electromara Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Witajcie, Udało mi się dzisiaj ukończyć i zrobić parę zdjęć jeta, który odkąd zacząłem kleić modele, chodził mi po głowie w tym malowaniu. Początkowo miała być Tamiya, ale trafił się w dobrej cenie zestaw Eduarda, więc czemu by nie spróbować tego zestawu... Niestety zestaw trochę zawodzi i zabiera trochę przyjemności ze sklejania. Mimo że nie są to jakieś stare wypraski Academy to składalność jest przeciętna, średnie spasowanie, błędy w instrukcji, słabo merytorycznie i inne mniejsze absurdy. Podsumowując - teraz na pewno brałbym Tamkę Model robiłem z pudła, bez extra dodatków bo w pudełku już jest ich parę, a od siebie dodałem jakieś przewody i kilka elementów w podwoziu bo zestawowe to straszna nędza. Niestety nie zrobiłem zdjęć od spodu bo nie wiedziałem jak ustawić model nie niszcząc jednocześnie owiewek , a tam też ciekawie wygląda. Ogólnie mówiąc model ma parę elementów które można by zrobić może lepiej (np dokupić żywiczne uzbrojenie bo te zestawowe 'jest bo jest'), ale ja jestem zadowolony. Osiągnąłem mniej więcej efekt taki jaki chciałem. W witrynce wygląda bardzo dobrze i myślę że będzie dobrze wyglądał w parce z tomcatem Jolly Rogers którego mam zamiar teraz poskładać. Pozdrawiam 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Jest za-je-bia-szczy!!!!! Bardzo mi się podoba! Mój czeka na złożenie, więc rozkoszuje się widokiem Twojego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electromara Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 7 minut temu, enten napisał: Jest za-je-bia-szczy!!!!! Bardzo mi się podoba! Mój czeka na złożenie, więc rozkoszuje się widokiem Twojego modelu Dzięki bardzo Jakbyś miał go kiedyś sklejać to uzbrój się w cierpliwość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Piękny Phantom, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego (edytowane) Połowę czasu pracy przy tym modelu zajmuje przyklejanie tych wszystkich oznaczeń . Piękny model! Gratulacje! Edytowane 19 Lutego przez Szkodnik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego No mega wyszedł. Słabe zestawy pamiętaj, że wychodzą na plus bo czegoś się uczysz nowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Podoba się! Gratuluję, wyszedł świetnie. No i Phantom, ma to coś!!! Jednak proszę o zdjęcia spodu, szczególnie komór podwozia (na pewno uda ci się jakoś to ogarnąć ). Będzie jako materiał poglądowy, gdyż też mam go w swoim składziku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Dobra, po fali ochów i achów do tablicy! Jakimi specyfikami przebiegało "brudzenie"? Po etapie koloru bazowego (jaką farbkę użyłeś?) po kolei jakie specyfiki miały zastosowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electromara Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego 1 godzinę temu, burzatg napisał: Podoba się! Gratuluję, wyszedł świetnie. No i Phantom, ma to coś!!! Jednak proszę o zdjęcia spodu, szczególnie komór podwozia (na pewno uda ci się jakoś to ogarnąć ). Będzie jako materiał poglądowy, gdyż też mam go w swoim składziku. Dzięki bardzo wszystkim za miłe słowa. Zrobiłem na szybko parę zdjęć od spodu. W komorach oraz na goleniach dodałem trochę przewodów oraz od podstaw zrobiłem ścianę z punktami połączeń hydraulicznego układu Power Control (gdzie są te czerwone wtyczki). W sumie nic piorunującego, ale własny wkład zawsze cieszy Dysze i całe panele na żywo wyglądają znacznie lepiej, ale tego już nie potrafię ująć aparatem. Ogólnie bardzo pomocne okazało się wydawnictwo Daco Publication, gdzie zdjęcia detali i ich mnogość/jakość jest rewelacyjna. 1 godzinę temu, enten napisał: Dobra, po fali ochów i achów do tablicy! Jakimi specyfikami przebiegało "brudzenie"? Po etapie koloru bazowego (jaką farbkę użyłeś?) po kolei jakie specyfiki miały zastosowanie? Ogólnie na model podkład Bilmodel, następnie w większości pomalowałęm go Chromate Yellow od gunze C352 (dlatego że chciałem go początkowo pościerać na mokro papierem, ale na próbnych elementach nie podobał mi się efekt) i na to bazowy C325, spód biały C062 dlatego że jest matowy i lepiej mi się z matowymi pracuje. Później klasycznie gloss od gunze - kalki - gloss. Następnie panelinerami AK góra chyba dark grey a spód blue grey, a czarne panele medium grey. Do komór podwozia kupiłem sobie zestawik washy od AK Landing Gear i sobie nimi eksperymentowałem. Później na całość (oprócz dysz itp) poszedł mat też od gunze, a całość brudziłem delikatnie pędzelkami każdy panel rozcieńczonymi Oilbusherami ammo Starship Filth i Grime. W ruch poszły jeszcze kredki od AK. Ciężko tak wszystko szczegółowo opisać bo w trakcie się lekko zmieniało, a tu jakiś detal czymś innym a tu coś innego.... Mam nadzieję że trochę pomogło to co napisałem 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego No i to mi się podoba. Lubię ten samolot, a twoja robota, jak pisałem wcześniej, bardzo mi odpowiada . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego Bardzo miło się ogląda galerię takich modeli. Do jednej rzeczy bym się tylko przyczepił. Za mało zdjęć zwłaszcza takich pokazujących całą, piękną, sylwetkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin141 Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Bardzo ładny model,! Szczególną uwagę zwrócił podwieszany zbiornik pod kadłubem, fajnie pobrudzony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Model świetny, bardzo mi się brudzenie podoba oraz szczególnie super wyglądają dysze oraz te osłony metalowe za nimi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rattlesnake Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Super to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Dziękuję za wskazówki dotyczące "brudzenia"! Mogę zasugerować abyś zrobił następnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electromara Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego 4 godziny temu, enten napisał: Dziękuję za wskazówki dotyczące "brudzenia"! Mogę zasugerować abyś zrobił następnego? Ale że takiego samego? Mam jeszcze Phantomy do zrobienia, ale w wersjach f-4f, japończyki i brytyjski, więc szkoda modelarskiego życia na takiego samego Przed tym właśnie zrobiłem F-4E jak poniżej, więc póki co odpoczywam od upiorów Na dniach jak skompletuję dodatki to zaczynam F-14A Tamki też Jolly Rogers do parki z tym phantomem. Być może będzie jakiś debiutancki warsztat, ale nie wiem na 100% jeszcze... Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Phantomów malowań i wersji jest od groma, więc sugerowałem coś innego oczywiście Ładny E ! Model Menga? Zapewne tak, stąd niezbyt entuzjastycznie oceniłeś kolejny model, którym była Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electromara Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Tak to jest Meng, który składa się w sumie jak dopasowane klocki. O Academy też gdzieś tam czytałem przed klejeniem że jest ok, ale nie ma co się oszukiwać - jest średni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Mam właśnie academy i tak jak piszesz jest średnia. Meng już o wiele lepiej wypada. Tamiya to typowe "szejk end bejk" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca (edytowane) Super wykonanie! Mnie najbardziej podoba się zaś brudzenie kadłuba u nasady skrzydeł, wygląda bardzo realistycznie, taki wyłażący brud z zakamarków. Zdradzisz jak to zrobiłeś? Edit: Doczytałem się powyżej sposobu wykonania - będę próbował na swoich Fine Moldsowych (czuje, że jednak lepsze od Academy mimo że 1/72) Edytowane 1 Marca przez JJ62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
electromara Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca 26 minut temu, JJ62 napisał: Super wykonanie! Mnie najbardziej podoba się zaś brudzenie kadłuba u nasady skrzydeł, wygląda bardzo realistycznie, taki wyłażący brud z zakamarków. Zdradzisz jak to zrobiłeś? Edit: Doczytałem się powyżej sposobu wykonania - będę próbował na swoich Fine Moldsowych (czuje, że jednak lepsze od Academy mimo że 1/72) Dzięki. Wszystkie zabrudzenia robiłem na zasadzie tapowania pędzelkiem z rozcieńczonym oilbrusherem. W pogotowiu zawsze jest white spirit który zmywa i niweluje zadmiar brudu. Na koniec psikałem dodatkowo matem od Gunze, który delikatnie niweluje efekty, więc jeśli coś jest niby za mocno uwydatnione to po lakierze efekt jest często akuratny Powodzenia z własnymi pracami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi