Skocz do zawartości

SBLim-1 i UTI MiG-15 & CS-102, Eduard, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.10.2025 o 18:10, Grzes napisał:

niezwykle urokliwa ta parka

I owszem, ale chciałbym zaważyć, że lada chwila zrobi się z tego niezły trójkącik :mrgreen:

Dziś odrobinkę jak w radio - bez fotek, bo i pokazywać nie ma co.  Nasz główny bohater filmowy jest już po łoszach i schnie sobie grzecznie na boku i czeka go już tylko pokrycie lakierem końcowym i montaż podwozia i baniaków na naftę.  Jako ciekawostkę (o której zupełnie nie wiedziałem :kopara:) którą pragnę się z wami podzielić jest fakt, że szachownice na usterzeniu pionowym są niesymetryczne względem siebie. Szachownica z lewej strony jest przesunięta do przodu w stosunku do prawej.  A przesunięcie to wynika z położenia luków inspekcyjnych na usterzeniu. Niestety, fakt ten skojarzyłem już po fakcie i trochę się wtopiłem z położeniem tej lewej :kwasny:. No cóż  - będzie pole do popisu dla malkontentów w galerii (w końcu @rudy0007 musi mieć gdzie mazać tymi kredkami :haha:)

Z wieści innych - zmodyfikowałem odrobinkę tytuł warsztatu i ruszyłem z budową CS-102 (czyli będzie po czechosłowacku i być może z Zetorem). A dla czego nie po indonezyjsku? Bo na rynku w Dżakarcie nie udało mi się nabyć napisów eksploatacyjnych do tego malowania :haha:

:odlot:

• 2 weeks later...
52 minuty temu, jachud3 napisał:

A co tam się złego stało z wiatrochronem?

Możesz rozwinąć? 

Bo zasadniczo to on jest z modelu Hobby Bossa, gdyż oryginał się rozpękł na dwie równe części przez środek przedniej szyby. Było o tym pisane bodajże na poprzedniej stronie wraz dokumentacją fotograficzną :mrgreen:

Godzinę temu, jachud3 napisał:

ale żeś Pan nie załatał tej dylatacji między kadłubem a szybą 

Tam nie ma dylatacji - tam został łosz. Tak jak i na styku grzebienia ze skrzydłem:

0cwAC1a.jpg

38 minut temu, barszczo napisał:

dwa knedliki

Ten bisSB to tylko się załapał z racji mocnego powinowactwa ze "sparką". Sam model był już na forum ze trzy lata temu, teraz tylko robię mu lepsze fotki :mrgreen:

7 minut temu, greatgonzo napisał:

Krzyż na drogę!

Amen!

8 minut temu, greatgonzo napisał:

to nawet by się mię podobał.

Wkręcasz mnie :cool:

8 minut temu, greatgonzo napisał:

Najgorzej że gdyby tym washem, co został przytrzeć trochę znaki

Cel był właśnie taki, żeby ich nie przecierać i żebyś nie musiał zmieniać zdania w sprawie "tych" znaków :chytry: