Moses Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 Ruszam z kociakiem. Liczę na szybkie, bezproblemowe sklejanie, prosto z pudła. Jedynie co dodam, to fototrawione pasy od AML w miejsce kalkomanii. Pierwsze cięcia za mną, wykonałem kokpit pilota, ściany wnęki podwozie przedniego, oraz podstawę haka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 I to jest podejście, kupiłem - robię . Spoglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Listopada 2025 Autor Share Napisano 10 Listopada 2025 Kiszeniu pudełek w szafie mówię stanowcze nie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 1 godzinę temu, Moses napisał: Kiszeniu pudełek Ja tam kiszę ogórki, ale z chęcią przygarnę przepis na kiszenie pudełek Kisisz z zawartością czy bez? I dla czego w szafie? A tak na poważnie, to strasznie się cieszę, że to teraz ty będziesz obgadywany za masówkę i stachanowskie podejście do hobby a nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 To już nie to samo... :(. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 15 minut temu, greatgonzo napisał: To już nie to samo Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Bo przyznam szczerze - jestem bardzo zaskoczony jej "krótkością" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 To mój styl: retoryka minimalistyczna. Krótkie wypowiedzi, minimum przymiotników, czasowniki niechętnie - równoważniki zdania na ogół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Listopada 2025 Share Napisano 10 Listopada 2025 40 minut temu, greatgonzo napisał: Krótkie wypowiedzi, Odnoszę wrażenie, że ja jednak mam innego Modelworka 41 minut temu, greatgonzo napisał: To mój styl: Przez ten minimalizm uciekło ci "nowy" w zdaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Listopada 2025 Autor Share Napisano 11 Listopada 2025 Pozwolę wtrącić się do tej dyskusji Szukałem w złomie blaszki z pasami, znalazłem siedzisko do Corsaira od Yahu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Listopada 2025 Share Napisano 11 Listopada 2025 21 godzin temu, abtb napisał: Przez ten minimalizm uciekło ci "nowy" w zdaniu A nie, tak przez całe życie. Rozważam zmianę i rozbudowanie moich przyszłych wypowiedzi. Zakładam, że Yahoo to ten skromny, błyszczący. Nie masz wyrzutów sumienia wsadzając fotel podebrany od Voughta do byle Grummana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Listopada 2025 Autor Share Napisano 11 Listopada 2025 Jak Grumman nie miał problemów z wsadzaniem tego siedziska, to j ja nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Listopada 2025 Autor Share Napisano 14 Listopada 2025 Chcąc zoptymalizować warsztat, i unikać zbędnych powtarzających się czynności, przeszedłem do konstrukcji skrzydeł i gondol, aby finalnie na raz wszystko pomalować Interior Greenem. Tu nie było wielkiej filozofii, wyciąlem oszlifowałem, nawiercilem otwory pod prowadnice HVARow, nałożyłem Revell Contacta professional. Połączyłem, ścisnąłem klamerkami, po wyschnięciu wstępnie oszlifowałem Trochę więcej zachodu było też z gondolami. Wycięcie i przygotowanie części do montażu to ponad godzina, dodatkowo instrukcja w której wszystko jest skrócone i zdublowane etapy są pokazane jako jeden, a numeracja części jest niepełna, nie pomaga. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Listopada 2025 Share Napisano 14 Listopada 2025 Zapewne przynudzam i uwaga ma taką wagę, jaką ma, ale zaczynam ją autentycznie lubić :). Nazwiska piszemy wielką literą i Jerzy Gondol nie jest wyjątkiem. 4 godziny temu, Moses napisał: przeszedłem do konstrukcji skrzydeł i gondol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Listopada 2025 Share Napisano 14 Listopada 2025 Jak Ci się korzysta z tego imadła modelarskiego ? To DSPIAE ? Zastanawiam się nad zakupem tego akcesorium. No a co do samego modelu to od czasu don czasu wpadnę popatrzeć jak Ci idzie praca nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 14 Listopada 2025 Share Napisano 14 Listopada 2025 A dasz namiar na to imadło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Listopada 2025 Autor Share Napisano 14 Listopada 2025 Imadło to Ustar, mam je od niedawna, i są to moje pierwsze użycia, ale już teraz mogę powiedzieć że jest to przydatne urządzenie. W szczególności gdy przyklejamy małe detale, a paluchy zasłaniaja części. https://a.aliexpress.com/_EuoSmJE 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Listopada 2025 Autor Share Napisano 15 Listopada 2025 (edytowane) Wieczór upłynął na tworzeniu goleni podwozia głównego. Przepis jest prosty 1. Nawiercamy otwory w skrzydłach 2. Osadzamy golenie (45/50), tak aby zgięcie skierowane było ku krawędzi spływu 3. Osadzamy w otworach podpory w kształcie odwróconej litery "V" (75/76), zwracając uwagę aby były pochylone w stronę kadłuba. Łaczymy kropelką kleju. 4. Osadzamy w skrzydle pojedyncza podporę, od strony kadłuba (55), łaczymy z golenią za załamaniem 5. Doklejamy część 62 i 63 do goleni, część po połączeniu z golenią, powinna być lekko przekoszona od kadłuba, i wejść idealnie w przeznaczony otwór w skrzydle. 6. Doklejamy części 53 i 43. Warto robić to symultanicznie, raz część w prawej goleni raz w lewej, oczywiście sprawdzając czy część bedzie siedziała poprawnie. Do tego też używałem gęstego kleju Revella w igle, dzięki lepkości części nie odchodziły od siebie. Na koniec spawdzilem czy gondole nie kolidują z podwoziem. Edytowane 15 Listopada 2025 przez Moses 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Listopada 2025 Autor Share Napisano 18 Listopada 2025 (edytowane) Dzień malowania. Od jakiegoś czasu leży u mnie biały Tamiya Primer w szpraju, stwierdziłem że zaryzykuję. Także wszystko co było do malowania najpierw nim potraktowałem. Muszę powiedzieć że widzę plusy używania tego rodzaju podkładu. Biały podkład pozwala też na fajne budowanie koloru, będę musiał się nad tym pomylić. Nie chce mi się pisać co czym malowałem, wszystko jest na zdjęciach Edytowane 18 Listopada 2025 przez Moses 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Listopada 2025 Autor Share Napisano 25 Listopada 2025 Burty, od wysokości panelow bocznych były malowane czarno od 1944 roku, takze najpierw zamaskowalem, a potem pomalowałem. Następnie pomalowałem też detale w kokpicie. Na koniec wszystko potraktowałem lakierem Super Gloss GX-112 od mr.hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Listopada 2025 Autor Share Napisano 26 Listopada 2025 Kokpit oraz komora podwozia przedniego dostał brązowego washa, następnie rozjaśnione delikatnie krawędzie używając pudrów Tamiya i pokryłem matem X-22 Tamiya. No i doszły pasy od Eduarda. Jak ja nie cierpię zginąć kolorowanych blaszek. W komorze podwozia lufy działek zamieniłem z plastiku na igły 0,7mm Po wklejeniu kokpitu i ścian komory podwozia w kadłub, używając dwuskładnikowego poxipolu, wkleiłem wedkarskie ołowiane ciężarki. Nie powinien siąść na ogon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 27 Listopada 2025 Share Napisano 27 Listopada 2025 Jak będzie siadał to można hak do lądowania wypuścić i w ten sposób podeprzeć model. Albo... Też będzie merytorycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Listopada 2025 Autor Share Napisano 27 Listopada 2025 Nawaliłem tyle ołowiu że boję się że goleń teraz nie wytrzyma. A co do przypadłości Tigercat, nie wydaje mi się aby gro modelarzy skojarzyło fakty. Ale może jak będę nocnika robił. P.S. w modelach AMT/Italeri w 1/48, dodawano beczułkę pod ogon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Listopada 2025 Autor Share Napisano 27 Listopada 2025 Zamknąłem kadłub. Najpierw przejechałem papierem łączenie połówek kadłuba, nie ma tragedii, będzie niewiele szpachlowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 2 Grudnia 2025 Share Napisano 2 Grudnia 2025 Z góry przepraszam za off-top. Na jednym zdjęciu zauważyłem u Ciebie aerograf NEOECO. czy mozesz podzielić się wrażeniami z użytkowania? Się tak nad nim zastanawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2025 Nie ma problemu jak za ten pieniądz (ja płaciłem ok 100zl) to całkiem jest ok I można brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi