JollyMonk Posted April 14 Share Posted April 14 Witam wszystkich! Chcę rozpocząć nową budowę: Model ten nie jest nowy, ale dopiero teraz nadszedł jego czas. Chcę mieć w swojej kolekcji wczesnego Hawka. Planuję zbudować tajską wersję tego samolotu z kolorowym kamuflażem (tak jak lubię) i wizerunkiem tajskiego bóstwa bohaterskiego Sukhripa na kadłubie. Prototyp będzie odzwierciedlał okres 1940-41 – czas walki Tajlandii najpierw z Francją, a później z Japonią. W budowie nie planuje się niczego rewolucyjnego. Zadanie polega po prostu na starannym złożeniu modelu. Nawet bez eksperymentów w części artystycznej. Jednakże chętnie przyjmę wsparcie i pomoc. Zamierzam wykorzystać wszystkie dodatkowe elementy dostarczone przez producenta, a mianowicie: trawienie, rurkę Pitota oraz maski na canopy i koła. Będę malować emaliami ARCUS. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted April 14 Share Posted April 14 Mam dokładnie ten sam zestaw z tymi samymi dodatkami, ale czekam na AH... Siadam w pierwszym rzędzie! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 14 Author Share Posted April 14 10 minutes ago, martinello said: Mam dokładnie ten sam zestaw z tymi samymi dodatkami, ale czekam na AH... Siadam w pierwszym rzędzie! Powitanie! Cieszę się, że nie jestem sam – razem zobaczymy, co da się tu zrobić) Co to jest "AH"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted April 14 Share Posted April 14 Arma Hobby ... Chce porównać a potem może i polepić dwa modele na raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 14 Author Share Posted April 14 5 minutes ago, martinello said: Arma Hobby ... Chce porównać a potem może i polepić dwa modele na raz. Aha, rozumiem! Tam jest inny typ. Zacząłem budować ten egzemplarz, żeby był pierwszym w kolekcji Hawków. A potem chcę ten (od Armę), ale będzie francuski. Istnieje wiele różnic - musisz zrobić obie rzeczy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted April 14 Share Posted April 14 Będę zaglądał i podglądał z cicha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 14 Author Share Posted April 14 1 minute ago, Baas ArK said: Będę zaglądał i podglądał z cicha. Dołącz do nas, miejsca jest jeszcze sporo) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 14 Share Posted April 14 Też zasiadam, mam ten model w skali 1:48 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 15 Author Share Posted April 15 8 hours ago, barszczo said: Też zasiadam, mam ten model w skali 1:48 . No cóż, świetnie – w takim razie wszyscy będą zainteresowani! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pulemiot Posted April 15 Share Posted April 15 Jestem wielkim fanem Clear Prop, będę zaglądał, życzę dużo radości ze składania całej tej kabinowej i silnikowej drobnicy! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RogerM Posted April 15 Share Posted April 15 Czy w modelu, który będziesz budował czyli w skali 1-72 też brak nitowania na osłonach podwozia jak w modelu w 1-48? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 15 Author Share Posted April 15 3 hours ago, pulemiot said: Jestem wielkim fanem Clear Prop, będę zaglądał, życzę dużo radości ze składania całej tej kabinowej i silnikowej drobnicy! Dziękuję! Już zacząłem nad tym pracować (zdradzę ci sekret: zacząłem od silnika) 1 hour ago, RogerM said: Czy w modelu, który będziesz budował czyli w skali 1-72 też brak nitowania na osłonach podwozia jak w modelu w 1-48? Na to wygląda: gdybyś tego nie powiedział, nie zwróciłbym na to uwagi. Dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek K Posted April 17 Share Posted April 17 Fajny samolocik , czy ktoś widział go w japońskim malowaniu. ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 17 Author Share Posted April 17 3 hours ago, Marek K said: Fajny samolocik , czy ktoś widział go w japońskim malowaniu. ? Kiedy Japonia zaatakowała Tajlandię, nie okupowała jej, lecz uczyniła z niej sojusznika. W latach 1941–1944 tajskie samoloty nosiły wyjątkowe oznaczenia identyfikacyjne: białego słonia wewnątrz czerwonego prostokąta. Tego typu znaki nie były już nigdy używane w Tajlandii, ani wcześniej, ani później. Jednak japońskie znaki identyfikacyjne nie były umieszczane na tajskich samolotach. Pozostali w tym samym kamuflażu co poprzednio. Japonia dostarczyła Tajlandii swoje samoloty. Pomalowano je w japoński kamuflaż, ale na ich powierzchni znajdowały się tajskie oznaczenia przedstawiające słonie. Nie jestem więc pewien, czy istniały tajskie samoloty z oznaczeniami Hinomaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 18 Author Share Posted April 18 Cześć wszystkim! Zacząłem budowę od silnika. W wersji eksportowej samolotu Hawk zdecydowano się na zamontowanie silnika Wright R-1280 Cyclone . Tak to wygląda w muzeum: Odlew Clearpropa jest delikatny. Sugerowano montaż rurek (części 24 i 31) na silniku, ale chciałem je zrobić sam (wyciągnąłem wlewka, zmiękczona i wygięta za pomocą superpłynnego kleju). Na początku przykleiłem do cylindrów drut miedziany, aby imitować rurki, ale potem zdałem sobie sprawę, że lepiej będzie to zrobić po pomalowaniu. Następnie zdecydowałem się pokryć ten przewód maską w płynie (Vallejo), abym nie musiał później malować miedzianego przewodu na kolor miedziany. Muszę przyznać, że w plastiku są miejsca montażowe do przyklejenia przewodu, ale lepiej jest trochę pogłębić te otwory. Po raz pierwszy w swojej praktyce w skali 1/72 użyłem kalkomanii na silnik - aż dwóch (nr 19 i 20). Najpierw pomalowałem wszystko czarnym podkładem Mr.Finishing Surfacer 1500, następnie farbą Vallejo Aluminium, a następnie zmyłem farbą olejną na bazie benzyny lakowej. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted April 18 Share Posted April 18 Bardzo ładnie. Jest mocno wyeksponowany, trzeba się do niego przyłożyć . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 19 Author Share Posted April 19 18 hours ago, barszczo said: Bardzo ładnie. Jest mocno wyeksponowany, trzeba się do niego przyłożyć . Dziękuję, całkowicie się zgadzam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts