Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Wujciobryan napisał:

1/35😅

To ja może nie jestem specem od aerografów, bo sam maluję pędzlem, ale wydaje mi się że 0.2mm będzie w sam raz

• Thanks 1

W dniu 18.11.2025 o 00:18, Wujciobryan napisał:

Mam pytanie do was.Jaką średnicą dyszy w aerografie mam pomalować taki kamuflaż jak na zdjęciu.

Ja absolutnie nie czuje się ekspertem, ale wg mnie dysza 0,3 spokojnie wystarczy do kamuflażu. Podstawą jest dobór ciśnienia i rozcieńczenia farby. Najlepsza jest praktyka. Żeby nie popsuć modelu weź opakowanie po jogurcie, cokolwiek plastikowego i maluj go, tak jakbyś malował model.  Testuj ciśnienie, rozcieńczenie farby, aż będziesz zadowolony z rezultatów

• Thanks 1

Dzień dobry

Czy ktoś może mi pomóc i podać co kupić do wykonania modelu jak na załączonych fotkach. Zestaw podstawowy i jeśli nie sprawi kłopotu dodatki.

Pozdrawiam

Andrzej

532476513_1143120811179198_1901120618907372786_n.jpg

532937669_1143120404512572_5402720532171062063_n.jpg

2 godziny temu, Patafian napisał:

Ja absolutnie nie czuje się ekspertem, ale wg mnie dysza 0,3 spokojnie wystarczy do kamuflażu. Podstawą jest dobór ciśnienia i rozcieńczenia farby. Najlepsza jest praktyka. Żeby nie popsuć modelu weź opakowanie po jogurcie, cokolwiek plastikowego i maluj go, tak jakbyś malował model.  Testuj ciśnienie, rozcieńczenie farby, aż będziesz zadowolony z rezultatów

No w sumie to racja że można spróbować na plastikowym opakowaniu choć nigdy tak nie robiłem.Popróbuje również powalczyć z ciśnieniem bo z reguły pracuję na ciśnieniu 1.8 bara i ono niby jest takie w sam raz🤔No cóż trzeba będzie troszku pobrówać i myślę że tu raczej będzie sprawa związana z ciśnieniem Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

2 godziny temu, Wujciobryan napisał:

No w sumie to racja że można spróbować na plastikowym opakowaniu choć nigdy tak nie robiłem.Popróbuje również powalczyć z ciśnieniem bo z reguły pracuję na ciśnieniu 1.8 bara i ono niby jest takie w sam raz🤔No cóż trzeba będzie troszku pobrówać i myślę że tu raczej będzie sprawa związana z ciśnieniem Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

Można by jeszcze dopytać jak chcesz to malowanie robić, z maskowaniem czy z ręki, bo jeśli chcesz robić z maskowaniem to wielkość dyszy w zasadzie nie ma znaczenia. Ale zgadzam się, z kolegą @Patafianże najlepsza metoda to eksperymentowanie. 

• Thanks 1

8 godzin temu, Patafian napisał:

0.3 może wystarczyć, ale moim zdaniem lepiej zrobić 0.2 ponieważ wtedy będziesz mieć pewność że nie będzie za grubo.

Jak coś to tylko moja sugestia

• Thanks 1

10 godzin temu, Endrju napisał:

Można by jeszcze dopytać jak chcesz to malowanie robić, z maskowaniem czy z ręki, bo jeśli chcesz robić z maskowaniem to wielkość dyszy w zasadzie nie ma znaczenia. Ale zgadzam się, z kolegą @Patafianże najlepsza metoda to eksperymentowanie. 

Mnie głównie chodzi o to że jak będę maskował model według wzoru łat kładąc maskowanie na kolor bazowy to żebym nie popryskał koloru bazowego kolorem łat i czy przy ustawieniu aerografu na 1,8 bara i przy średnicy dyszy 0,3 to się uda😅 Oczywiście planowałem to przetestować na czymś innym niż model,ale fajnie by było wiedzieć czy od takich ustawień warto zaczynać czy  od razu mam wprowadzać inne ustawienia do kompresora i aerografu😊