bulik58 Napisano 7 Maja 2025 Napisano 7 Maja 2025 (edytowane) Model znany wielu modelarzom , bezproblemowy w składaniu za wyjątkiem (dla mnie) traków , zastąpiłem oryginalne z modelu zakupionymi na Ebayu metalowymi , pod ciężarem niektóre pojedyncze traki rozsuwają się . Dokupiłem również zestaw SKP Lenses And Tallights For D9R Doobi nr.243 , przewody i łańcuszki pochodzą z moich szpargałów. Podstawka jest tymczasowa. Edytowane 10 Września 2025 przez bulik58 14 Cytuj
Michal_1981 Napisano 8 Maja 2025 Napisano 8 Maja 2025 (edytowane) Super wyszło. Podoba mi się bardzo. Szczególnie gąski i szybki. Mała uwaga- tłoczyska powinny być raczej "na błysk". One są tak gładkie i maja tyle chromu że brud czy wyciekający z układu olej praktycznie się ich nie łapie a rdza nie bierze nawet tych dawno opuszczonych i zapomnianych. Można zauważyć tez brak osiowości tłoczysk i cylindrów przez co realizm znacznie spada. kilka nieobrobionych linii podziału też się znajdzie Edytowane 8 Maja 2025 przez Michal_1981 dodałem kolejną uwagę i foto 1 Cytuj
bulik58 Napisano 8 Maja 2025 Autor Napisano 8 Maja 2025 10 minut temu, Michal_1981 napisał: Dzięki za słuszne wskazówki . Co do braku osiowości - problem z cylindrem z lewej strony wynika ze sposobu montażu jaki podaje Meng , nie można bardziej przycisnąć / wyprostować cylinder w jednej osi z tłokiem. Ja sam ten problem zauważyłem dopiero po zmontowaniu lemiesza ze spychaczem w jedną całość , powtórna ingerencja groziła uszkodzeniem / zniszczeniem tego elementu dlatego muszę z tym błędem żyć dalej. Meng popełnił wiele więcej błędów w tym modelu , dlatego warto na bieżąco porównywać części modelu z fotkami oryginalnych pojazdów o ile ma się do nich dostęp. Cytuj
halset Napisano 8 Maja 2025 Napisano 8 Maja 2025 Miałem okazje się pogapić na niego w Bytomiu Świetna robota. Ale ze względu na moje zboczenie w temacie podstawek, muszę się przyczepić do jednego drobiazgu: "wbiłbym" go bardziej w podłoże. Cytuj
patrykd Napisano 8 Maja 2025 Napisano 8 Maja 2025 (edytowane) Mnie rzuca sie jedna niespójność. Pojazd jest na bialym pylistym podłożu. A jego gąsienice w kolorystyce brudzebia tego nie uwzclędniają. Wygląda jakby podstawka i model nie były spójne Edytowane 8 Maja 2025 przez patrykd Cytuj
Jordan Napisano 8 Maja 2025 Napisano 8 Maja 2025 Przecież autor napisał, że podstawka jest tymczasowa. Cytuj
bulik58 Napisano 8 Maja 2025 Autor Napisano 8 Maja 2025 (edytowane) 10 godzin temu, halset napisał: Miałem okazje się pogapić na niego w Bytomiu Świetna robota. Ale ze względu na moje zboczenie w temacie podstawek, muszę się przyczepić do jednego drobiazgu: "wbiłbym" go bardziej w podłoże. Dziękuje ci za dobre słowo, ja korzystając z twojej nieuwagi zazdrośnie spoglądałem na twój model Co do podstawki , to będzie mała z ziemistym podłożem i asfaltem . 9 godzin temu, patrykd napisał: Nie lubię fotek modelu np. na stole czy na macie Olfy, ta jest w zastępstwie. .Tymczasowo , choć można i tak Edytowane 8 Maja 2025 przez bulik58 5 Cytuj
TAW Napisano 9 Maja 2025 Napisano 9 Maja 2025 Bogactwo detalu naprawdę imponujące. Trzecie zdjęcie to jakbym stał za nim. Świetna robota! 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 9 Maja 2025 Napisano 9 Maja 2025 Bdożer wygląda jak kosmiczny pojazd z Gwiezdnych Wojen!!!!! 1 Cytuj
bulik58 Napisano 10 Maja 2025 Autor Napisano 10 Maja 2025 Dziękuje wszystkim za uwagę , dobre słowa jak i cenne uwagi , które się przydadzą przy kolejnym modelu spycha Cytuj
copycat Napisano 11 Maja 2025 Napisano 11 Maja 2025 Leży na dnie, dosłownie, mam na myśli swoją poczekalnię. Mój będzie raczej z państwa położonego w Palestynie. Dużo fajnych pomysłów wcieliłeś w życie. 1 Cytuj
Mirek66 Napisano 18 Maja 2025 Napisano 18 Maja 2025 Januszu jak dla mnie petardina , bardzo piękny detal . Co do malunków i eksploatacji sztuka sama w sobie , widać iż nie odpuszczasz i walczysz dalej . A propo to chyba twój pierwszy model który oglądam ? chociaż od ostatnich paru lat popadłem w inną otchłań i nie jestem w temacie . Pozdrawiam Mirek . 1 Cytuj
bulik58 Napisano 18 Maja 2025 Autor Napisano 18 Maja 2025 Dzięki Mirek , cieszy mnie że udało mi się zwrócić twoją uwagę na moje zabawki. Co do oglądalności - to nie są pierwsze modele które widziałeś, kiedyś posyłałem ci fotki ale na priva. Doprowadzenie do końca któregoś modelu trwa u mnie nie raz parę lat , jak np. zestaw HEMTT-a z lawetą ( foto powyżej) który kończę już.... 4 a może i 6 rok, a wszystko to z własnej głupoty a może i chęci aby mieć model pojazdu który nie był produkowany seryjnie znam tylko jego oznaczenie i mam 1 rysunek. Największym wyzwaniem jest problem z dobrą dokumentacją pokazującą okablowanie silnika , i podwozia które jest mocno widoczne . Podobnie jest z M113 , zestawy Verlindena są mocno ubogie i z wieloma brakami, część dorabiam część dostalem jako druk . Poza tym są dni że jestem często raz tutaj a potem tam gdzie ty , dosłownie. A do tego wnuki i ... ta poniżej której często mi brakuje Cytuj
bulik58 Napisano 15 Września 2025 Autor Napisano 15 Września 2025 (edytowane) Proszę o wykasowanie tego pustego postu , dziękuję. Edytowane 15 Września 2025 przez bulik58 Cytuj
bulik58 Napisano 24 Grudnia 2025 Autor Napisano 24 Grudnia 2025 (edytowane) W dniu 8.05.2025 o 11:13, patrykd napisał: Mnie rzuca sie jedna niespójność. Pojazd jest na bialym pylistym podłożu. A jego gąsienice w kolorystyce brudzebia tego nie uwzclędniają. Wygląda jakby podstawka i model nie były spójne Doczekał się podstawki Edytowane 24 Grudnia 2025 przez bulik58 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi