podesłano mi linka, tylko trza tłumaczyć 

https://ipmsnymburk.com/forum/viewtema.php?ID_tema=41645&fbclid=IwY2xjawIYF3dleHRuA2FlbQIxMAABHdbajQLr43wCppfhPyTMZ1JnQXO0ZD5rXl9ZCrpJKrlHGMj8bPZ9_AqQSg_aem_KNNbF3Vb2eVrRecI5XzQiQ

14 minut temu, martinello napisał:

Na zdjęciu z bombami przód kadłuba NIE JEST czarny od spodu...

Zdjęcie wrzuciłem poglądowe jakiegoś Brytyjczyka żeby było wiadomo o jakie bomby mi chodzi. To nie mój egzemplarz. 

Edytowane przez panDespota
  • Like 1

Tak przód kadłuba wygląda na słabo spasowany na tym czeskim forum 😞 i jednak model nie najprostszy w montażu... Na Britmodellerze są 2 całkiem fajne relacje z budowy i piszą coś o problemie z montowaniem radia z tyłu, a reszta raczej ok... No i każdy ułamał siedzenie strzelca :)

Edytowane przez mysiek13
  • Like 1

Z ciekawości zapytam - a co mieściło się w tej, tak długiej szklarni?

• Like 1

7 godzin temu, Wymysl napisał:
7 godzin temu, Grzes napisał:

Z ciekawości zapytam - a co mieściło się w tej, tak długiej szklarni?

Nic 🙂

Pilot, długo, długo nic i strzelec. A, i bombardier gdzieś w odmętach... :szczerbol:

• Like 1

• 1 month later...

Kolejna niewiadoma: jak się ma sprawa wnęk podowozia i komór bombowych? Srebrne?
Coś tam dłubie. Usunąłem miejsca mocowania talerzowych magazynków i uzupełniłem wręgi. Sporo się namęczyłem przy złożeniu elementu kabinowego- tego z kołyską na karabin strzelca. Połapanie geometrii tego to jakiś dramat. W końcu jak się udało okazało się że nie mieści się w kadłubie. Przy drugim podejściu połapałem to patafixem w zamkniętych połówkach kadłuba i skleiłem na sztukę po czym wyjąłem i dokończyłem już na zewnątrz. Podział tych elementów jest mega słaby.

Obrazek

Obrazek

Robią się też komory bombowe. Przyszły wyrzutniki bombowe i same bomby. Czekam jeszcze na tabliczkę Yahu. Ma się pojawić na początku miesiąca.

Obrazek

• Like 8

• 4 weeks later...

W końcu pokazała się na rynku ostatnia rzecz na jaką czekałem do Battlea... Battla... jak to będzie... 🙂 Podziękowania dla Yahu za sprezentowanie produktu. W sumie tabliczek w zestawie jest więcej. Mając już komplet można zamykać kadłub. 

5kcepknt o

Hto4ofks o

Vkbuku0u o

X6fysq55 o

Lm6k9wvc o

Gnkjdu4u o

Unnzpjqy o

E8otkqqx o

• Like 10