Skocz do zawartości

Projekt grupowy- Amerykańskie patrolowce typu PC-461, 1/350

Szydercza Gała

Rekomendowane odpowiedzi

Szalom.

Na krótką chwilę zmieniłem się z Prawie Modelarza w ćFierć modelaŻa. Pasy jeszcze będę głaskał i ponownie pomaluje po wklejeniu całego dziadostwa na dnie. Podczas pracy użyłem Sekretnej Modelarskiej Techniki. Zauważyłem, że jednostki różnia się nieco kształtem i układem poszycia. Wybrałem więc najlepszą możliwą opcję czyli "Po najprostszej linii oporu". Pasy maja 2,5 mm. Obliczyłem ze zdjęcia, że powinny mieć 2,837 mm. Około 0,33 mm różnicy! Szukać suchej gałęzi w lesie czy mostu by się z niego rzucić?

DSC01435.thumb.JPG.56a1af22d18f181a421e59a32e49be76.JPG

DSC01434.thumb.JPG.3f132df548651074c60db2a49cc01c88.JPG

DSC01436.thumb.JPG.733b0325c8e53b5e8038b9052230f5ee.JPG

Szanowni koledzy wspUłmodelarze! Jak powinna wyglądać kluza kotwiczna? Zarówno seed jak i arsenal zrobił jakiś wypięty anus. Na poniższym zdjęciu wygląda to trochę inaczej. Jest to standard w tych jednostkach czy były różne rodzaje?

1201062401.jpg.48e8837cf131bb6a05dcf42d5515262d.jpg

7 godzin temu, Lipa napisał:

Szanowni koledzy wspUłmodelarze! Jak powinna wyglądać kluza kotwiczna? Zarówno seed jak i arsenal zrobił jakiś wypięty anus. Na poniższym zdjęciu wygląda to trochę inaczej. Jest to standard w tych jednostkach czy były różne rodzaje?

Po mojemu to różne te kluzy były.  Ja, zasadniczo, mam inne anatomiczne skojarzenia. Ale  wiadomo, człek głodny to i myśli konkretne. 

1205.thumb.jpg.c40c70b95ddc20334efca5f01d2733c4.jpg

553.thumb.jpg.209d9905ee64bbf7121a868aa248f855.jpg

• Haha 4

A chooy!

Dołączyłem do elitarnego klubu działonowych.

4.thumb.jpg.8ac41b2d4c238eaffe79a043ea8dc9b1.jpg

Aplikującym podpowiem, że przy wycinaniu podstawy działa najlepiej sprawdziły się cążki. U mnie Tamiya. Działając skalpelem połamałem drobne elementy (siedziska) w dwóch spośród trzech podstaw. Powodzenia. 

4.jpg

• Like 2

Tylko cążki i papier ścierny, żaden skalpel. Piłki żyletki i skalpele to są dobre przy dużych elementach, a i to lepiej najpierw upitolic suporty cążkami z naddatkiem i wtedy dopiero w/w narzędziami oczyścić. 

• Thanks 1

8 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Tylko cążki i papier ścierny, żaden skalpel. 

No i widzisz Pan, człowiek w dziale drewutniowym nie bywały, z żywicom nieobyty, to sadzi takie krążki od czasu do czasu. Wszelkie porady mile widziane. 

Ogłoszenia duszpasterskie.

Po pierwsze primo: wysłałem Wasze Boforsy i inne przydasie do Marka, któren to będzie cały szpej wysyłał dalej do Was. Dzięki temu nie będziecie płacić podwójnie za wysyłkę. Podam wkrótce ile się należy. 

Po drugie primo: JEST! To znaczy, na razie jest skończony projekt. Na dniach idzie do druku, wraca do Marka, który Wam wysyła pakiecik (blacha, kalka i bibeloty ode mnie) i... I bawcię sie dobrze, chłopaki! 🙂 

Jak Wam się widzi?

Dziękujemy @Kingfisher i @donalyah00 za projekt i ogarniecie zagadnienia!

1433746085_Screenshot2026-02-27at23_48_14.thumb.png.ccdb8df4f51db5ad525e4bc11de5ab79.png

Po pierwsze secundo, jutro koniec projektu, oczywista 😉

Po drugie i ostatnie już dziś secundo - niedługo i ja pokażę postępy. Niewielkie, ale jednak 🙂

Do czego i innych namawiam. Nie to żebym palicem pokazywał, ale w Mojehobby ze dwa tygodnie temu była śweża dostawa PeCetów, tak wróble mi na dachu wyćwierkały, a poza tym umieram z ciekawości, jak tam Grek ( @M.A.V., nie udawaj Greka, tylko go rób 😉 !)  ?  

No i tertio:

Ukkaråpete sövsjon krikkæla!

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Pitolisz Michu. projekt trw do końca Marca.... jest czas :haha:

Podstawek sie rzezbi....

IMG_20260301_104005.jpg

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Like 3

Napisano (edytowane)
W dniu 1.03.2026 o 15:21, Szydercza Gała napisał:

Pitolisz Michu. projekt trw do końca Marca.... jest czas :haha:

Podstawek sie rzezbi....

IMG_20260301_104005.jpg

Ciekawa będzie to kĄpozycja. Z przodu sunie kuter, a za nim następuje zwodowstąpienie i wynurzenie Pani Wód. I otóż widać jej pierwsze atrybuty? Piękna to bedzie Pani...

statue-person-forest_849761-67993.jpg

Edytowane przez socjo1
  • Haha 1

Godzinę temu, Szydercza Gała napisał:

TAK, to te CYCKI, co  sie w dzbanku średnio publiczności podobały :haha:

To jeszcze powiedz Pan jak się model z tej gliny wyciąga po uformowaniu morza. Tak po prostu?

Zanim ktoś się za to weźmie objaśniam. Reling ze szmatą w zamyśle ma być najpierw położony na czyms płaskim i twardym relingiem w dół a szmata do góry. Następnie paluchem albo gumka do mazania naciskamy. To powinno odcisnąć kratkęi spowodowac zapadnięcie szmaty pomiędzy słupkami i poprzeczkami. Tyle teoria, a jak to wyjdzie w praktyce..... się zobaczy :haha:

• Like 1
  • Thanks 2

Komin musi dymić, rzecz to wiadoma. Ale jak tu dymić, gdy się nie bucha, ani nie chucha, ale się ssie (za przeproszeniem)? Bo prawda jest ponura: w PC-tach mamy do czynienia z łże-kominem. Jest to po prostu czerpnia powietrza do maszynowni, wentylacji itd. Bucha i chucha z diesla (który wszak też musi dymić, o czym wie każdy posiadacz 20-letniego Passeratti) zupełnie którędy-indędy - i trzeba będzie zapewne tam stosowny łotwór nawiercić. Ale o tym później.

Wróćmy do łże-komina. Jak bardzo by nie był fałszywy, ciut atencji można mu poświęcić. Na blaszce znajdziecie dwa niewielkie krążki z prostokątnymi otworami. Służą do waloryzacji naszego łże-nieszcześnika. Przy czym tak, jak to rozwiązał zarówno L'Arsenal, jak i Seed - od biedy może zostać. Mam wrażenie że oba warianty (tzn. czapa bez otworu, jak i z otworem okrągłym), się zdarzały. Ale taki z prostokątnym łotworem - zdecydowanie częściej. No i w moim przekonaniu jednak ma najoryginalniejszą aparycję. 

Zatem do dzieła!

Wiercimy płyciutki łotwór o większej średnicy. Ja skorzystałem z takiego oto grzebadełka z większego zestawu, ale może być zwykłe wiertło. Potem wiercimy głębiej łotwór węższy - że niby kanał dolotowy. A nie zapomnijcie tam pomalować jego wnętrza! Bo ja niestety, zapomniałem... Przyklejamy na płask, szpachlujemy, szlifujemy. Ot i cała filozofia.  

rCKwZjP.jpeg

aydjM73.jpeg

Ale jak Wam się nie chce, albo bardziej Wam się podoba fabryczne rozwiązanie - to też źle nie będzie. Popatrzcie sobie w dokumentację i zdecydujcie sami... 

@Szydercza Gała - pokazałbyś Koleżeństwu o co chodzi i jak żeś zrobił wĘtylator?

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
  • Thanks 1

Z kawałka pręcika polistyrenu i złomu blaszanego. Siatkę wychabałem z relingu japońskiego w 1/700. Wieczorem cyknę mu foto. Stoi z dala od pozostałych wiec nie trzeba specjalnie sie męczyć. 

Nadeszły blaszka, kalka, działko (pewnie Bofors),  maustrapy i coś.

Coś:

1.thumb.jpg.a082dfdd2cd3094075047d6ab0614d3e.jpg

Co to może być?

Działko: 

2.thumb.jpg.6ab4ccbea07b319f92583780b2b44838.jpg

Bardzo ładne, ale bez instrukcji będzie drżączka przed obcięciem ważnych części. Podobnie rzecz ma się z blaszką - bardzo ładna, lecz niektóre elementy to wielka niewiadoma. Co prawda Michał próbował objaśniać, ale przez telefon i tępej głowie - próżny trud. Także proszę się przygotować, że będę pytał. 

Ten klocek zaś z kolcami to zasobnik na magazynki do Boforsa. Niestety, trzeba go trochę posmyrac papierkiem ...

Jego lokalizacja jest wskazana chyba i na generalce i na pląszach "Plates".

Będziemy próbowali pokazywać teraz w relacji co i jak z blaszkami i dodatkami. Myślę, że będzie to łarwiejsze do śledzenia niż wcześniej, bo od kiedy projekt przeszedł z fazy doktoryzacji do fazy realizacji, postów zaczęło przybywać jakby mniej i wolniej...

A tymczasem Ukkarapete sovsjon krykkela, jak to mawiali Norwegowie!