Skocz do zawartości

Pz Inż 130 Choroszy Modelbud 1:35 - "Bo widzisz synu &

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 211
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Proponuje zakończyć temat tej figurki, oraz powstrzymać wodze fantazji

Dostał płukankę, obicia - czyli niby standard w moim wykonaniu.

ResizeofDSCF1588.jpg

ale patrząc bliżej:

ResizeofDSCF1594.jpg

ResizeofDSCF1592.jpg

one są w 3d, czyli trójwymiarowe.

Tak oto wygląda moja baza do dalszych prac nad modelem.

ResizeofDSCF1596.jpg

ResizeofDSCF1595.jpg

ResizeofDSCF1593.jpg

ResizeofDSCF1591.jpg

ResizeofDSCF1590.jpg

DSCF1587.jpg

pozdrawiam

Napisano

Szacuneczek.... Ale jak to świadczy o naszych muzeach.... Efekt złuszczonej farby extra. Można by jakieś szczegóły jego wykonania ?

Napisano

Farba podważana nożykiem, tyle tylko że chirurgiczną precyzją - bo to żywica i bardzo łatwo o niepotrzebne rysy.

Fakt, makro wyolbrzymiło - jednak tak wyglądała moja inspiracja>

Fotki - zbiór własny:

ResizeofPB293306.jpg

ResizeofPB293304.jpg

To dopiero przejaskrawione, pierwsza myśl, by tego pajączka przenieść na tanka, ale wyszłoby niefajnie - więc zdecydowałem się na łuszczenie i odkryta, zardzewiałą stal - będzie można podciągać do woli kontrastem.

Jacek, dobrze będzie ;)

pozdrawiam

Napisano

Nie wiem jak ty Rafale ale proponuje scenkę jesienną, takie żółto-pomarańczowe liście klonu które leżą na czołgu, ładnie by to wyglądało, tak ponuro

Napisano

Maluję tylko akrylami i przeważnie gunze, bądź tamki.

Vallejo sporadycznie, gdyż są bardzo uciążliwe przy aerku - zwłaszcza cienkie linie.

dzieki, pozdrawiam

Napisano

fajnie wyszło choć myślę że trochę przesadziłeś na głównym pancerzu. Przód, tył, boki, podwozie i wieża elegancko

Napisano

szlachcik1, zerknij na zdjęcia z muzeum ile tego jest na tak malej powierzchni, obawiam się..że za mało obdrapałem.

Co do łuszczycy, świata tym nie odkryłem - jednak zawsze to coś innego i w kwestii obić otarć daje do myślenia.

Mnie te 3D osobiście sie podobają ;)

Napisano

Rafał, nie damy Ci spokoju, jak nam łopatologicznie tego nie wyłożysz

Napisano

farbki,nożyk.

Malujemy model(musi mieć minimum dwie warstwy farb - a najlepiej jakby tą 1 był podkład gunze)

Zeskrobujemy, miejsce bez farby malujemy rdzą

Prościej sie nie da:D

Zawsze mówiłem, że prostota jest matką sukcesu.

Napisano

Z angli przywiozłem książkę japońską o malowaniu figurek w skalu 1/35. Był tam sposób na coś podobnego. Malujemy farbą nie rozcieńczaną wodą. Potem malujemy już akrylem. jak wyschnie, tak po 30 minutach maczamy w wodzie i nożykiem zdrapujemy górną warstwę

Dzięki za wyjaśnienie. Czekam na dalsze prace i już myślę, co zrobić, aby Cię prześcignąć

Napisano
Z angli przywiozłem książkę japońską

z przypadku przywiozłem ta wiedzę ;)

Jeslibym nie wykąpał modelu od torowisk, i nie musiał malowac na nowo, pewnieby taki pomysł nie powstał.

Tam były pierwsze, minimalne kroczki - tu nieco wiecej,a myslę że i to ewoluuje in plus.

pozdrawiam

Napisano
Zgadnij kto wygra konkurs

Ale to przecież nie jest żadna tajemnica, przed konkursem można było się domyślać, a po jego zaczęciu upewnić 100%owo.

Najlepszy i Wszyscy, przynajmniej tak jest tam napisane, niech mnie organizatorzy poprawią, jeśli się mylę...

Napisano
szlachcik1, zerknij na zdjęcia z muzeum ile tego jest na tak malej powierzchni, obawiam się..że za mało obdrapałem

Może i za mało tego jest jeszcze ale wydaje mi się że na górnym pancerzu lepiej by pasowała sama "pajęczynka" bez oderwanych płatów i widocznej rdzy pod nimi, zwróć uwagę że na zdjęciach z muzeum płaty lakieru które już odleciały są (NAJCZĘŚCIEJ) w takich miejscach gdzie woda miała prawo stać lub gdzie było cały czas wilgotno, z górnego pancerza woda spływała... Na zdjęciu zaznaczyłem, na górze w miarę gładko, pod spodem złazi jak trza...

6893b0a201877978m.jpg

To moje osobiste zdanie na temat

Mnie te 3D osobiście sie podobają ;)

Mnie również, kawał dobrej roboty

Napisano

Jasne,każde spostrzeżenie się przyda, jednak miejsca które porównujesz, różnią się diametralnie.

Na tej górnej powierzchni nie ma w ogóle farby - a goła pordzewiała stal.

pozdrawiam

Napisano

Eeee, to sa wszystko tylko dywagacje moi Panowie. Wszystko zalezy od tego w jakim otoczeniu, w jakim układzie i w jakich warunkach ów eksponat był przechowywany nim trafił do MWP Zakładamy więc, że ten PzInż gdzieś w stodole sobie stał? Czy też gdzieś w torfowisku spoczywał? A może gdzieś w lesie?

Mi osobiście się ten rafałowy 'złuszcz' bardzo podoba

Napisano
Na tej górnej powierzchni nie ma w ogóle farby - a goła pordzewiała stal

Naprawdę? No to mój błąd, widać jeszcze za krótko na świecie żyje by wiedzieć to i tamto