Avi Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 No i wreszcie się z tym czołgiem uporałem. Budowany w ramach Projektu Grupowego 'Pojazdy zdobyczne/w obcej służbie'. PT-76B z 7 DOW w malowaniu z połowy lat 80tych. Zestaw zrobiony 'spudła', wzbogacony jedynie o linę Karayi. I to w zasadzie wsjo. Aha, dla dociekliwych - chlapaczy przy błotnikach nie dałem celowo - konsultowalim to wczoraj z Ernim, i obydwaj doszliśmy do wniosku, że bez nich wygląda lepiej. Inna sprawa - nie wszystkie je miały cały czas. Nie wiem, czy ten konkretny wóz, ale.... Malowany farbką Gunze MrColor 136, brudzenie to tylko i wyłącznie Tensacrome Lifecolora, oraz (błotko) zwykłe Lifecolor'y z użyciem Thicknera tejże firmy. Teraz zatem w spokoju ducha mogę się zabrać za warsztat konkursowy pozdrawiam Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 podoba mi się i to na tyle, że popatrzę sobie później na warsztat Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Bardzo ładnie wygląda Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Piękny. Z umiarem poobijany. Tak ma być!Bardzo mi się podoba efekt jaki osiągnąłeś na dolnej płycie kadłuba z przodu (tej pomalowanej dwukolorowo). Świetne te obicia i ubłocenia. Tylko może by tak te siatki nad silnikiem bardziej przykurzyć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Avi Model świetny brakuje mi jedynie zwisu gąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Avi Model świetny brakuje mi jedynie zwisu gąsek. No niestety, ale te gąski są gumowe, zestawowe. I tak musiałem poddać je obróbce termicznej bo są minimalnie za krótkie. Nawet gdybym nie wiem jak się starał, to nie przymocuję ich do kół jezdnych :/ No nic, trza będzie się zaopatrzyć w ogniwka Master Club i je po prostu wymienić. Ale z kolei rzeczone kosztują ok. 90 pln za zestaw, a ja mam w planach zrobić ich cztery sztuki (PT). Coś pokombinujemy (trza będzie zaoszczędzić na alkoholu i żarciu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Avi To szkoda że trumpek się nie postarał nie dość że dał cenę 100 zł za 4 ramki i gumowe gąski to jeszcze za krótkie ,a nie dało by sie np wykorzystać tych z sa-6 albo mt-lb ? Albo chociaż dołożyć ogniwko dwa do tych gumowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 model ładny ale te chlapacze jednak dodaja wiekszego gustu ale to twój model i tak wybrałes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 No tak, gumowe gąski są trochę nie bardzo... zastanawiałem się czy je wykorzystać w swoim PT-76, ale teraz już wiem, że dam żywiczne z zestawu Armo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 nie dość że dał cenę 100 zł za 4 ramki i gumowe gąski No akurat cena ok. 100 pln to jest norma przy większości modeli na jako takim poziomie i tej wielkości. W tym nie ma nic dziwnego a nie dało by sie np wykorzystać tych z sa-6 A co wtedy założę na SA-6 ? Albo chociaż dołożyć ogniwko dwa do tych gumowych ? Jak sobie to wyobrażasz? Do gumowych gąsek raczej ciężko jest dołożyć plastikowe ogniwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Avi Nie no wiesz gąski kosztują 90 zł a sa-6 55zł A co do dokładania to ja to robiłem w t-34 ze zvezdy i się dało np opleciesz gąskami podwozie przykleisz na ca a na dole zostawisz przerwę i wkleisz plastiki potem położysz trochę błotka wash pigmenty i widać nie będzie . A co do ceny to jest dla mnie do przyjęcia kasy za bardzo nie mam bo nie pracuje a za tyle można kupić inny o wiele bardziej wypasiony model ,Ale jak chcę pt to innego wyboru niema więc mogą dawać ceny jakie chcą bo i tak zainteresowani kupią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Już pisałem na warsztacie, że pikny, aczkolwiek jeszcze bez gąsienic był. I nadal pikny, pomimo przykrótkich owych gąsienic. Ale to, moim zdaniem, tak bardzo nie razi. Fajnie, że z umiarem przybrudzony, nie za dużo, w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Dla mnie świetny bardzo fajnie pobrudzony z lekką nutką obdrapań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Witaj Świetnie wygląda nie wiem jak robisz te obicia/odpryski ale są genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Cóż... ta straszna szpara z przodu miedzy wanną a górą pancerza.... - to taki żart sceniczny Tak naprawdę jedyna rażąca dla mnie rzecz to narzędzia i ich okolice. Na stylisku łopaty widać wyraźnie "łosia" tuż przy zamku mocującym do płyty. Teoretycznie łopata tyła wyjmowana choćby do kopania dołków pod bezpośrednim przełożonym Lepiej by wyglądało stylisko ubrudzone tam gdzie łopata naprawdę się brudzi. No gdzie jak gdzie ale na Śląsku łopat można się naoglądać, więc pewnie wiesz o co chodzi. Stylisko do kilofa mogło by być w innym odcieniu brązu. Łopaty i kilofy czasem się łamią. Druga rzecz to same zamki narzędzi, zapinanie i rozpinanie powinno pozostawić na nich jakiś ślad, a ja tu przynajmniej na tych fotkach nie widzę. No i tak coby na koniec "dokopać" leżącemu ucho od liny mogło by być częściej używane a nie takie zielone a krawędź pancerza na którym lina zwisa troszeczkę połyskiwać świeżymi zadrapaniami (bardziej metal nie rdza). W końcu lina podczas jazdy nie leżała nieruchomo. Poza tym to oczywiście świetny model (z resztą razem z tym jest świetny) PS A gąsienicami się nie przejmuj, na wiosnę urosną i się przepoczwarzą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Na prawdę świetnie uciapciany model, gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 A gąsienicami się nie przejmuj, na wiosnę urosną i się przepoczwarzą ... Nie lubię motyli :/ Wolę owady kroczące - wszelkie gatunki chrząszczy. Z motyli to ewentualnie tylko nocne - jakieś zawisaki. Ale one mają ładne i kolorowe gąsienice A wracając do meritum sprawy - na łopacie i kilofie to nie pozostałości łosia (malowałem je już na końcu), tylko takie 'uplastcznienie' za pomocą pigmentu ciemnego. Wiesz, cienie w załamaniach i te klimaty, hehehehe..... . Co do liny masz rację - 'przelecę ją' jakimś ciemnym metalem. Na prawdę świetnie uciapciany model, gratuluję ! Dzięki Rafale - pochwała z ust mistrza cieszy podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Bardzo udany model (malowanie i eksploatacja ok). Avi, jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 Bardzo udany model (malowanie i eksploatacja ok). Avi, jedziesz dalej jadę, a jakże egipskim ISem i jewrejskim Fitterem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Bardzo ładny modelik, ładnie przykurzony i poobijany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 28 Lutego 2009 Share Napisano 28 Lutego 2009 Gdzie mu taki ładne rysy na pancerzu zrobili Nigdy takich nie widziałem na oryginale. A trochę sprzętu już widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Co do tych rys to zgadzam się z kol. Michalskim. Ja także czegoś takiego w realu nie widziałem. Sam model bardzo OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 1 Marca 2009 Share Napisano 1 Marca 2009 Piękny sprzęt stworzyłeś Avi! a plamy oleju na pokrywie nadsilnikowej to czysta poezja Czy od niego rykoszetował jakiś pocisk? Bo ta rysa na przednim pancerzu wydaje się poważna. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 11 Czerwca 2015 Share Napisano 11 Czerwca 2015 Pojazdy z łopatami to tylko na paradzie o ile takie były bo ja sobie nie przypominam :-) cały osprzęt szef trzymał w magazynie co by taka łopata lub kilof nie zmienił właściciela :-) Chlapacze były na każdym czołgu bez wyjątku, chyba że zahaczył błotnikiem o drzewo i go urwał, ale po ćwiczeniach zakładano nowy błotnik również z chlapaczem. Ruskie to niektóre nie miały, ale to nie ruski tylko nasz za ciężkie statki( czyt. ruble transwerowe) z polskich stoczni:-) Pytanko : -co ma wspólnego temat " Pojazdy zdobyczne/w obcej służbie " z czołgami 7 BOW ? Ani to zdobyczne ani w obcej służbie ! :-) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi