pmroczko Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Dzień dobry! Od dłuższego czasu chciałem zbudować model samolotu F-111 taki jak te które brały udział w wojnie w Wietnamie. Zacząłem od tego, że kupiłem ze 20 lat temu na targach modelarskich na MTP w Poznaniu model FB-111A. Ponieważ nie jest to ta wersja o którą chodzi (długie skrzydła), wymieniłem go na ten model: Od tego czasu ukazał się (i już znowu zdążył zniknąć z rynku) "prawilny" F-111A, ale postanowiłem się trzymać pierwotnego planu przerobienia tego na F-111A. Większość potrzebnych części i tak jest w zestawie, brakuje właściwej dolnej części kadłuba. Za to dostałem od kolegów (bardzo Wam dziękuję!) 2 dolne części kadłuba od F-111E (z szerokimi wlotami powietrza). Spróbuję to jakoś poskładać do kupy, jak to się brzydko mówi, i mam nadzieję że kupa z tego nie wyjdzie... Zaczynam od najbardziej problematycznego miejsca, czyli od wspomnianej dolnej części kadłuba, a w tym celu muszę najpierw opanować wloty powietrza do silników i komorę podwozia głównego. Na razie wygląda to tak: Dorobiłem pojedyncze drobiazgi. Tylna ścianka będzie wyposażona częścią która stanowi element podwozia głównego i wkleja się ją już po sklejeniu kadłuba. Przednia ścianka według instrukcji ma zostać gładka, ale tu zamierzam już coś dorobić, żeby "coś" tam było, chociaż obawiam się że nie będzie tu dużo widać, bo większość zasłoni zapewne hamulec aerodynamiczny. Mam nadzieję, że niedługo następne update zamieszczę, na razie to tyle - dziękuję za uwagę i pozdrawiam Paweł 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca Trzymam mocno kciuki za powodzenie prac nad tym Asrdvarkiem :). Lubię F-111 więc kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 15 Czerwca Share Napisano 15 Czerwca Na ebay masz f-111a hase 2441 bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Czerwca Autor Share Napisano 25 Czerwca Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! @Staryfajter1954- dziękuję serdecznie i zapraszam! @Leszek- wiem, ale już cały złom jest przygotowany, więc jadę z koksem. I od razu na ostro - piła poszła w ruch: Do przedniej części dokleiłem dwa żeberka które wydatnie usztywnią kadłub, który w tym modelu jest zaskakująco wiotki. Żeberka są wskazane czerwonymi strzałkami i mają wysokość 6mm gdyby ktoś sobie chciał takie same zamontować: Kadłub już się klei, a w tym czasie zacząłem prace nad kokpitem: To tyle na dziś - dziękuję za uwagę i pozdrawiam serdecznie! Paweł 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca 22 godziny temu, pmroczko napisał: Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! @Staryfajter1954- dziękuję serdecznie i zapraszam! @Leszek- wiem, ale już cały złom jest przygotowany, więc jadę z koksem. I od razu na ostro - piła poszła w ruch: Do przedniej części dokleiłem dwa żeberka które wydatnie usztywnią kadłub, który w tym modelu jest zaskakująco wiotki. Żeberka są wskazane czerwonymi strzałkami i mają wysokość 6mm gdyby ktoś sobie chciał takie same zamontować: Kadłub już się klei, a w tym czasie zacząłem prace nad kokpitem: To tyle na dziś - dziękuję za uwagę i pozdrawiam serdecznie! Paweł Będę sobie podglądał jak prace postępują. Dobrze, że zamontowałeś te wzmocnienia bo kadłub się nie zapadnie. To całkiem spora powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Poniedziałek o 20:37 Autor Share Napisano Poniedziałek o 20:37 Cześć! @Staryfajter1954- aż byłem zaskoczony jaki ten kadłub jest miękki/giętki w tym miejscu gdzie skrzydło jest mocowane - bo to są dwie nie za grube równoległe płytki. A tymczasem, w czasie kiedy szpachlówka schnie i tył(ek) jest obrabiany, próbuje zamknąć przód kadłuba, a w tym celu trzeba zrobić kokpit i komorę przedniego podwozia. W kokpicie skończyłem kleić fototrawionki: A potem bawiłem się z ich malowaniem i wyszło mi tak: Teraz czas się wziąć za komorę przedniego podwozia - prosto z pudełka jej strop wygląda tak (pasowany na sucho): Trzeba będzie coś z tym zrobić... Nawet mam już pewien pomysł... Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano Wtorek o 00:35 Share Napisano Wtorek o 00:35 3 godziny temu, pmroczko napisał: Cześć! @Staryfajter1954- aż byłem zaskoczony jaki ten kadłub jest miękki/giętki w tym miejscu gdzie skrzydło jest mocowane - bo to są dwie nie za grube równoległe płytki. A tymczasem, w czasie kiedy szpachlówka schnie i tył(ek) jest obrabiany, próbuje zamknąć przód kadłuba, a w tym celu trzeba zrobić kokpit i komorę przedniego podwozia. W kokpicie skończyłem kleić fototrawionki: A potem bawiłem się z ich malowaniem i wyszło mi tak: Teraz czas się wziąć za komorę przedniego podwozia - prosto z pudełka jej strop wygląda tak (pasowany na sucho): Trzeba będzie coś z tym zrobić... Nawet mam już pewien pomysł... Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Kokpit wyglada fajnie ale w stropie luku podwozia przedniego wklej kawałek plastiku i wyszlifuj. Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano Środa o 08:39 Share Napisano Środa o 08:39 Pawle! Miło popatrzeć! Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano Czwartek o 08:50 Share Napisano Czwartek o 08:50 Zgadzam się tym bardziej, że Aardvark jest wspaniałamym samolotem a model Hasegawy znakomity (nie ma lepszego w 72). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu Dzień dobry! Dziękuję Wam za komentarze i za miłe słowa! Tymczasem prace trwają. Połączenie na kadłubie po szpachlowaniu wyglądało tak: A po położeniu podkładu tak: Jeszcze muszę z każdej strony zaznaczyć dwa prostokątne otwory i przykleić wzmocnienia za krawędzią spływu płata, tam , gdzie są te zasłaniane szczeliny w które skrzydło wchodzi po złożeniu. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi