Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Wujciobryan napisał:

1/35😅

To ja może nie jestem specem od aerografów, bo sam maluję pędzlem, ale wydaje mi się że 0.2mm będzie w sam raz

• Thanks 1

W dniu 18.11.2025 o 00:18, Wujciobryan napisał:

Mam pytanie do was.Jaką średnicą dyszy w aerografie mam pomalować taki kamuflaż jak na zdjęciu.

Ja absolutnie nie czuje się ekspertem, ale wg mnie dysza 0,3 spokojnie wystarczy do kamuflażu. Podstawą jest dobór ciśnienia i rozcieńczenia farby. Najlepsza jest praktyka. Żeby nie popsuć modelu weź opakowanie po jogurcie, cokolwiek plastikowego i maluj go, tak jakbyś malował model.  Testuj ciśnienie, rozcieńczenie farby, aż będziesz zadowolony z rezultatów

• Thanks 1

Dzień dobry

Czy ktoś może mi pomóc i podać co kupić do wykonania modelu jak na załączonych fotkach. Zestaw podstawowy i jeśli nie sprawi kłopotu dodatki.

Pozdrawiam

Andrzej

532476513_1143120811179198_1901120618907372786_n.jpg

532937669_1143120404512572_5402720532171062063_n.jpg

2 godziny temu, Patafian napisał:

Ja absolutnie nie czuje się ekspertem, ale wg mnie dysza 0,3 spokojnie wystarczy do kamuflażu. Podstawą jest dobór ciśnienia i rozcieńczenia farby. Najlepsza jest praktyka. Żeby nie popsuć modelu weź opakowanie po jogurcie, cokolwiek plastikowego i maluj go, tak jakbyś malował model.  Testuj ciśnienie, rozcieńczenie farby, aż będziesz zadowolony z rezultatów

No w sumie to racja że można spróbować na plastikowym opakowaniu choć nigdy tak nie robiłem.Popróbuje również powalczyć z ciśnieniem bo z reguły pracuję na ciśnieniu 1.8 bara i ono niby jest takie w sam raz🤔No cóż trzeba będzie troszku pobrówać i myślę że tu raczej będzie sprawa związana z ciśnieniem Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

2 godziny temu, Wujciobryan napisał:

No w sumie to racja że można spróbować na plastikowym opakowaniu choć nigdy tak nie robiłem.Popróbuje również powalczyć z ciśnieniem bo z reguły pracuję na ciśnieniu 1.8 bara i ono niby jest takie w sam raz🤔No cóż trzeba będzie troszku pobrówać i myślę że tu raczej będzie sprawa związana z ciśnieniem Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

Można by jeszcze dopytać jak chcesz to malowanie robić, z maskowaniem czy z ręki, bo jeśli chcesz robić z maskowaniem to wielkość dyszy w zasadzie nie ma znaczenia. Ale zgadzam się, z kolegą @Patafianże najlepsza metoda to eksperymentowanie. 

• Thanks 1

8 godzin temu, Patafian napisał:

0.3 może wystarczyć, ale moim zdaniem lepiej zrobić 0.2 ponieważ wtedy będziesz mieć pewność że nie będzie za grubo.

Jak coś to tylko moja sugestia

• Thanks 1

10 godzin temu, Endrju napisał:

Można by jeszcze dopytać jak chcesz to malowanie robić, z maskowaniem czy z ręki, bo jeśli chcesz robić z maskowaniem to wielkość dyszy w zasadzie nie ma znaczenia. Ale zgadzam się, z kolegą @Patafianże najlepsza metoda to eksperymentowanie. 

Mnie głównie chodzi o to że jak będę maskował model według wzoru łat kładąc maskowanie na kolor bazowy to żebym nie popryskał koloru bazowego kolorem łat i czy przy ustawieniu aerografu na 1,8 bara i przy średnicy dyszy 0,3 to się uda😅 Oczywiście planowałem to przetestować na czymś innym niż model,ale fajnie by było wiedzieć czy od takich ustawień warto zaczynać czy  od razu mam wprowadzać inne ustawienia do kompresora i aerografu😊

• 2 weeks later...
2 godziny temu, SebastianC. napisał:

Witam,  czy wagony kolejowe innych firm niż trumpeter (dragon, ak interactive, sabre, miniart) pasują na jego torowisko jeśli chodzi o m.in. rozstaw kół i zderzaków? Skala 1:35

Wiesz Przyjacielu, jeżeli te tory i wagony są w skali 1/35 to należy założyć ,że są kompatybilne:mrgreen: , co do zderzaków w wagonach to w realu  zdarza się, że nie są dopasowane idealnie i zawsze trochę się różnią, podobnie jest z torowiskiem , które w czasie II Wojny Światowej ( przypuszczam że o to Ci chodzi) , także było skręcane a nie tak jak dzisiaj spawane i jego poszczególne odcinki mogły się dość znacząco różnić. Zresztą modelarz jesteś , i jeżeli coś nie pasuje idalnie (a zwykle tak jest😉) to po prostu trzeba to przerobić i tyle. Pozdr. A.

11 minut temu, Adams M1A1 napisał:

podobnie jest z torowiskiem , które w czasie II Wojny Światowej ( przypuszczam że o to Ci chodzi) , także było skręcane a nie tak jak dzisiaj spawane i jego poszczególne odcinki mogły się dość znacząco różnić. 

Nie no bez przesady,  w czasie drugiej wojny kolej miała już dobre 80+ lat i produkcja powinna być ustandaryzowana więc torowisko powinno wyglądać jednolicie na całej długości. Między producentami może być różnica w kształcie belek podkładu czy śrub mocujących - musisz obejrzeć.

Znowu jeśli producenci trzymają się wymiarów to będzie różnica w rozstawie szyn pomiędzy europą a sovietami, jakieś 2.8mm w skali.

13 minut temu, Kalor napisał:

Nie no bez przesady,  w czasie drugiej wojny kolej miała już dobre 80+ lat i produkcja powinna być ustandaryzowana więc torowisko powinno wyglądać jednolicie na całej długości. Między producentami może być różnica w kształcie belek podkładu czy śrub mocujących - musisz obejrzeć.

Znowu jeśli producenci trzymają się wymiarów to będzie różnica w rozstawie szyn pomiędzy europą a sovietami, jakieś 2.8mm w skali.

Przyjacielu nie pisałem o różnicy między europejskim a ruskim rozstawem szyn, bo uważałem to za oczywistą oczywistość, a co do torów to owszem była ogólnie ustandaryzowana , ale poszczególne elementy mogły się różnić w zależności od np. producenta czy też przeznaczenia, bo inną wysokość mają szyny na szlakach a inną np. na bocznicach zależy to od natężenia ruchu, osobnym zagadnieniem są podkłady zasadniczo były drewniane, ale np. Niemcy stosowali podkłady z profili metalowych o takie:

Tory kolejowe Metalowe podkłady kolejowe i balast - Zbiór zdjęć royalty-free (Balast)

7 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Niemcy stosowali podkłady z profili metalowych

Nigdy takich nie widziałem, poza wysypiskiem odpadów hutniczych w Krakowie Nowej Hucie. Taniej wychodziło odlać w hucie niż ściąć w lesie?

42 minuty temu, Lipstein napisał:

Taniej wychodziło odlać w hucie niż ściąć w lesie?

Niemcy zawsze mieli tendencje robić drogo i dobrze ale to drogo czasami było przerostem formy na treścią. Przykładem jest budowa Bismarcka. Ktoś wyliczył że zamiast budować Bismarcka mogli zbudować 200 U-botów a dzięki tym dodatkowym 200 U-botom mogli by wygrać bitwę o Atlantyk. Tak przynajmniej twierdzą niektórzy historycy. A Bismarck nie poszalał na Atlantyku. Ja tego nie wymyśliłem. Usłyszałem to gdzieś wczoraj. 

• Like 1

200 U-bootów więcej i D-Day by nie było, amerykańskie stocznie też miały swoje ograniczenia...

Ad vocem: w moim warsztacie z M10 też było trochę o szynach z Europy czasu wojny

10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Przyjacielu nie pisałem o różnicy między europejskim a ruskim rozstawem szyn, bo uważałem to za oczywistą oczywistość, a co do torów to owszem była ogólnie ustandaryzowana , ale poszczególne elementy mogły się różnić w zależności od np. producenta czy też przeznaczenia, bo inną wysokość mają szyny na szlakach a inną np. na bocznicach zależy to od natężenia ruchu, osobnym zagadnieniem są podkłady zasadniczo były drewniane, ale np. Niemcy stosowali podkłady z profili metalowych o takie:

Założyłem że skoro kolega Sebastian się o to pyta to może tego nie wiedzieć. 

• Like 1

3 godziny temu, Lipstein napisał:

Nigdy takich nie widziałem, poza wysypiskiem odpadów hutniczych w Krakowie Nowej Hucie. Taniej wychodziło odlać w hucie niż ściąć w lesie?

A widzisz Przyjacielu. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak się mieszka w Galicji to jak okiem sięgnąć może za wyjątkiem Krakowa wszystko jest z drewna chałupy stodoły i podkłady kolejowe też 😉. U nas na poniemieckim Dolnym Śląsku chałupy i stodoły są murowane i kryte dachówką, a podkłady kolejowe są stalowe. Do dzisiaj pamiętam tak porządnie wykonane torowisko gdzie chodziliśmy jako dzieci i te podkłady i szyny z dumnym napisem Charlottehütte i datą 1889, duużo później przeczytałem że tą linię kolejową zbudowali francuscy jeńcy z wojny w 1870 roku. Pozdr.A.

• Like 2

Jak ja lubię takie dywagacje na poziomie...

U nas w Galicji wszystko teraz jest remontowane i wymieniane na nowe (czasem łącznie z nasypem, podbudową nasypu etc. - trasa Chabówka - Nowy Sącz) i można było się napatrzeć na stare szyny i podkłady przeznaczone do utylizacji

• Haha 1

W dniu 19.11.2025 o 09:22, sas55 napisał:

Dzień dobry

Czy ktoś może mi pomóc i podać co kupić do wykonania modelu jak na załączonych fotkach. Zestaw podstawowy i jeśli nie sprawi kłopotu dodatki.

Pozdrawiam

Andrzej

532476513_1143120811179198_1901120618907372786_n.jpg

532937669_1143120404512572_5402720532171062063_n.jpg

Prawdopodobnie  wypust M1240A1 M-ATV (US MRAP) 1:35 Rye Field Model 5032

https://www.mojehobby.pl/products/U.S-MRAP-All-Terrain-Vehicle-M1240A1-M-ATV-with-full-interior.html

Trzeba wymienić karabin mało widać, ale to chyba NSVT:

https://www.mojehobby.pl/products/Russian-Heavy-Machine-Gun-12.7mm-NSVT-for-T-72-Family.html

i dodać oznaczenia priorytetu drogowego

Edytowane przez robertmodelarz

12 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Prawdopodobnie  wypust M1240A1 M-ATV (US MRAP) 1:35 Rye Field Model 5032

https://www.mojehobby.pl/products/U.S-MRAP-All-Terrain-Vehicle-M1240A1-M-ATV-with-full-interior.html

Trzeba wymienić karabin mało widać, ale to chyba NSVT:

https://www.mojehobby.pl/products/Russian-Heavy-Machine-Gun-12.7mm-NSVT-for-T-72-Family.html

i dodać oznaczenia priorytetu drogowego

Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam

Andrzej

• 2 weeks later...

Witajcie Piszę dość z pilną sprawą Czy ktoś z was posiadałby lub zostały komuś z zestawu border model bt002 elementy u6 u5 są to panele z podstawami do montażu uchwytu z granatnikami dymnymi z góry dzięki za pomoc.

IMG_20251215_210110.jpg