Gościu Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 Witam Jako że tak ostro wszystkich namawiałem na udział w konkursie, wypadałoby abym sam w nim wziął udział. Tym razem wybrałem model Mirage w skali 1:35, zwaloryzuję go blaszkami Aber i "gąskami z folii" - bo pudełka nie było Dodatkowo, do modelu dojdą figurki żywiczne Adalbertus. Ich jakość pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza osprzęt, jednak może się z tego jakoś wygrzebię. In Boxy( In folie vel torby ) Zamierzam wykonać dioramke p.t "Na manewrach" WP IIRP , rok 38, przygotowujące się do obrony Polski Malowanie czołgu jakie wybrałem, to te wprowadzone po 36` - czyli przejścia gładkie kamuflażu. Z oczywistych przy czym wszystkiego nie obfotografowałem - bo tego nie mam, a pewnie w trakcie prac(z Waszą pomocą - mam nadzieję) coś dodatkowego się urodzi. To tyle tytułem wstępu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 No dobrze, że polski sprzęt. Duży plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Listopada 2008 Share Napisano 30 Listopada 2008 O Rafał, polski sprzęt To forma zadośćuczynienia i pokuty za wszystkie faszystowskie wynalazki? No nic, pozostaje mi patrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 O Rafał, polski sprzęt Mr. Green Zaczepno-obronnie Krzyżaki składam niemal bez instrukcji,a tu z tego co widziałem u zlepiaczy tego typu pojazdów, ten będzię chyba wyzwaniem(tak sądzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Rafał - zakup sobie jeszcze żywiczne wózki (są prawidłowe i całkiem fajne). Projekciki fajne - pokibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Czuje, ze ta edycja konkursu bedzie wyjatkowa! Swietne modele lotnicze i polska pancerka. Nie chce tu za duzo cukrzyc, bo skromny jetes bardzo. Ale Twoje relacje budza u mnie podziw. Nie tylko ze wzgledu na bardzo wysoki poziom wykonania, ale tez rozmiar przedsiewziecia i tempo realizacji. Twoj pociag to mnostwo roboty, a teraz jeszcze startujesz z dwoma modelami w konkursie. Kurcze, czasem zastanawiam sie skad Ty bierzesz czas na to wszystko (bo jeszcze z synami masz czas muchy rozstrzeliwac ). P.S. Udanego modelu nie musze Ci zyczyc - to pewniak. Zycze Ci zatem swietnej zabawy w konkursie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Rafał - zakup sobie jeszcze żywiczne wózki (są prawidłowe i całkiem fajne).Projekciki fajne - pokibicuję Coby nie palnąć babola w kwestii zawieszenia, chodzi dokładnie o ten zestaw? http://www.jadarhobby.pl/armo-35534-prawidlowe-zawieszenie-mirage-p-2518.html Doczytałem też w sieci o friulach do tego zestawu, jednak nigdzie nie mogę doczytać który to nr. ATL..jeśli ktoś wie, poprosze o podpowiedź. Marudek, wielkie dzięki.Życzenia na pewno się przydadzą, a co wyjdzie czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Doczytałem też w sieci o friulach do tego zestawu, jednak nigdzie nie mogę doczytać który to nr. ATL..jeśli ktoś wie, poprosze o podpowiedź. ATL-45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 prosze ciebie... fju, fju, zaskakujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Rafał powodzenia, ja też wystartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Nie dam się Rafał zastrzelić za te wózki, ale chyba te są dobre. Sam jeszcze nie robiłem 7TP, dopiero zamiarowywuję. Chyba jest jeszcze żywiczne wnętrze z ludzikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 ATL-45 thx Rafał powodzenia, ja też wystartowałem Ciesze sie, że udało mi się Ciebie namówić do startu. Nie dam się Rafał zastrzelić za te wózki, ale chyba te są dobre Ok, więc kto się da za nie zastrzelić? Dopóki tego nie ustale nie ruszam modelu. Szlag mnie trafia jak mi czegoś brak, wychodzę z siebie i staje obok:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 lol kolejna siodemka,duzo,duzo poprawek:).czy w wawie gdzies dostales gaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 czy w wawie gdzies dostales gaski? Tak, w TTT, jednak ich nie użyję - wezmę metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Szlag mnie trafia jak mi czegoś brak, wychodzę z siebie i staje obok:] Klonowanie? Teraz już wiem jak ty się z tym wszystkim wyrabiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Rafale jest pewien problem, jeśli to rok 1938 to nie może być mowy o udziale w tych manewrach żołnierzy kb. Ur. Został on wprowadzony do służby (nadal jako tajny) dopiero 15 lipca 1939 roku. Wyznaczeni do jego obsługo żołnierze składali specjalną przysięgę i byli informowani o ścisłej tajemnicy jaką była ta broń objęta. Jedyną jednostką jaka posiadała dwuwieżowe 7TP była 1 Kompania Czołgów Lekkich Dowództwa Obrony Warszawy, to przynajmniej stan na rok 1939. W 1938 roku wozy nadal był przezbrajane w wieże z działkiem 37mm. W kwestii wózków itp napisałem Ci na priv. Pozdrawiam PS Te gąski ATL-45 kosztują 120 złotych ponad ! Ładnie, na chwile obecną potrzebuję 5-6 kompletów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Wielkie dzięki za lekcję historii, przyda się na pewno nietylko mnie ! Może, tą rusznicę po prostu wymienię na maxima. 7TP była 1 Kompania Czołgów Lekkich Dowództwa Obrony Warszawy Zatem w 38` mieli je na pewno. jeszcze raz dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Mili mieli, pewnie nawet więcej niż te 11 sztuk z 1939 roku. Jeśli chcesz figurce dać Maxima to dla jednej osoby nie masz specjalnie wyboru, tylko to: http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/piechota/lkm_792mm_wz08-15_maxim/index.html Chyba, że rkm wz 28 Browninga http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/piechota/rkm_792mm_wz28_browning/index.html Jeśli ckm to musi być przynajmniej 3 ludków do obsługi, nie pamiętam ile miała cała sekcja ale ok 10. Co do wozu to jeśli manewry i malowanie trójbarwne, to jeszcze jedna ważna rzecz. Zgodnie z wywołaną przez Ciebie instrukcją, czołgi nie posiadały stałych malowań/oznaczeń jednostki (plutony, kompanie itp), na czas manewrów zakładano specjalne blaszane oznaczenia. Podaj mi maila wyślę Ci foty wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Hm...mam taka oto zagwozdke: Czy te tylne części są od różnych wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Hm...mam taka oto zagwozdke ...Czy te tylne części są od różnych wersji? hehehe (zaśmiał się szyderczo, po czym odchrząknął) wiedziałem, że się zapytasz. Otóż odpowiedź na Twoje pytanie jest następująca: Pierwsze czołgi 7TP produkowane w Polsce były wzorowane na dwu wieżowych Vicersach, stąd ich podobieństwo. Twój czołg to ten wariant i taki tył musisz zastosować. Czołgi w wersji jedno wieżowej, miały już inny tył Taki tył masz zamontowany w całej górnej płycie Twojego modelu, niestety musisz wymienić. Był jeszcze wariant przejściowy, gdyż po pojawieniu się wieży Boforsa z działkiem 37mm wszystkie dwu wieżowe czołgi miały zostać w nią przezbrojone. Tak jak ten (rok 1938 Cieszyn, Zaolzie). Może być czy mam omówić kwestię szerzej ? ;) Wszystkie zdjęcia pochodzą z monografii czołgu 7Tp autorstwa Panów Janusza Magnuskiego, Jana Jędryki oraz Pawła Sembrata. Wydawnictwa "Militaria" Sprawdź pocztę za moment (ok 19.30). Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Ta z żaluzjami, była charakterystyczna dla 7TP dwuwieżowych oraz, z tego co wiem, wczesnych jednowieżowych. W toku modernizacji usunięto te żaluzje i poprowadzono we wnętrzu specjalne kanały kierunkowe wydmuchiwanego powietrza od wentylatorów do górnych żaluzji. Ty musisz wybrać pokrywy z żaluzjami. EDIT: Jendrass mnie uprzedził. Czyli już wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Dzieki za wyczerpującą odpowiedź. Dziś nieco dłubnąłem w modelu: Plasticzek, z tych na śmietniczek ;) Szlifowanie to lekka katorga, a pozbywanie się el. zestawowych(wycinanie) to śmiech na sali.Na szczęści z pomocą przychodził mi klej, który te farfocle rozpuszczał. Po podeschnięciu kadłuba biore się za lepienie szpar itd. Wcześniej złapałem się nie za ta częsć co potrzeba, stąd było moje poprzednie pytanie.Niestety siatki ostro ucierpiały... Zrobiłem zamówienie na wóżki, jednak jeśli jutro nie będzie odpowiedzi ze sklepu użyję zestawowe, a friule będą w przyszłym tygodniu...w sumie w tej chwili sż mało istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 super te blachy ale jak bym tez mial brata blizniaka to te bym w takim tempie robil modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Mam braki w częściach, racja, jest nas dwóch - wyszedłem z siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 No przyjemnie dla oka to wygląda. Jednak blaszki dają dużo. Może wyjść bardzo ciekawy modelik. Obserwuję zmagania kolegi z materią nieożywioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi