socjo1 Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Pamietajcie chłopaki, że w Seedzie brakuje jednego wentylatora przy dziobowym falochronie ( też: @jawkers @Kingfisher @M.A.V. @zaruk ). Jednak trzeba go będzie dorobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Szalom. Na krótką chwilę zmieniłem się z Prawie Modelarza w ćFierć modelaŻa. Pasy jeszcze będę głaskał i ponownie pomaluje po wklejeniu całego dziadostwa na dnie. Podczas pracy użyłem Sekretnej Modelarskiej Techniki. Zauważyłem, że jednostki różnia się nieco kształtem i układem poszycia. Wybrałem więc najlepszą możliwą opcję czyli "Po najprostszej linii oporu". Pasy maja 2,5 mm. Obliczyłem ze zdjęcia, że powinny mieć 2,837 mm. Około 0,33 mm różnicy! Szukać suchej gałęzi w lesie czy mostu by się z niego rzucić? Szanowni koledzy wspUłmodelarze! Jak powinna wyglądać kluza kotwiczna? Zarówno seed jak i arsenal zrobił jakiś wypięty anus. Na poniższym zdjęciu wygląda to trochę inaczej. Jest to standard w tych jednostkach czy były różne rodzaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego 58 minut temu, Lipa napisał: ...Podczas pracy użyłem Sekretnej Modelarskiej Technik..... kebabofolia ŻONCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego U mnie dobro zapodkładowane: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego 7 godzin temu, Lipa napisał: Szanowni koledzy wspUłmodelarze! Jak powinna wyglądać kluza kotwiczna? Zarówno seed jak i arsenal zrobił jakiś wypięty anus. Na poniższym zdjęciu wygląda to trochę inaczej. Jest to standard w tych jednostkach czy były różne rodzaje? Po mojemu to różne te kluzy były. Ja, zasadniczo, mam inne anatomiczne skojarzenia. Ale wiadomo, człek głodny to i myśli konkretne. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego A chooy! Dołączyłem do elitarnego klubu działonowych. Aplikującym podpowiem, że przy wycinaniu podstawy działa najlepiej sprawdziły się cążki. U mnie Tamiya. Działając skalpelem połamałem drobne elementy (siedziska) w dwóch spośród trzech podstaw. Powodzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego Tylko cążki i papier ścierny, żaden skalpel. Piłki żyletki i skalpele to są dobre przy dużych elementach, a i to lepiej najpierw upitolic suporty cążkami z naddatkiem i wtedy dopiero w/w narzędziami oczyścić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego 8 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Tylko cążki i papier ścierny, żaden skalpel. No i widzisz Pan, człowiek w dziale drewutniowym nie bywały, z żywicom nieobyty, to sadzi takie krążki od czasu do czasu. Wszelkie porady mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego (edytowane) Ogłoszenia duszpasterskie. Po pierwsze primo: wysłałem Wasze Boforsy i inne przydasie do Marka, któren to będzie cały szpej wysyłał dalej do Was. Dzięki temu nie będziecie płacić podwójnie za wysyłkę. Podam wkrótce ile się należy. Po drugie primo: JEST! To znaczy, na razie jest skończony projekt. Na dniach idzie do druku, wraca do Marka, który Wam wysyła pakiecik (blacha, kalka i bibeloty ode mnie) i... I bawcię sie dobrze, chłopaki! Jak Wam się widzi? Dziękujemy @Kingfisher i @donalyah00 za projekt i ogarniecie zagadnienia! Po pierwsze secundo, jutro koniec projektu, oczywista Po drugie i ostatnie już dziś secundo - niedługo i ja pokażę postępy. Niewielkie, ale jednak Do czego i innych namawiam. Nie to żebym palicem pokazywał, ale w Mojehobby ze dwa tygodnie temu była śweża dostawa PeCetów, tak wróble mi na dachu wyćwierkały, a poza tym umieram z ciekawości, jak tam Grek ( @M.A.V., nie udawaj Greka, tylko go rób !) ? No i tertio: Ukkaråpete sövsjon krikkæla! Edytowane 28 Lutego przez socjo1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Marca Autor Share Napisano 1 Marca (edytowane) Pitolisz Michu. projekt trw do końca Marca.... jest czas Podstawek sie rzezbi.... Edytowane 1 Marca przez Szydercza Gała 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) W dniu 1.03.2026 o 15:21, Szydercza Gała napisał: Pitolisz Michu. projekt trw do końca Marca.... jest czas Podstawek sie rzezbi.... Ciekawa będzie to kĄpozycja. Z przodu sunie kuter, a za nim następuje zwodowstąpienie i wynurzenie Pani Wód. I otóż widać jej pierwsze atrybuty? Piękna to bedzie Pani... Edytowane 2 Marca przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Marca Autor Share Napisano 2 Marca (edytowane) TAK, to te CYCKI, co sie w dzbanku średnio publiczności podobały Edytowane 2 Marca przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Godzinę temu, Szydercza Gała napisał: TAK, to te CYCKI, co sie w dzbanku średnio publiczności podobały To jeszcze powiedz Pan jak się model z tej gliny wyciąga po uformowaniu morza. Tak po prostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 2 Marca Autor Share Napisano 2 Marca No, tylko zawiń go sobie w cling film, żeby Ci się glina do statka nie przylepiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Sobota o 09:16 Autor Share Napisano Sobota o 09:16 Zanim ktoś się za to weźmie objaśniam. Reling ze szmatą w zamyśle ma być najpierw położony na czyms płaskim i twardym relingiem w dół a szmata do góry. Następnie paluchem albo gumka do mazania naciskamy. To powinno odcisnąć kratkęi spowodowac zapadnięcie szmaty pomiędzy słupkami i poprzeczkami. Tyle teoria, a jak to wyjdzie w praktyce..... się zobaczy 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Niedziela o 21:42 Autor Share Napisano Niedziela o 21:42 (edytowane) Glina Mont Marte ssie po same kule, nie polecam... Ale po asymilacji przez Borga.... śFiat został uratowany Edytowane Niedziela o 21:43 przez Szydercza Gała 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Poniedziałek o 12:44 Share Napisano Poniedziałek o 12:44 15 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Glina Mont Marte ssie po same kule, nie polecam... Ale po asymilacji przez Borga.... śFiat został uratowany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Środa o 07:54 Share Napisano Środa o 07:54 (edytowane) Komin musi dymić, rzecz to wiadoma. Ale jak tu dymić, gdy się nie bucha, ani nie chucha, ale się ssie (za przeproszeniem)? Bo prawda jest ponura: w PC-tach mamy do czynienia z łże-kominem. Jest to po prostu czerpnia powietrza do maszynowni, wentylacji itd. Bucha i chucha z diesla (który wszak też musi dymić, o czym wie każdy posiadacz 20-letniego Passeratti) zupełnie którędy-indędy - i trzeba będzie zapewne tam stosowny łotwór nawiercić. Ale o tym później. Wróćmy do łże-komina. Jak bardzo by nie był fałszywy, ciut atencji można mu poświęcić. Na blaszce znajdziecie dwa niewielkie krążki z prostokątnymi otworami. Służą do waloryzacji naszego łże-nieszcześnika. Przy czym tak, jak to rozwiązał zarówno L'Arsenal, jak i Seed - od biedy może zostać. Mam wrażenie że oba warianty (tzn. czapa bez otworu, jak i z otworem okrągłym), się zdarzały. Ale taki z prostokątnym łotworem - zdecydowanie częściej. No i w moim przekonaniu jednak ma najoryginalniejszą aparycję. Zatem do dzieła! Wiercimy płyciutki łotwór o większej średnicy. Ja skorzystałem z takiego oto grzebadełka z większego zestawu, ale może być zwykłe wiertło. Potem wiercimy głębiej łotwór węższy - że niby kanał dolotowy. A nie zapomnijcie tam pomalować jego wnętrza! Bo ja niestety, zapomniałem... Przyklejamy na płask, szpachlujemy, szlifujemy. Ot i cała filozofia. Ale jak Wam się nie chce, albo bardziej Wam się podoba fabryczne rozwiązanie - to też źle nie będzie. Popatrzcie sobie w dokumentację i zdecydujcie sami... @Szydercza Gała - pokazałbyś Koleżeństwu o co chodzi i jak żeś zrobił wĘtylator? Edytowane Środa o 10:39 przez socjo1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Środa o 11:40 Autor Share Napisano Środa o 11:40 Z kawałka pręcika polistyrenu i złomu blaszanego. Siatkę wychabałem z relingu japońskiego w 1/700. Wieczorem cyknę mu foto. Stoi z dala od pozostałych wiec nie trzeba specjalnie sie męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Środa o 19:05 Autor Share Napisano Środa o 19:05 Taki zmajstrowałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Środa o 19:09 Share Napisano Środa o 19:09 Nadeszły blaszka, kalka, działko (pewnie Bofors), maustrapy i coś. Coś: Co to może być? Działko: Bardzo ładne, ale bez instrukcji będzie drżączka przed obcięciem ważnych części. Podobnie rzecz ma się z blaszką - bardzo ładna, lecz niektóre elementy to wielka niewiadoma. Co prawda Michał próbował objaśniać, ale przez telefon i tępej głowie - próżny trud. Także proszę się przygotować, że będę pytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Środa o 19:33 Autor Share Napisano Środa o 19:33 ZrUP zdjecie blaszki zrUP SZCZAłkę a wszystko Ci wyjaśnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Środa o 19:49 Share Napisano Środa o 19:49 Super. Szczałki będę robił i pytał. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Środa o 20:51 Share Napisano Środa o 20:51 Ten klocek zaś z kolcami to zasobnik na magazynki do Boforsa. Niestety, trzeba go trochę posmyrac papierkiem ... Jego lokalizacja jest wskazana chyba i na generalce i na pląszach "Plates". Będziemy próbowali pokazywać teraz w relacji co i jak z blaszkami i dodatkami. Myślę, że będzie to łarwiejsze do śledzenia niż wcześniej, bo od kiedy projekt przeszedł z fazy doktoryzacji do fazy realizacji, postów zaczęło przybywać jakby mniej i wolniej... A tymczasem Ukkarapete sovsjon krykkela, jak to mawiali Norwegowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi