Kermit Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Pryśnij jeszcze statecznik pionowy bezbarwnym.Będzie miał ładny połysk.Tyle, że powinien być półmatowy, jak na poniższym zdjęciu (dokładnie ten sam model, który buduję (C-FTOC) 747-133): Prace idą dalej. Nakładam kalkę z numerami wg schematu odwrotnego do USAF (czyli dół lewego skrzydła i góra prawego skrzydła). Jak ktoś uważa, że jestem w błędzie, to pisać szybko! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2009 Post za postem, ale jest co ukazać (przynajmniej tak myślę). Jako, że nie doczekałem się 100% pewnej odpowiedzi, kalki na skrzydłach nałożyłem w sposób opisywany w poprzednich postach: Następnie zabudowałem podwozie: Później silniki: Później model stanął pierwszy raz o własnym podwoziu - na razie tylko kadłub: Fotka według pierwszej w temacie: Następnie kadłub dostał stateczniki - są jeszcze "na sucho": Na tej fotce widać, że wymagają regulacji: Jednakże nie mogłem się doczekać efektu finalnego, zatem, nadal "na sucho", dołączyłem kompletne skrzydła, więc model stanął pierwszy raz o własnym pełnym podwoziu: I na koniec strzeliłem fotkę taką, jak pierwsza w wątku: Nadal widać, że model nie jest ukończony; trzeba jeszcze wyregulować to i tamto, nałożyć klej i Boeing poleci w pierwszy lot... do galerii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Mała aktualka, lecz dziś bez zdjęć (musiałem oddać siostrze aparat, jak znów będę mógł pożyczyć, to zrobię nowe zdjęcia). Stateczniki poziome są już wyrównane, model trzeba będzie nieco wyczyścić i chyba już będzie gotowy. Przed galerią wstawię tutaj jeszcze jedno kontrolne zdjęcie, żebyście wskazali ewentualne błędy do poprawki, a potem Boeing poleci w swój pierwszy rejs do galerii. ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Nie wiem czy zauważyłeś, ale na tej ostatniej fotce widać, że lewe koło (patrząc od przodu) nie dotyka ziemi.. dasz radę jakoś to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seito Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Mała aktualka, lecz dziś bez zdjęć (musiałem oddać siostrze aparat, jak znów będę mógł pożyczyć, to zrobię nowe zdjęcia).To pożyczaj szybciutko aparacik od siostry i wrzucaj nowe fotki! Nie możemy (a przynajmniej ja) się doczekać galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Nie wiem czy zauważyłeś, ale na tej ostatniej fotce widać, że lewe koło (patrząc od przodu) nie dotyka ziemi.. dasz radę jakoś to poprawić?Właściwie nie zauważyłem tego na przednim podwoziu, ale wiem, co jest tego przyczyną i już jest to poprawione - po prostu prawy wózek podskrzydłowy został źle wklejony i cała prawa strona stała nieco wyżej. Ale jeszcze dokładnie rzucę okiem, czy udało się to zniwelować.To pożyczaj szybciutko aparacik od siostry i wrzucaj nowe fotki! Nie możemy (a przynajmniej ja) się doczekać galerii.Widzę' date=' że pojawił się Tobie, Seito, avatarek. ;) Może teraz już nie będą mówić do Ciebie "kolego". ;)Jakby co, to ja siedziałem cicho i pamiętałem o naszej umowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Właściwie nie zauważyłem tego na przednim podwoziu, ale wiem, co jest tego przyczyną i już jest to poprawione - po prostu prawy wózek podskrzydłowy został źle wklejony i cała prawa strona stała nieco wyżej. Ale jeszcze dokładnie rzucę okiem, czy udało się to zniwelować. No to dobrze, że poprawiłeś taki mały szczegół a mógłby zepsuć efekt końcowy :S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Zanim odleci w stronę galerii, możesz go powstrzymać pod pretekstem wash. Doda mu naprawdę wiele uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 możesz go powstrzymać pod pretekstem wash Wash na cywilnych to nie jest najlepszy pomysł ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Zastanawiałem się nad tym, lecz model, z racji swojego celu (przeznaczenia, odbiorcy), powinien być czysty i błyszczący. Wash mógłby mi pomóc uwypuklić linie podziału blach, tyle, że w tej skali są one naprawdę minimalne i nie powinny być bardzo widoczne. Raczej skłaniam się do niewashowania, ale czas na przemyślenia jeszcze jest. ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 że w tej skali są one naprawdę minimalne i nie powinny być bardzo widoczne. Raczej skłaniam się do niewashowania, ale czas na przemyślenia jeszcze jest. ;) 100% racji, szczerze mówiąc, to nie wiem nad czym się zastanawiać. To nie jest 1:72 tylko 1:390 więc Kermit, nie rób washa, zepsułbyś efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seito Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 że w tej skali są one naprawdę minimalne i nie powinny być bardzo widoczne. Raczej skłaniam się do niewashowania, ale czas na przemyślenia jeszcze jest. ;) 100% racji, szczerze mówiąc, to nie wiem nad czym się zastanawiać. To nie jest 1:72 tylko 1:390 więc Kermit, nie rób washa, zepsułbyś efekt. Jedyne, co możnaby poddać washowi, to silniki i klapy (w tym drugim są większe linie podziału). Ale według mnie, tak jak jachud3 napisał, w tej skali nie powinno dawać się washa (chyba, że ktoś jest w tym mistrzem i potrafiłby zrobić majstersztyk). Ja bym tylko obejrzała model ze wszystkich stron, co by jakichś baboli nie było, i jeśli wszystko ok, wrzuciłabym samolot do galerii. Dobrze Ci poszła ta robota, Kermit. Aczkolwiek kilka błędów się znalazło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 to silniki i klapy O silnikach zapomniałem masz rację, Seito. Klapy - tez można, jasne - tylko nie za wiele! Ładny model Ci wyszedł, kończ go lud żąda galerii ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Hmm, na tych zdjęciach z góry dosyć dobrze widać linię łączenia połówek kadłuba. Tak dokładnie to druga i trzecia fotka od dołu. Chyba że mi wzrok szwankuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Hmm, na tych zdjęciach z góry dosyć dobrze widać linię łączenia połówek kadłuba. Tak dokładnie to druga i trzecia fotka od dołu. Chyba że mi wzrok szwankuje;)Kurczę, zaraz wezmę model do ręki i zobaczę. Starałem się usunąć wszystkie linie podziału, szczególnie z grzbietu... Być może jest tam ułamkowo-milimetrowa linia, którą lampa błyskowa natychmiast uwydatnia... Pozdrawiam i dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seito Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Chyba że mi wzrok szwankuje;)Ja też to niestety widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Pożyczyłem znów aparat, więc przedstawiam kolejne fotki: Chyba jednak nie będę go washował. Może jeszcze dziś uda mi się zrobić zdjęcia do galerii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Fajny ale popraw prawe koło w przedniej goleni bo ucieka w bok - no chyba, że mi sie tylko tak wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Też mi się wydaje, że prawe koło z przodu jest trochę krzywo, ale ogólnie bardzo ładny modelik Czekam na galerie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seito Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Koledzy mają rację. Wygląda, jakby Boeing chciał niepostrzeżenie zacząć skręcać. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Dzięki, koleżanko i koledzy. Już się poprawia. Nie będę wstawiał nowego zdjęcia, chyba uwierzycie na słowo. Jeszcze coś zmienić? Jest jeszcze czas, galerię mam zamiar zrobić dopiero jutro po powrocie do domu. Wygląda, jakby Boeing chciał niepostrzeżenie zacząć skręcać.Może niepostrzeżenie chciał już wjechać na rwy i wystartować w stronę galerii? ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Dzięki, koleżanko i koledzy. Już się poprawia. Nie będę wstawiał nowego zdjęcia, chyba uwierzycie na słowo. Nie wierzymy Jeszcze coś zmienić? Jest jeszcze czas, galerię mam zamiar zrobić dopiero jutro po powrocie do domu. Chyba nie. Choć tak myślę, że może ten wash na klapy. Ale jak tak patrze to model (z winy producenta rzecz jasna) mało przypomina mi 747 Wygląda' date=' jakby Boeing chciał niepostrzeżenie zacząć skręcać.[/quote'] Może niepostrzeżenie chciał już wjechać na rwy i wystartować w stronę galerii? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seito Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 (edytowane) Ale jak tak patrze to model (z winy producenta rzecz jasna) mało przypomina mi 747Chyba najbardziej rzucającą się w oczy rzeczą w B747 jest jego charakterystyczny garb, który tutaj jest bardzo mało widoczny. Chyba to jest największy mankament zestawu. Tak poza tym to nie zauważyłam innych różnic względem oryginału. Ale poczekam na galerię - może z profilu wygląda lepiej. ;) Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Kermit Elo. Zaniedbałem troche temat z braku czasu, ale musze Ci pogratulować za kawał dobrej roboty. Przy tej skali wyobrażam sobie co do detali, w 1:144 dłubaninaSeito jest a co dopiero tutaj. Seito garb bedzie widać w profilu bocznym, biel się zlewa i dlatego nie widać na zdjęciach z góry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Seito a tak patrząc na zdjęcie od przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi