Kingfisher Napisano Piątek o 15:31 Share Napisano Piątek o 15:31 Skończyć to skończę, ale kiedy to... tego nie wie nikt. Mam tyle różnych rozgrzebanych tematów że ho, ho. Na przyszłe święta może się wyrobię Wymyśliłem sobie na przykład jeszcze oryginalny rodzaj, ni to podstawki, ni to mini makiety. Dodatkowo rysuję w międzyczasie maski do ewentualnego wycięcia i malowania PC553. A najgorsze jest w tym wszystkim to, że moje pomysły przerastają moje umiejętności modelarskie, dlatego też powstaje wersja alternatywna PC-472. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Piątek o 15:32 Share Napisano Piątek o 15:32 (edytowane) dorzucę swoje trzy grosze w sprawie PC-543.... mi się to kamo jednoznacznie skojarzyło z malowaniem USS Lang kiedy to miał epizod roczny na Atlantyku , czyli wg mnie ewidentnie kanciate wariacje na temat Mod.12 z roku 1942.... miałem chwilkę czasu to wygrzebałem nawet schemacik tylko się proszę nie sugerować tymi kolorami przekłamanymi przez druk bo prawilne były tylko takie : a tu foto oryginału : jakby ktoś chciał lepszą rozdzielczość tu tutaj jest nieskompresowana wersja 30MB : https://www.history.navy.mil/content/history/nhhc/our-collections/photography/numerical-list-of-images/nhhc-series/nh-series/NH-91000/NH-91383.html Edytowane Piątek o 15:42 przez M.A.V. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Piątek o 16:03 Share Napisano Piątek o 16:03 (edytowane) 33 minuty temu, M.A.V. napisał: dorzucę swoje trzy grosze w sprawie PC-543.... mi się to kamo jednoznacznie skojarzyło z malowaniem USS Lang kiedy to miał epizod roczny na Atlantyku , czyli wg mnie ewidentnie kanciate wariacje na temat Mod.12 z roku 1942.... miałem chwilkę czasu to wygrzebałem nawet schemacik tylko się proszę nie sugerować tymi kolorami przekłamanymi przez druk bo prawilne były tylko takie : a tu foto oryginału : jakby ktoś chciał lepszą rozdzielczość tu tutaj jest nieskompresowana wersja 30MB : https://www.history.navy.mil/content/history/nhhc/our-collections/photography/numerical-list-of-images/nhhc-series/nh-series/NH-91000/NH-91383.html pocwaniakowałem bo kiedyś miałem w planach go budować z zestawu Dragona Czyli, można powiedzieć, że potwierdza to moje cwaniakowanie i wychodzi na to z rzadka były też kanciaste A z "prawilnymi kolorami" w formacie cyfrowym, to bym powiedział, że nie istnieją takie. Mam np. katalog farb w pdf od Sovereign Hobbies, z którego biorę sobie próbki kolorów w formacie cyfrowym (np. przy malowaniu wyżej pokazanych okręcików) i ni jak to się ma do rzeczywistych farb tej firmy. Tak samo jak cyfrowe próbki Snyder&Short (poniżej) które można znaleźć w sieci. Edytowane Piątek o 16:06 przez Kingfisher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Piątek o 16:08 Share Napisano Piątek o 16:08 (edytowane) 39 minut temu, Kingfisher napisał: Skończyć to skończę, ale kiedy to... tego nie wie nikt. Mam tyle różnych rozgrzebanych tematów że ho, ho. Na przyszłe święta może się wyrobię Wymyśliłem sobie na przykład jeszcze oryginalny rodzaj, ni to podstawki, ni to mini makiety. Dodatkowo rysuję w międzyczasie maski do ewentualnego wycięcia i malowania PC553. A najgorsze jest w tym wszystkim to, że moje pomysły przerastają moje umiejętności modelarskie, dlatego też powstaje wersja alternatywna PC-472. Napiszesz coś na temat tej podstawki? Po to jest taki warsztat, żeby sobie wzajemnie pomagać. Pisz co planujesz zrobić pytaj - będziemy się starać pomóc. W razie czego Michu już narysował ten kanadyjski radar prętowy, więc będzie na blaszce. Ale naprawdę trzymam kciuki za łaciatka!!! PS. To mały model, w razie czego dużo do zmywania mieć nie będziesz . A poważnie mówiąc - nie będzie tak źle! @M.A.V. urzekająco ładne są te zestawienia kolorów... Edytowane Piątek o 16:11 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Piątek o 16:18 Share Napisano Piątek o 16:18 (edytowane) Mam jeszcze pytanie bo widziałem różne rodzaje podstaw-konstrukcji wokół działek. One były jakoś indywidualnie dopasowywane do jednostek czy miały też tzw. okresy wprowadzenia do użycia? No i co najważniejsze czy da się takie coś gdzieś kupić? Dorobienie czegoś takiego to żadna filozofia... tylko nie mam na tyle małego cyrkla. @Edit Zapomniałem jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Ktoś może projektuje kalkomanię z numerami pod jednostki badz uniwersalne czy załatwiamy to indywidualnie? Edytowane Piątek o 16:29 przez Lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Piątek o 16:35 Share Napisano Piątek o 16:35 1 minutę temu, socjo1 napisał: Napiszesz coś na temat tej podstawki? Po to jest taki warsztat, żeby sobie wzajemnie pomagać. Pisz co planujesz zrobić pytaj - będziemy się starać pomóc. W razie czego Michu już narysował ten kanadyjski radar prętowy, więc będzie na blaszce. Ale naprawdę trzymam kciuki za łaciatka!!! PS. To mały model, w razie czego dużo do zmywania mieć nie będziesz . A poważnie mówiąc - nie będzie tak źle! @M.A.V. bardzo ładne są te zestawienia kolorów... Projekt już jest gotowy, mam nawet trzy w budowie. Do LST-1, Uboota typu VII i właśnie PC-ta. Pozostaje kwestia dopracowania i pomalowania całości i wody. Założenia były takie: 1. Zawsze chciałem mieć okręty w wersji full hull i waterline. Tu upiekłem dwie pieczenie na jednym ogniu. Będzie i tak i tak. 2. Linia wody wszystkich okrętów ma być na jednym poziomie, tak jak lustro wody. Musiałam więc przyjąć wartość największego zanurzenia okrętu (wyszło na USS Missouri) i następnie dopasować do niego całą resztę. Zastanawiam się nad kwestią kolorów, od strony wody wejdę chyba w morskie malowanie, od strony full hull chyba w jakieś "sucho dokowe". Wykonanie kawałka wody. Został mi ostatni etap malowanie i nałożenie "siuwaksu". Jeśli chodzi o wodę to wzoruje się na filmiku poniżej. I boję się na na tym polegnę. Jest jeszcze opcja dołożenia do niej przeźroczystej góry, tak by zabezpieczyć całość przed kurzem. Mam jeszcze przygotowane barwne tabliczki z nazwą okrętu itp., które mógłbym umieścić na podstawce Może później zrobię fotkę i pokażę jak to mi wychodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Piątek o 17:02 Autor Share Napisano Piątek o 17:02 Spoko Michu, średniowiecze to nie moja bajka, po zdaniu sprzedałem nawet Benedyktowi Zientarze filca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Piątek o 19:16 Share Napisano Piątek o 19:16 (edytowane) 3 godziny temu, Lipa napisał: Mam jeszcze pytanie bo widziałem różne rodzaje podstaw-konstrukcji wokół działek. One były jakoś indywidualnie dopasowywane do jednostek czy miały też tzw. okresy wprowadzenia do użycia? No i co najważniejsze czy da się takie coś gdzieś kupić? Dorobienie czegoś takiego to żadna filozofia... tylko nie mam na tyle małego cyrkla. O Panie! To to jest już poziom prefesury. Ja się tylko doktoryzuję (wg Gały). Problemu periodyzacji podnóżków nigdy nie badałem. Choć typologię nieco znam. Ale wiem! To jest jednak fajny temat na referacik - licencjacik lub przynajmniej pracę zaliczeniową. Ja Ci przesyłam materiały źródłowe (fajne, tłuste foteczki - paluszki lizać!!!) , a Ty je przeglądasz i dzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami. Dobry pomysł? Albo ktoś inny chętny. Ale, ale! Te podnóżki najlepiej wyszukiwać - jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało - pod hasłem Oerlikon Zarebas (czyli nasze zaręby chyba ? bez sensu...). Cytat No i co najważniejsze czy da się takie coś gdzieś kupić? Dorobienie czegoś takiego to żadna filozofia... tylko nie mam na tyle małego cyrkla. Pisaliśmy parę razy, że blacha się tworzy. To znaczy robi ją Gała. Ja mu tylko podsyłam foteczki - jak Wam wszystkim. Jak się do niego ładnie uśmiechniesz, to - kto wie?... Tym bardziej , że to co jest w Seedzie, jest 1. mało podobne do rzeczywistości, 2. Jak ktoś chce zrobić bardziej wypasioną w Oerlikony wersję, to mu chyba tych placków z Seeda nie starczy pod wszystkie 4 albo 5 działek. Tylko - że śpieszcie się, śpieszcie śmiali wędrowcy, bo za minutkę budka się zamyka, gości nie przymyka. (to znaczy zapewne do niedzieli trzeba zamknąć projekt blachy). Cytat Zapomniałem jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Ktoś może projektuje kalkomanię z numerami ? No właśnie, bardzo dobrze, że przypomniałeś o tej ważnej rzeczy. Blachę robi niekomercyjnie Gała. Niekomercyjnie zostanie też wytrawiona (to znaczy za zwrot kosztów producenta). Innego kolegę Dobrodzieja mamy, który nam kalki wydrukuje też na tej samej zasadzie. Zatem fajnie byłoby gdyby z nas, uczestników, do zaprojektowania zgłosił się KTOŚ. Serdecznie zapraszamy do zostania KTOSIEM! Edytowane Piątek o 20:05 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Piątek o 20:42 Share Napisano Piątek o 20:42 4 godziny temu, Kingfisher napisał: ...wychodzi na to z rzadka były też kanciaste.... ja byłbym skłonny postawić nawet tezę że kanciaki występowały wyłącznie w 1942 i wyłącznie na Atlantyku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Piątek o 20:58 Share Napisano Piątek o 20:58 (edytowane) 50 minut temu, M.A.V. napisał: ja byłbym skłonny postawić nawet tezę że kanciaki występowały wyłącznie w 1942 i wyłącznie na Atlantyku Całkiem prawdopodobne, choć cały ten schemat był wczesno wojenny i występował od 1941 ale głównie w 1942 roku. W 1943 większość okrętów została już przemalowana. Można to zobaczyć analizując zdjęcia np. pierwszych niszczycieli typu Fletcher wchodzących do służby w tym okresie, które były malowane w tym schemacie a w 1943 były już w innym malowaniu. To samo klasa Gleaves/Benson. Fajnie to widać na tej stronce. https://www.shipcamouflage.com/benson_class.htm i klasa Benham, czyli kanciasty USS Lang https://www.shipcamouflage.com/benham_class.htm Edytowane Piątek o 21:32 przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Piątek o 21:47 Share Napisano Piątek o 21:47 Aha, dla bardziej wnikliwych jest jeszcze jeden myk. Schemat ten w początkowym okresie opierał się na kolorze 5S Sea Blue, który w połowie 1942 został zastąpiony przez ciemniejszy 5N Navy Blue. Wg mnie okręty w tym schemacie z okresu 1941-początek 42 powinny opierać się właśnie na kolorze 5S a oddane do służby w drugiej połowie 1942 już bardziej na 5N. Ale to tak czysto teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Sobota o 02:20 Share Napisano Sobota o 02:20 Normalnie jak drugiego dnia w RobocieTM(termin Robota nie jest przypadkowy bo to zupełnie co innego niż praca). 6 godzin temu, socjo1 napisał: O Panie! To to jest już poziom prefesury. Ja się tylko doktoryzuję (wg Gały). Problemu periodyzacji podnóżków nigdy nie badałem. Choć typologię nieco znam. Ale wiem! To jest jednak fajny temat na referacik - licencjacik lub przynajmniej pracę zaliczeniową. Ja Ci przesyłam materiały źródłowe (fajne, tłuste foteczki - paluszki lizać!!!) , a Ty je przeglądasz i dzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami. Dobry pomysł? Albo ktoś inny chętny. Ale, ale! Te podnóżki najlepiej wyszukiwać - jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało - pod hasłem Oerlikon Zarebas (czyli nasze zaręby chyba ? bez sensu...). Jakieś 6 lat temu nie potrafiłem odróżnić lekkiego krążownika od ciężkiego. Poświęciłem dużo czasu by to nadrobić, grzebiąc w internetach i papierach. Sporo przesiedziałem w temacie Kriegsmarine i Cesarskiej Marynarki Japonii, bo ich modele przyszło mi zrobić lub rozgrzebać. Znacznie pewniej się tam czuję, co zresztą było chyba widać choćby w projekcie sznelłUtkUF. Temat aliantów zachodnich jest mi zupełnie obcy. Ogólne uzbrojenie i popularniejsze jednostki jakoś tam ogarniam ale NIC więcej. Stąd moje infantylne, z Twojego punktu widzenia, pytania. 6 godzin temu, socjo1 napisał: Pisaliśmy parę razy, że blacha się tworzy. To znaczy robi ją Gała. Ja mu tylko podsyłam foteczki - jak Wam wszystkim. Jak się do niego ładnie uśmiechniesz, to - kto wie?... Tym bardziej , że to co jest w Seedzie, jest 1. mało podobne do rzeczywistości, 2. Jak ktoś chce zrobić bardziej wypasioną w Oerlikony wersję, to mu chyba tych placków z Seeda nie starczy pod wszystkie 4 albo 5 działek. Tylko - że śpieszcie się, śpieszcie śmiali wędrowcy, bo za minutkę budka się zamyka, gości nie przymyka. (to znaczy zapewne do niedzieli trzeba zamknąć projekt blachy). Wiem, że blaszka powstaje. Niestety z Gałą nie mieszkam więc nie wiem co się w projekcie aktualnie znajduje lub w najbliższej przyszłości jeszcze znajdzie. Widziałem jedno zdjęcie w wątku ze spasowaniem wydrukowanych relingów oraz czytałem, że omawiacie jakieś dodatkowe detale. Przy projektowaniu mógłbym pomóc ale przepadły mi studenckie licencje na autocady i kilka innych programów... Kiedyś przy modelach pancerki często sobie rysowałem części lub przymiary. Problemem jest to, że nigdy projektowałem blaszek więc doświadczenia BRAK. 6 godzin temu, socjo1 napisał: No właśnie, bardzo dobrze, że przypomniałeś o tej ważnej rzeczy. Blachę robi niekomercyjnie Gała. Niekomercyjnie zostanie też wytrawiona (to znaczy za zwrot kosztów producenta). Innego kolegę Dobrodzieja mamy, który nam kalki wydrukuje też na tej samej zasadzie. Zatem fajnie byłoby gdyby z nas, uczestników, do zaprojektowania zgłosił się KTOŚ. Serdecznie zapraszamy do zostania KTOSIEM! Spróbowałem być KTOSIEM. Moja drukarka to jakiś tańszy model, który zakupiłem by móc w domowym zaciszu drukować jakieś kocopoły na uczelnię. Jakość nie istnieje co widać na zdjęciach(optycznie cyfry są większe). Potrzebny byłby ochotnik, który to zweryfikuje na lepszym sprzęcie. Cyfry z arsenala przyłożyłem do zdjęć i mniej więcej zgadza się wielkość dlatego uznałem je jako wzór. KOLOR CZARNY jest TYMCZASOWY. Projekt jest WSTĘPNY. Potrzebna aprobata FachofcUF. Wzór jest "ogólny". Można też zrobić indywidualne numery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Sobota o 10:51 Share Napisano Sobota o 10:51 A mógłbyś zrobić i przesłać mi na PW powiększone zdjęcie naklejki L'Arsenal zrobione centralnie z góry, ewentualnie podać jaki rodzaj czcionki użyłeś w swoim wydruku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Sobota o 12:20 Share Napisano Sobota o 12:20 17 godzin temu, socjo1 napisał: Blachę robi niekomercyjnie Gała.... no właśnie ja przemyślałem sprawę i wziąłbym dwie sztuki tak na wszelki wypadek tak więc Towarzyszu @Szydercza Gałaprosiłbym o aktualizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Sobota o 13:14 Share Napisano Sobota o 13:14 2 godziny temu, Kingfisher napisał: A mógłbyś zrobić i przesłać mi na PW powiększone zdjęcie naklejki L'Arsenal zrobione centralnie z góry, ewentualnie podać jaki rodzaj czcionki użyłeś w swoim wydruku? https://www.fonts4free.net/usn-stencil-font.html Po wypakowaniu otwierasz Windows/Fonts domyślnie znajdujący się na dysku C. Przeciągasz i instaluje się samo. Tak to działa na windows10 bo nie wiem jaki masz system. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Sobota o 13:33 Share Napisano Sobota o 13:33 (edytowane) 24 minuty temu, Lipa napisał: https://www.fonts4free.net/usn-stencil-font.html Po wypakowaniu otwierasz Windows/Fonts domyślnie znajdujący się na dysku C. Przeciągasz i instaluje się samo. Tak to działa na windows10 bo nie wiem jaki masz system. Mam Win11, ale no problem, już mam wgrane. Dzięki. [edit]. Widzę, że przy powiększeniu trochę się różnią od numeru wymalowanego np. na PC553. Chyba je wektoryzuje, edytuję i trochę poprawię. Choć przy tej wielkości (czyli do skali 1/350) to i tak pewnie nie będzie widoczne dla oka. Edytowane Sobota o 13:39 przez Kingfisher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano Sobota o 13:53 Super Moderator Share Napisano Sobota o 13:53 Jak chcecie w Win11 zainstalować czcionkę to klikacie na pliku PPM - Otwórz za pomocą - Podgląd Czcionki Windows Otwiera się kolejne okno i klikacie - Zainstaluj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Sobota o 14:17 Share Napisano Sobota o 14:17 Schodzimy już na mocno poboczne tematy. Chociaż nie.. przecież to wątek o PC-tach Ja akurat zrobiłem to z tego poziomu. Można pewnie na różne sposoby. Najważniejsze żeby działało. Swoją drogą spoko ta stronka z tymi fontami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Sobota o 16:25 Autor Share Napisano Sobota o 16:25 (edytowane) Na blaszkę na razie są: Relingi wszystkie bo seedowe są do dupy. Glowny na pokładzie z siatką. Te na nadbudowke w 3 wersjach: gole z siatką i z zasznurowana szmata. Tuba do boforsa z przyległościami w 2 wersjach ( otwarta i zamknięta) Kanadyjski dziwolag radarowy Zejsciowka pod poklad z rufy w wersji stelaż pod szmate i blacha z drzwiami + łuk Krzynia na kamizelki ratunkowe kolo komina Węże ppoż, dwubloki z hakeiem do żurawików Różne wynalazki na reje w tym krzyżTEN KRZYŻ Osmiokatna podstawa pod radar Żurawik na rufe Linki do wieszania prania Łamacz fal na mostek w brytolskim stylu Cos pominąłem Michu? Pomijam tu pozostałe wynalazki które z planktonem nie mają nic wspólnego.... Edytowane Sobota o 16:51 przez Szydercza Gała 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Sobota o 16:41 Share Napisano Sobota o 16:41 (edytowane) 58 minut temu, Szydercza Gała napisał: Na blaszkę na razie są: Relingi wszystkie bo seedowe są do dupy. Glowny na pokładzie z siatką. Te na nadbudowke w 3 wersjach: gole z siatką i z zasznurowana szmata. Tuba do boforsa z przyległościami w 2 wersjach ( otwarta i zamknięta) Kanadyjski dziwolag radarowy Zejsciowka pod poklad z rufy w wersji stelaż pod szmate i blacha z drzwiami + łuk Krzynia na kamizelki ratunkowe kolo komina Węże ppoż, dwubloki z hakeiem do żurawików Różne wynalazki na reje w tym krzyżTEN KRZYŻ Osmiokatna podstawa pod radar Żurawik na rufe Linki do wieszania prania Łamacz fal na mostek w brytolskim stylu Cos pominąłem Michu? Pomijak tu pozostałe wynalazki które z planktonem nie mają nic wspólnego.... @zaruk@M.A.V.@jawkers @Kingfisher -OGŁOSZENIE. (dlatego Was oznaczam, bo wiem że już sie trochę gubimy w wątku) Popatrzcie co napisał Gała powyżej - spis rzeczy na blaszce + osłony na lampy pozycyjne boczne (dla mnie i dla @Lipa bo nie ma tego w L'Arsenal, ale to się każdemu szkutnikowi kiedyś może przydać) + dekiel na komin z prostokątnym otworem (jak wyżej + jeśli ktoś sobie chce urozmaicić swój model) EDIT: + reling bez sieci (jak sie zmieści) + zdetalizowane skrzynki na kamizelki ratunkowe (po 6 na okręt wchodziło) JAK WIDZICIE: blaszka będzie miała charakter uniwersalny, na zasadzie: dla kazdego coś miłego. Jak zamkniemy projekt, to dostaniemy wycenę od @donalyah00 który nam zaprojektowane części poupycha w arkusz blachy. I Wam to napiszę. Wtedy się zadeklarujecie czy chcecie, i ile sztuk. Mam nadzieję, że wyjdzie to po mniej niż 50 zł za sztukę. -------------------- + ponadto, zbieramy do kupy na podstawie Waszych deklaracji materiały do kalkomanii. Edytowane Sobota o 17:26 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kingfisher Napisano Sobota o 16:51 Share Napisano Sobota o 16:51 24 minuty temu, Szydercza Gała napisał: Na blaszkę na razie są: Relingi wszystkie bo seedowe są do dupy. Glowny na pokładzie z siatką. Te na nadbudowke w 3 wersjach: gole z siatką i z zasznurowana szmata. Tuba do boforsa z przyległościami w 2 wersjach ( otwarta i zamknięta) Kanadyjski dziwolag radarowy Zejsciowka pod poklad z rufy w wersji stelaż pod szmate i blacha z drzwiami + łuk Krzynia na kamizelki ratunkowe kolo komina Węże ppoż, dwubloki z hakeiem do żurawików Różne wynalazki na reje w tym krzyżTEN KRZYŻ Osmiokatna podstawa pod radar Żurawik na rufe Linki do wieszania prania Łamacz fal na mostek w brytolskim stylu Cos pominąłem Michu? Pomijak tu pozostałe wynalazki które z planktonem nie mają nic wspólnego.... To poproszę o dopisanie mnie do listy oczekujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano Sobota o 16:54 Autor Share Napisano Sobota o 16:54 Michu juz nawymyślał, więc główny reling na poikład jest juz w wersji bez siatki. Pod warunkiem że bedzie dość miejsca. moim zdaniem to poleci w pierwszej kolejności jak miejsca nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano Sobota o 17:54 Share Napisano Sobota o 17:54 (edytowane) Panie Kierowniku, jedną blachę proszę. Przy kalkach pozostaje jeszcze kwestia proporczyków (chyba, że coś mi umknęło). W zestawach chyba ich nie ma... Edytowane Sobota o 18:28 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano Sobota o 18:48 Super Moderator Share Napisano Sobota o 18:48 2 godziny temu, socjo1 napisał: 2 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Na blaszkę na razie są: Relingi wszystkie bo seedowe są do dupy. Glowny na pokładzie z siatką. Te na nadbudowke w 3 wersjach: gole z siatką i z zasznurowana szmata. Tuba do boforsa z przyległościami w 2 wersjach ( otwarta i zamknięta) Kanadyjski dziwolag radarowy Zejsciowka pod poklad z rufy w wersji stelaż pod szmate i blacha z drzwiami + łuk Krzynia na kamizelki ratunkowe kolo komina Węże ppoż, dwubloki z hakeiem do żurawików Różne wynalazki na reje w tym krzyżTEN KRZYŻ Osmiokatna podstawa pod radar Żurawik na rufe Linki do wieszania prania Łamacz fal na mostek w brytolskim stylu Cos pominąłem Michu? Pomijak tu pozostałe wynalazki które z planktonem nie mają nic wspólnego.... @zaruk@M.A.V.@jawkers @Kingfisher -OGŁOSZENIE. (dlatego Was oznaczam, bo wiem że już sie trochę gubimy w wątku) Popatrzcie co napisał Gała powyżej - spis rzeczy na blaszce Przepraszam, myślałem, że na PW pytałeś mnie o blaszki i to już było moje zgłoszenie się do chęci zakupu. Nie jestem w temacie co moja wersja posiada lub nie, gdyż z racji moich obowiązków i zajęć dodatkowych nie mam czasu wertować internetu. Dlatego będę posiłkował się tym co znalazłem do tej pory i waszymi poradami. A więc proszę o wykonanie dla mnie: 1 zestaw blaszki 1 zestaw kalkomani 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano Sobota o 19:03 Share Napisano Sobota o 19:03 (edytowane) Godzinę temu, zaruk napisał: Przy kalkach pozostaje jeszcze kwestia proporczyków (chyba, że coś mi umknęło). W zestawach chyba ich nie ma... Co masz na myśli ? Edytowane Sobota o 19:14 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi