Marwaw Napisano 10 Marca 2009 Autor Share Napisano 10 Marca 2009 O tej co tylny strzelec zrobił Dzieci to będą oglądać Niech od maleńkości się uczą, że na morzu łatwo nie jest U mnie również gips się kruszy, puc długo schnie ale walczę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Może to już na takie rady za póżno, ale czy nie myślałeś, aby morze zrobić z silikonu. Widziałem na Yotube jak to robi jakiś japończyk i niepowiem wyszło całkiem nieżle . Zrobił nawet wybuchy i wyszło całkiem realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Z silikonu? To co akurat robię to wypełnienie, potem na to przyjdzie farba akrylowa jako podkład i na koniec żel z Vallejo. To wszystko razem powinno związać jak trzeba, na razie się muszę obchodzić z płytą jak z jajkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Czy żel który masz na myśli to Stillwater Vallejo czy inny produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Nazywa się to to Water Effects, ale to może to samo. Sprzedają to w różnych odcieniach, ja wybrałem Atlantic Blue. Poza tym nałożyłem kolejną warstwę gipsu i wygląda to coraz lepiej. Trzeba jednak z tym uważać bo kruszy się jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 Witam, Prace nad akwenem idą w bólach do przodu. Po pierwsze gips okazał się kiepskim materiałem do robienia wody. Po wyschnięciu po prostu odpadł i została reklamówka gruzu (moje wypowiedzi nie nadają się do druku ) Większe fale wymodelowałem z kawałków styropianu i silikonu, mniejsze to sam silikon, dlatego na zdjęciu prawie ich nie widać, Andrzeju Twoja rada okazał się zbawienna , nie wiem czy Japończyk zrobił to w ten sposób, ale silikon jest dobry do tego typu rzeczy, Podczas modelowania fal przymierzyłem kilka razy Lathama, Potem wszystko okleiłem pogniecioną folią aluminiową, Całość zagruntowałem farbą akrylową z Castoramy. Teraz czeka mnie cieniowanie, zelowanie i temu podobne czynności. Pozdrawiam, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Nie no realistycznie ta woda wygląda, opłaciło się kombinować, jeszcze jak wycieniujesz... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 No dzięki, na razie czekam, aż wyschnie, a potem zrobię remanent w starych Humbrolkach, do czegoś się jeszcze przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 No ładnie Marcin Chyba się wproszę na herbatkę pooglądać na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 Zapraszam, w końcu daleko nie masz. Zacząłem cieniowanie. Na razie raport słowny. Grzbiety fal przetarłem jasnoniebieskim z Humbrola, doliny próbowałem potraktować w ten sposób zielonym, ale że wyszło tak sobie, po południu spróbuje z innym mykiem: rozcieńczę mocno zieloną, aż będzie wręcz transparentna i zapuszczę we wszystkie zagłębienia, po wyschnięciu przetrę wszystko jeszcze raz błękitnym, zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 Marcinie- czas płynie, finiszuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Nie ma obawy, wyrobie się, zresztą czasu mam mniej niż reszta, bo 28-go wieziemy dioramę na Hel, a konkurs trwa do końca marca. Tak więc 27-go dioramka już musi być wypieszczona i zapięta na ostatni guzik. Do tego czasu oczywiście będzie galeria konkursowa. Ostatnio ku rozpaczy małżonki po parę godzin spędzam w garażu i pracuje na d falami. Zrobiłem wczoraj to o czym pisałem parę postów wyżej. Wyszło nieźle, zdjęcia na dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Marwaw, istnieje film z lądowania łodzi latającej Shreck przy ORP Wicher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Marwaw Jesteś moim mistrzem. Piękny efekt fal uzyskałeś. O modelu się nie wypowiadam, bo słów dobrać nie potrafię, taki jest prześliczny. Jesteś w moim top3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Widd, o filmie wiem, o ile dobrze kojarzę to "Rapsodia Bałtyku", z a tym mistrzem to Lucas nie przesadzaj, bo ja siedzę i mlaskam z zachwytu nad Twoim B-2, choć jeszcze tam u Ciebie nic nie pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Bardzo fajny efekt. Fale jak prawdziwe. Może dodaj gdzieniegdzie trochę białego. Pomysłowa technika - bez drogich bajerów, żywic itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Byłem przed chwilą u Marcina - Panowie czapki z głów - na żywo wygląda to porażająco, a jeszcze nie dokończone. Nic tylko należy się latem na Hel udać i zwiedzić MOW. Polecam Choćby dla dioramy Marcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Skoro Sokol wywołał mnie do tablicy, prezentuje zdjęcia, świerzutkie sprzed kilku godzin: Najnowsze zdjęcia konkursowego Lathama: i pozakonkursowa zajawka całości: Morze wycieniowane Humbrolami: -najpierw mocno rozcieńczona zieleń, potem gdzie niegadzie szarozielony, błękitny na grzbietach i wypukłościach, jasnobłękitny ma grzbietach, i biały na grzywach fal. Przetestowałem żel Vallejo barwiony (Atlantic blue) średnio się nadaje, jutro idę po przezroczysty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Więcej białego na grzbietach fal - woda będzie mniej monotonnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Tak czy inaczej cud, miód i orzeszki (czy jakoś tak). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Szukałem i znalazłem zdjęcie tego japońca z morzem. Niedługo czeka mnie robienie doś dużej tafli jeziora z LeO-H13 , a wiadomo, że to nie morze, ale podpatrzenie jak to robią inni daje dużo do myślenia, i wypracowania swojej koncepcji wykonania wody. Nie jest to wcale łatwe do zrobienia tym większe gratulacje dla Ciebie Marcinie, jak dla mnie to jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Racja, woda to podstawowa, ale baaaardzo ciekawa substancja. W naturze wyczynia takie cuda, że trudno to oddać w miniaturze za pomocą silikonu farbek itp. Tym większy szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Dzięki Panowie Biały zostanie zrobiony ze specyfiku Vallejo do robienia piany i śniegu, tylko w niektórych miejscach. Efekt powinien być podobny jak tego Japońca co pokazał Artur. Myślę, że tę pianę zrobił z czegoś podobnego, bo morze to silikon pięknie podbarwiony i uformowany, fajnie byłoby podpatrzeć jak on to robił, nie trzeba wtedy stosować folii aluminiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Witam A ja mam pytanie co to jest za model tego statku w jakiej skali i czy idzie go gdzieś wogule kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Marca 2009 Autor Share Napisano 18 Marca 2009 Ten okręt to torpedowiec ORP Podhalanin, skala 1/72, od podstaw. Więcej na Forum KPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi