Wujciobryan Napisano Wtorek o 23:21 Share Napisano Wtorek o 23:21 2 godziny temu, Robi napisał: A to jest jaka skala? 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Środa o 06:11 Share Napisano Środa o 06:11 6 godzin temu, Wujciobryan napisał: 1/35 To ja może nie jestem specem od aerografów, bo sam maluję pędzlem, ale wydaje mi się że 0.2mm będzie w sam raz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patafian Napisano Środa o 06:49 Share Napisano Środa o 06:49 W dniu 18.11.2025 o 00:18, Wujciobryan napisał: Mam pytanie do was.Jaką średnicą dyszy w aerografie mam pomalować taki kamuflaż jak na zdjęciu. Ja absolutnie nie czuje się ekspertem, ale wg mnie dysza 0,3 spokojnie wystarczy do kamuflażu. Podstawą jest dobór ciśnienia i rozcieńczenia farby. Najlepsza jest praktyka. Żeby nie popsuć modelu weź opakowanie po jogurcie, cokolwiek plastikowego i maluj go, tak jakbyś malował model. Testuj ciśnienie, rozcieńczenie farby, aż będziesz zadowolony z rezultatów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Środa o 08:22 Share Napisano Środa o 08:22 Dzień dobry Czy ktoś może mi pomóc i podać co kupić do wykonania modelu jak na załączonych fotkach. Zestaw podstawowy i jeśli nie sprawi kłopotu dodatki. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano Środa o 09:18 Share Napisano Środa o 09:18 2 godziny temu, Patafian napisał: Ja absolutnie nie czuje się ekspertem, ale wg mnie dysza 0,3 spokojnie wystarczy do kamuflażu. Podstawą jest dobór ciśnienia i rozcieńczenia farby. Najlepsza jest praktyka. Żeby nie popsuć modelu weź opakowanie po jogurcie, cokolwiek plastikowego i maluj go, tak jakbyś malował model. Testuj ciśnienie, rozcieńczenie farby, aż będziesz zadowolony z rezultatów No w sumie to racja że można spróbować na plastikowym opakowaniu choć nigdy tak nie robiłem.Popróbuje również powalczyć z ciśnieniem bo z reguły pracuję na ciśnieniu 1.8 bara i ono niby jest takie w sam razNo cóż trzeba będzie troszku pobrówać i myślę że tu raczej będzie sprawa związana z ciśnieniem Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Środa o 11:34 Share Napisano Środa o 11:34 2 godziny temu, Wujciobryan napisał: No w sumie to racja że można spróbować na plastikowym opakowaniu choć nigdy tak nie robiłem.Popróbuje również powalczyć z ciśnieniem bo z reguły pracuję na ciśnieniu 1.8 bara i ono niby jest takie w sam razNo cóż trzeba będzie troszku pobrówać i myślę że tu raczej będzie sprawa związana z ciśnieniem Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Można by jeszcze dopytać jak chcesz to malowanie robić, z maskowaniem czy z ręki, bo jeśli chcesz robić z maskowaniem to wielkość dyszy w zasadzie nie ma znaczenia. Ale zgadzam się, z kolegą @Patafianże najlepsza metoda to eksperymentowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano Środa o 15:24 Share Napisano Środa o 15:24 8 godzin temu, Patafian napisał: Ja absolutnie nie czuje się ekspertem, ale wg mnie dysza 0,3 spokojnie wystarczy do kamuflażu. Podstawą jest dobór ciśnienia i rozcieńczenia farby. Najlepsza jest praktyka. Żeby nie popsuć modelu weź opakowanie po jogurcie, cokolwiek plastikowego i maluj go, tak jakbyś malował model. Testuj ciśnienie, rozcieńczenie farby, aż będziesz zadowolony z rezultatów 0.3 może wystarczyć, ale moim zdaniem lepiej zrobić 0.2 ponieważ wtedy będziesz mieć pewność że nie będzie za grubo. Jak coś to tylko moja sugestia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano Środa o 22:10 Share Napisano Środa o 22:10 10 godzin temu, Endrju napisał: Można by jeszcze dopytać jak chcesz to malowanie robić, z maskowaniem czy z ręki, bo jeśli chcesz robić z maskowaniem to wielkość dyszy w zasadzie nie ma znaczenia. Ale zgadzam się, z kolegą @Patafianże najlepsza metoda to eksperymentowanie. Mnie głównie chodzi o to że jak będę maskował model według wzoru łat kładąc maskowanie na kolor bazowy to żebym nie popryskał koloru bazowego kolorem łat i czy przy ustawieniu aerografu na 1,8 bara i przy średnicy dyszy 0,3 to się uda Oczywiście planowałem to przetestować na czymś innym niż model,ale fajnie by było wiedzieć czy od takich ustawień warto zaczynać czy od razu mam wprowadzać inne ustawienia do kompresora i aerografu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi