Skocz do zawartości

II Edycja Hoym Model Fest, 09-10.05.2026 r.

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, PabloA napisał:

Czyli sędziowanie w tym przypadku odbyło się poprawnie bo model nie był dotykany 😉

really???
a model w rękach sędziego oczywiście sam lewituje (gwoli wyjaśnienia - podstawka to też część modelu)

No chyba że na fotce to nie sędzia a uczestnik dokładnie oglądający swój model...

6 godzin temu, greatgonzo napisał:

Czy ja dobrze widziałem na zdjęciach, że na festiwalu Hoym sędziowie wyma:bip:ą ocenianymi modelami?!

Szkoda, bo festiwal miałem na liście tych, które koniecznie chciałbym odwiedzić  i trzeba będzie go skreślać.

sad small.jpg

🤣🤣🤣🤣🤣

WKZD

wyciąg kija z d....

• Confused 1

Byłem, widziałem konkurs na miejscu i brawa dla organizatorów!!! Mam nadzieję, że pomysł z roczną przerwą to żart?!? Stanowczo protestuję!!! :).

Co do zdjęcia sędziego, to widać że ma rękawiczki i trzyma model za podstawkę, więc w czym problem? Czy modele same "przylewitowały" na konkurs? Czy same poukładały się na stołach? Po to są podstawki, żeby łatwo "dotykać " modelu, nie szkodząc mu. 

Żaden z moich modeli na ucierpiał :).

Jeszcze raz dziękuję za świetną imprezę i mam nadzieję, że do zobaczenia za rok w Rybniku!!!

• Like 2

Ciekaw jestem czy osoby krytykujące taki sposób sędziowania kiedykolwiek sędziowały modele na konkursach. Byłem w Rybniku i widziałem ten ogrom modeli na stołach, zwłaszcza w lotnictwie i pancerce. Przy takiej ilości modeli nie da się ocenić modelu bez jego przestawienia w bardziej dogodne miejsce do swobodnego oglądania przez sędziego lub w przypadku braku takiego miejsca po prostu przytrzymanie modelu celem dokładnej oceny. Zaznaczam, że model jest trzymany za podstawkę, sędzia jest w rekwiczkach wszystkie te elementy świadczą o profesjonalnym podejściu do sędziowania. Żaden  model nie ucierpiał. Ocena modeli bez ich dotykania byłaby możliwa tylko w przypadku umiejętności lewitowania nad stołem. Zawodnik wystawiając modele na zawodach chyba liczy się z tym, że model musi być oceneniony. Zadajmy sobie pytanie- Po co modelarze kładą karteczkę, że model nie jest przymocowany do podstawki przy założeniu, że nikt nie ma prawa dotknąć tego modelu. Jakby nie patrzył jest to informacja dla grona sędziowskiego, że model nie jest przymocowany i że należy zwrócić na to uwagę podczas przestawiania modelu w dogodne miejsce celem oceny. 

Reasumując z mojej strony wielkie gratulacje dla organizatorów. Z doświadczenia wiem, że przygotowanie takiej imprezy wymaga dużo wysiłku, wyrzeczeń i poświęconego czasu. Panowie TAK TRZYMAĆ  i mam nadzieję, że do zobaczenia za rok, a nie za dwa lata. 

• Like 2

Napisano (edytowane)

Z mojej strony:

Wielki Plus za miejsce

Wielki Plus za organizacje

Wielki Plus za zaangażowanie całej ekipy organizatorów,  byłem pierwszy raz i czułem się jakbym do was przyjeżdżał od wielu lat.

Jedna drobna uwaga:

Giełda w miejscu wystawowym wprowadziła niestety nieco zamieszania i ciągi komunikacyjne były bardzo wąskie.

Mogło mieć na to wpływ wiele czynników, ale nie zarejestrowałem żadnych niemiłych incydentów, co pokazuje że w narodzie kultura osobista dalej występuje. 

Co do tego nieszczęsnego zdjęcia z sędziowania, tak jest to niejako drobne uchybienie. Jeżeli nikt nie zgłosił uszkodzenia modelu, tematu nie ma. Popełniono błąd z którego wyciągnie się potem wnioski na przyszłość. Nie raz na konkursach oceniam modele i staram się nie ruszać modeli i oceniam to co widzę z poziomu stołu na którym stoi model. W waszym przypadku po prostu aby przeprowadzić skuteczną ocenę, nie dało się po prostu inaczej. Ja to rozumiem. 

Chciałbym życzyć wam wytrwałości na kolejne edycje i zasłużonego odpoczynku gdyż kawał roboty odwalone zostało po mistrzowsku. Tak się powinno organizować imprezy. 

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam gorąco

Edytowane przez kamilzoszak

Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Darek 1614 napisał:

Ciekaw jestem czy osoby krytykujące taki sposób sędziowania kiedykolwiek sędziowały modele na konkursach.

Owszem, wielokrotnie sędziowałem - nawet u Ciebie na imprezie w Łasku...

7 godzin temu, kamilzoszak napisał:

Co do tego nieszczęsnego zdjęcia z sędziowania, tak jest to niejako drobne uchybienie. Jeżeli nikt nie zgłosił uszkodzenia modelu, tematu nie ma. Popełniono błąd z którego wyciągnie się potem wnioski na przyszłość.

Owszem - na szczęście nic się nie stało (chyba, bo jak dotąd nie ma takiej informacji).

7 godzin temu, kamilzoszak napisał:

Popełniono błąd z którego wyciągnie się potem wnioski na przyszłość.

Wnioski na przyszłość - jak najbardziej, bo przecież tylko ten się nie myli co nic nie robi... 🙂

W tym roku w Rybniku nie byłem - byłem na Hoym'ie rok temu.
Na fotkach widać że impreza  mocno się rozrosła (powoli - a może nawet nie powoli  - rośnie nam "drugi Bytom" 🙂 ) i to co było w ubiegłym roku niedogodnością (ciasnota zarówno na stołach wystawowych jak i pomiędzy nimi) zostało w tym roku pomyślnie rozwiązane. Trzymam zatem kciuki za kolejne edycje.

Edytowane przez gajowy z wąsami
literówki
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Podziękowanie dla całej Ekipy Organizatorów za super organizację, scenerię i klimat na konkursie. Tak trzymać. Serdecznie pozdrawiam.

Edytowane przez zawisza33
  • Thanks 1

5 godzin temu, gajowy z wąsami napisał:

a może nawet nie powoli  - rośnie nam "drugi Bytom"

Bytom umrze dzięki organizatorowi który ma w pompie ten festiwal. W Bytomiu nic się nie zgadza. (i nie pisze tak dlatego że  tam nie wygrywam, bo wygrywam coś każdego roku ) Ten festiwal to totalny żart pod każdym względem i nie jest to tylko moja opinia, wielu moich znajomych myśli podobnie. Jadą na renomie która szybko zleci na mordę.

A HOYM - TOP TOTALNY!!!!!!!!!!! Najlepszy festiwal na jakim byłem.

• Thanks 1

W dniu 11.05.2026 o 14:16, VannaLy napisał:

Bytom umrze dzięki organizatorowi który ma w pompie ten festiwal. W Bytomiu nic się nie zgadza. (i nie pisze tak dlatego że  tam nie wygrywam, bo wygrywam coś każdego roku ) Ten festiwal to totalny żart pod każdym względem i nie jest to tylko moja opinia, wielu moich znajomych myśli podobnie. Jadą na renomie która szybko zleci na mordę.

A HOYM - TOP TOTALNY!!!!!!!!!!! Najlepszy festiwal na jakim byłem.

Czyli rozumiem że w Bytomiu juz Cię nie zobaczymy . Truno bedziemy musieli z tym jakoś żyć .

• Haha 2

Miałem okazję w  tym roku gościć na Hoym

Model Fest w Rybniku. Poza tym, że zdziwiłem sie iż płaci się za wstęp (całe 15 zeta) i miałem problem z zaparkowaniem (najpierw auto  postawiłem komuś pod oknami ale potem je przestawiłem) to ogólnie imprezę tą uważam za bardzo udaną. Świetny klimat kopalni Ignacy

(chociaż niestety okupiony ciasnotą w przejściach) naprawdę sporo fajnych modeli do obejrzenia zarówno plastikowych jak i kartonowych sprawiły, że całkiem miło spędziłem sobotę. W niedziele nie byłem bo pracowałem ale może przy kolejnej edycji uda mi się być w oba dni.  Podobało mi się dodam jeszcze to, że przy modelach z dokumentacją była pieczątka ze znaczkiem paragraf co ułatwiało odnalezienie takiego modelu a także pokazywało organizatorom i sędziom, które to modele

biorą udział w konkursie na model

udokumentowany. Drugim plusem była raczej niewielka ale fajnie przygotowana giełda modelarska, która była jedynie uzupełnieniem konkursu a nie próbą jego zdominowania. To mi się bardzo podobało. Mimo niewielkiej wielkości giełda pozwalała na zakupienie wszystkiego czego potrzeba przy budowie modeli a także i samych modeli. 
Podsumowując Hoym Model Fest to impreza udana i dobrze zorganizowana warta polecenia.

• Like 1

W dniu 13.05.2026 o 10:19, Erni napisał:

Czyli rozumiem że w Bytomiu juz Cię nie zobaczymy . Truno bedziemy musieli z tym jakoś żyć .

Nie wiem w jaki sposób doszedłeś do tego wniosku, to że widzę wiele złych rzeczy w organizacji tego festiwalu (wydaje mi się że mogę mieć własne zdanie póki co) nie oznacza że nie będę brał w nim udziału (chyba że jako organizator postanowisz mnie zbanować z jakiegoś powodu).

Mimo wszystko pozdrawiam i  życzę udanej imprezy w 2027.

Na Naszej stronie https://modelhoym.pl/lista-laureatow-2026/ oraz na fanpage'u  https://www.facebook.com/hoymmodelfest pojawiła się już lista laureatów kategorii oraz nagród w ocenie komisji sędziowskiej. Jeszcze raz w imieniu własnym jak i wszystkich organizatorów dziękuję wszystkim za przybycie i za wiele ciepłych słów, które bardzo motywują do działania!

Wkrótce zapewne pojawi się jakaś informacja odnośnie kolejnej edycji Hoym Model Fest zatem do usłyszenia!!

Pozdrawiamy

Ekipa Hoym Model Fest

• Like 1