JollyMonk Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Witam wszystkich! Chcę rozpocząć nową budowę: Model ten nie jest nowy, ale dopiero teraz nadszedł jego czas. Chcę mieć w swojej kolekcji wczesnego Hawka. Planuję zbudować tajską wersję tego samolotu z kolorowym kamuflażem (tak jak lubię) i wizerunkiem tajskiego bóstwa bohaterskiego Sukhripa na kadłubie. Prototyp będzie odzwierciedlał okres 1940-41 – czas walki Tajlandii najpierw z Francją, a później z Japonią. W budowie nie planuje się niczego rewolucyjnego. Zadanie polega po prostu na starannym złożeniu modelu. Nawet bez eksperymentów w części artystycznej. Jednakże chętnie przyjmę wsparcie i pomoc. Zamierzam wykorzystać wszystkie dodatkowe elementy dostarczone przez producenta, a mianowicie: trawienie, rurkę Pitota oraz maski na canopy i koła. Będę malować emaliami ARCUS. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Mam dokładnie ten sam zestaw z tymi samymi dodatkami, ale czekam na AH... Siadam w pierwszym rzędzie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia 10 minutes ago, martinello said: Mam dokładnie ten sam zestaw z tymi samymi dodatkami, ale czekam na AH... Siadam w pierwszym rzędzie! Powitanie! Cieszę się, że nie jestem sam – razem zobaczymy, co da się tu zrobić) Co to jest "AH"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Arma Hobby ... Chce porównać a potem może i polepić dwa modele na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia 5 minutes ago, martinello said: Arma Hobby ... Chce porównać a potem może i polepić dwa modele na raz. Aha, rozumiem! Tam jest inny typ. Zacząłem budować ten egzemplarz, żeby był pierwszym w kolekcji Hawków. A potem chcę ten (od Armę), ale będzie francuski. Istnieje wiele różnic - musisz zrobić obie rzeczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Będę zaglądał i podglądał z cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia 1 minute ago, Baas ArK said: Będę zaglądał i podglądał z cicha. Dołącz do nas, miejsca jest jeszcze sporo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Też zasiadam, mam ten model w skali 1:48 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Kwietnia Autor Share Napisano 15 Kwietnia 8 hours ago, barszczo said: Też zasiadam, mam ten model w skali 1:48 . No cóż, świetnie – w takim razie wszyscy będą zainteresowani! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia Jestem wielkim fanem Clear Prop, będę zaglądał, życzę dużo radości ze składania całej tej kabinowej i silnikowej drobnicy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia Czy w modelu, który będziesz budował czyli w skali 1-72 też brak nitowania na osłonach podwozia jak w modelu w 1-48? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 15 Kwietnia Autor Share Napisano 15 Kwietnia 3 hours ago, pulemiot said: Jestem wielkim fanem Clear Prop, będę zaglądał, życzę dużo radości ze składania całej tej kabinowej i silnikowej drobnicy! Dziękuję! Już zacząłem nad tym pracować (zdradzę ci sekret: zacząłem od silnika) 1 hour ago, RogerM said: Czy w modelu, który będziesz budował czyli w skali 1-72 też brak nitowania na osłonach podwozia jak w modelu w 1-48? Na to wygląda: gdybyś tego nie powiedział, nie zwróciłbym na to uwagi. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia Fajny samolocik , czy ktoś widział go w japońskim malowaniu. ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia 3 hours ago, Marek K said: Fajny samolocik , czy ktoś widział go w japońskim malowaniu. ? Kiedy Japonia zaatakowała Tajlandię, nie okupowała jej, lecz uczyniła z niej sojusznika. W latach 1941–1944 tajskie samoloty nosiły wyjątkowe oznaczenia identyfikacyjne: białego słonia wewnątrz czerwonego prostokąta. Tego typu znaki nie były już nigdy używane w Tajlandii, ani wcześniej, ani później. Jednak japońskie znaki identyfikacyjne nie były umieszczane na tajskich samolotach. Pozostali w tym samym kamuflażu co poprzednio. Japonia dostarczyła Tajlandii swoje samoloty. Pomalowano je w japoński kamuflaż, ale na ich powierzchni znajdowały się tajskie oznaczenia przedstawiające słonie. Nie jestem więc pewien, czy istniały tajskie samoloty z oznaczeniami Hinomaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 18 Kwietnia Autor Share Napisano 18 Kwietnia Cześć wszystkim! Zacząłem budowę od silnika. W wersji eksportowej samolotu Hawk zdecydowano się na zamontowanie silnika Wright R-1280 Cyclone . Tak to wygląda w muzeum: Odlew Clearpropa jest delikatny. Sugerowano montaż rurek (części 24 i 31) na silniku, ale chciałem je zrobić sam (wyciągnąłem wlewka, zmiękczona i wygięta za pomocą superpłynnego kleju). Na początku przykleiłem do cylindrów drut miedziany, aby imitować rurki, ale potem zdałem sobie sprawę, że lepiej będzie to zrobić po pomalowaniu. Następnie zdecydowałem się pokryć ten przewód maską w płynie (Vallejo), abym nie musiał później malować miedzianego przewodu na kolor miedziany. Muszę przyznać, że w plastiku są miejsca montażowe do przyklejenia przewodu, ale lepiej jest trochę pogłębić te otwory. Po raz pierwszy w swojej praktyce w skali 1/72 użyłem kalkomanii na silnik - aż dwóch (nr 19 i 20). Najpierw pomalowałem wszystko czarnym podkładem Mr.Finishing Surfacer 1500, następnie farbą Vallejo Aluminium, a następnie zmyłem farbą olejną na bazie benzyny lakowej. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Kwietnia Share Napisano 18 Kwietnia Bardzo ładnie. Jest mocno wyeksponowany, trzeba się do niego przyłożyć . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 19 Kwietnia Autor Share Napisano 19 Kwietnia 18 hours ago, barszczo said: Bardzo ładnie. Jest mocno wyeksponowany, trzeba się do niego przyłożyć . Dziękuję, całkowicie się zgadzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano Niedziela o 12:30 Autor Share Napisano Niedziela o 12:30 Każdego wieczoru zajmowałem się okablowaniem i urządzaniem biura. Mam nadzieję, że pilotowi będzie wygodnie i przyrządy będą działać zgodnie z instrukcją 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Niedziela o 19:37 Share Napisano Niedziela o 19:37 Ta dziubanina to już nie na moje parchate ślepia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano Wtorek o 14:09 Autor Share Napisano Wtorek o 14:09 On 5/4/2025 at 10:37 PM, Baas ArK said: Ta dziubanina to już nie na moje parchate ślepia Nie będzie to widoczne – po prostu stało się to automatycznie w jakiś sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi