Skocz do zawartości

Meng Model D9R

bulik58

Rekomendowane odpowiedzi

Model znany wielu modelarzom  , bezproblemowy w składaniu za wyjątkiem  (dla mnie) traków , zastąpiłem  oryginalne z modelu zakupionymi na Ebayu metalowymi ,  pod ciężarem  niektóre pojedyncze traki rozsuwają się . Dokupiłem również zestaw SKP Lenses And Tallights For D9R  Doobi nr.243  , przewody i łańcuszki  pochodzą z moich szpargałów.  Podstawka jest tymczasowa.

Lenses And Taillights For D9R D00bi, SKP model SKP 243 (2014)

https://www.mojehobby.pl/zdjecia/3/6/8/3705_rd.jpg

Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.Brak opisu.

• Like 14

Napisano (edytowane)

Super wyszło. Podoba mi się bardzo. Szczególnie gąski i szybki.

Mała uwaga- tłoczyska powinny być raczej "na błysk".  One są tak gładkie i maja tyle chromu że brud czy wyciekający z układu olej praktycznie się ich nie łapie a rdza nie bierze nawet tych dawno opuszczonych i zapomnianych. 

2025-05-08_085045.jpg.9d4333f93a49505f4804603c793f0e7a.jpg

Można zauważyć tez brak osiowości tłoczysk i cylindrów przez co realizm znacznie spada.

2025-05-08_085847.jpg.b2b969c4eb588eebe5f7bbcb3699e22b.jpg

kilka nieobrobionych linii podziału też się znajdzie2025-05-08_090450.jpg.e440e0fb28d136e681710fcf1a1b528f.jpg

Edytowane przez Michal_1981
dodałem kolejną uwagę i foto
  • Thanks 1

10 minut temu, Michal_1981 napisał:

2025-05-08_085847.jpg.b2b969c4eb588eebe5f7bbcb3699e22b.jpg

Dzięki za  słuszne wskazówki . Co do braku osiowości - problem z cylindrem z lewej strony wynika ze sposobu montażu jaki podaje Meng , nie można bardziej przycisnąć / wyprostować cylinder w jednej osi z tłokiem. Ja sam ten problem zauważyłem dopiero po zmontowaniu lemiesza ze spychaczem w jedną całość , powtórna ingerencja groziła uszkodzeniem / zniszczeniem  tego elementu dlatego muszę z tym błędem żyć dalej. Meng popełnił wiele więcej błędów w tym modelu , dlatego warto na bieżąco porównywać części modelu z fotkami oryginalnych pojazdów o ile ma się do nich dostęp.

Miałem okazje się pogapić na niego w Bytomiu 😉  Świetna robota.

Ale ze względu na moje zboczenie w temacie podstawek, muszę się przyczepić do jednego drobiazgu: "wbiłbym" go bardziej w podłoże.

Napisano (edytowane)

Mnie rzuca sie jedna niespójność. Pojazd jest na bialym pylistym podłożu. A jego gąsienice w kolorystyce brudzebia tego nie uwzclędniają. Wygląda jakby podstawka i model nie były spójne 

Edytowane przez patrykd

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, halset napisał:

Miałem okazje się pogapić na niego w Bytomiu 😉  Świetna robota.

Ale ze względu na moje zboczenie w temacie podstawek, muszę się przyczepić do jednego drobiazgu: "wbiłbym" go bardziej w podłoże.

Dziękuje ci za dobre słowo, ja korzystając z twojej nieuwagi zazdrośnie spoglądałem na  twój model😂 Co do podstawki , to  będzie  mała z ziemistym podłożem  i asfaltem .

9 godzin temu, patrykd napisał:

Nie lubię fotek modelu np. na stole  czy na macie Olfy, ta jest  w zastępstwie. .Tymczasowo , choć można i tak Brak opisu.

Edytowane przez bulik58
  • Like 5

Dziękuje wszystkim za uwagę  , dobre słowa jak i cenne uwagi , które się przydadzą przy kolejnym modelu spycha 

Leży na dnie, dosłownie, mam na myśli swoją poczekalnię. Mój będzie raczej z państwa położonego w Palestynie. Dużo fajnych pomysłów wcieliłeś w życie.

• Thanks 1

Januszu  jak dla mnie petardina , bardzo piękny detal . Co do malunków i eksploatacji sztuka sama w sobie , widać iż nie odpuszczasz i walczysz dalej .

A propo to chyba twój pierwszy model który oglądam  ? chociaż od ostatnich paru lat popadłem w inną otchłań i nie jestem w temacie .

Pozdrawiam Mirek .

• Thanks 1

Dzięki Mirek , cieszy mnie że udało mi się zwrócić twoją uwagę na moje zabawki. Co do oglądalności - to nie są pierwsze modele które widziałeś, kiedyś posyłałem ci fotki ale na priva. Doprowadzenie do końca  któregoś modelu trwa u mnie nie raz parę lat , jak np. zestaw HEMTT-a z lawetą ( foto powyżej) który kończę już.... 4 a może i 6 rok, a wszystko to z własnej głupoty a może i chęci aby mieć model pojazdu który nie był produkowany seryjnie  znam tylko jego oznaczenie i mam 1 rysunek. Największym wyzwaniem jest problem z dobrą dokumentacją pokazującą okablowanie silnika , i podwozia które jest mocno widoczne . Podobnie jest z M113 , zestawy Verlindena są mocno ubogie i z wieloma brakami, część dorabiam część dostalem jako druk . Poza tym są dni że jestem często raz tutaj a potem tam gdzie ty , dosłownie. A  do tego wnuki i ... ta poniżej której często mi brakuje

- Puk, puk!- Kto tam?- To ja, motywacja- Siadaj, rozgość się- Nie, nie, ja tylko na 5 minut... –