Skocz do zawartości

Niemiecki Schützenpanzer Puma, RFM, 1:35

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

yAvHbQQ.jpeg

Leży mi to od nie pamiętam kiedy, ciągle mi 'coś' przeszkadzało się za niego wziąć. Głównie inne impulsowe zakupy.  Impulsowy zakup w postaci Stuarta wrócił do pudełka - za dużo tam jest teraz kombinowania przy okablowaniu silnika i wieży, a wyciągnąłem z powrotem sdkfzta 250 i zacząłem go brudzić, ale że olejami, to przerwy na schnięcie będą długie. Po przejrzeniu tego co mam w kolekcji, wyszło mi że dla tej Pumy mam najlepiej określone plany. Nawet wzory do brudzenia mam podane na tacy, lubię tak, nie trzeba myśleć i można skupić się na robieniu.

Dawno temu ogarnąłem podwozie, koło zębate i 4 koła w środku są ruchome, wymagało to pewnych przeróbek w środku ale możliwość przyklejenia gąsek na końcu jest bezcenna. 

Zastanawiam się jedynie nad dorobieniem dwóch foteli które znajdują się przy włązie, mógłbym wtedy zostawić otwarty przedział transportowy dla ewentualnych figurek.

aJJNukq.jpeg

Inspirationen:

eb97tUw.png

qYdar7W.jpeg

814878649_ivfpuma(2).thumb.webp.09da8dcd4f0c9c1d1cfa98a01045a556.webp

Ponieważ malowanie domyślnego trójkolorowego kamuflażu NATO jakoś mi nie leży, spróbuje się z takim podmiejskim kamuflażem. 

• Like 4
  • Thanks 1

Zarówno model jak i oryginał to dość ciekawe konstrukcje. Choć ten drugi nie ma jakość szczęścia pomimo upływu paru lat od wprowadzenia do służby ciągle trapią go problemy konstrukcyjne  . Będą też palety?

Powodzenia w budowie. 

IMG_0004undefined

11 minut temu, bulik58 napisał:

Zarówno model jak i oryginał to dość ciekawe konstrukcje. Choć ten drugi nie ma jakość szczęścia pomimo upływu paru lat od wprowadzenia do służby ciągle trapią go problemy konstrukcyjne  . Będą też palety?

Powodzenia w budowie. 

Palety będą.

• Like 2

Absolutnie fantastycznie się zapowiada. Pojazd na gąsienicach, wiec niezbyt moja bajka, ale współczesny, bardzo atrakcyjne malowanie no i te palety…sztos. Znając Twoje podejście będzie spektakularnie. 

14 minut temu, Patafian napisał:

Temat spoza spektrum zainteresowań, ale warsztat dobry to będę z ciekawością zaglądał. A do tych olei używasz suszarki? 

Nie, mam złe doświadczenia z nią: 

Używam za to medium matującego od VMS, chociaż częściej o nim zapominam.

Tak się nabijają z tej drugiej armii świata a wszyscy cały czas kopiują ich pomysły z pola walki.... Będę obserwował. Dobrze się Twoje warsztaty ogląda.

5 minut temu, Kalor napisał:

?

Było kiedyś chyba nawet tu na forum jak się naśmiewali, że ruskie eternitem i innymi śmieciami czołgi obkładają jak kamuflaż optyczny jest niepotrzebny, bo drony to drony sramto. Mówię o obecnym konflikcie na Ukrainie. tutaj masz niemieckie wozy obłożone paletami i szmatami by wyglądały jak sterty śmieci...

Przepraszam z góry bo widzę, że zrobiłem offtop...

Edytowane przez Lipa

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Lipa napisał:

Było kiedyś chyba nawet tu na forum jak się naśmiewali, że ruskie eternitem i innymi śmieciami czołgi obkładają jak kamuflaż optyczny jest niepotrzebny, bo drony to drony sramto. Mówię o obecnym konflikcie na Ukrainie. tutaj masz niemieckie wozy obłożone paletami i szmatami by wyglądały jak sterty śmieci...

Przepraszam z góry bo widzę, że zrobiłem offtop...

Te zdjęcia z paletami mają już ponad trzy lata. Sam kamuflaż optyczny, leśny, w europie też jest dosyć popularny.

Są też takie z Tajwanu:

image.jpeg.6c76128133979097b2bd07b71f257937.jpeg

image.jpeg.432a4fe21333311a55554044d8adb581.jpeg

Edytowane przez Kalor
  • Like 1

Przy pomocy takiego zestawu rylców od chińczyków

a3AYhEJ.jpeg

Przeorałem wszytko co powinno być szczelinami. Boli mnie odrobinę to że RFM zdecydował się na tak szerokie szczeliny pomiędzy panelami i dodatkowo krawędzie paneli są zaokrąglone - powinny być ciasno ułożone i ostre. Zgaduję że inaczej nie dało by się oddzielić części od formy, ale no kurde. Poprawić bez rozwalania wszystkiego się nie da pozostaje mi zignorować to : ) i obłożyć śmieciami gdzie się da. Zastania mnie tylko jak Trumpeter w 2012 dał radę zrobić szczeliny szerokości 0.1mm we włoskiej Pumie.

z5i62K1.jpeg

ylY16dW.jpeg

Wymieniam część detali na blachy:

2mbHeO3.jpeg

Napisano (edytowane)
56 minut temu, copycat napisał:

niech mnie, imgur ma bana w Anglii, nie pooglądam.

Nie tyle co bana co protestuje Angolskie wymysły. Polecam poszukać vpna pod przeglądarkę bo lepiej to raczej nie będzie,a jeśli nie, to znaleźć mi innego hosta. Nie jestem do imgura przywiązany, ale chciałbym coś co jest równie proste w użyciu i nie spamuje oglądających obleśnymi reklamami.

Edytowane przez Kalor

Godzinę temu, Kalor napisał:

Nie tyle co bana co protestuje Angolskie wymysły. Polecam poszukać vpna pod przeglądarkę bo lepiej to raczej nie będzie,a jeśli nie, to znaleźć mi innego hosta. Nie jestem do imgura przywiązany, ale chciałbym coś co jest równie proste w użyciu i nie spamuje oglądających obleśnymi reklamami.

Może po prostu ładować zdjęcia na serwer forum a nie zewnętrzne i linkować? Po czym po jakimś czasie ktoś czegoś nie opłaci, nie zaktualizuje, zmieni się polityka i z darmowego stanie się płatny, użytkownik rezygnuje a zdjęcia  znikają i warsztat staje się bezwartościowy… 

44 minuty temu, Albatros napisał:

Może po prostu ładować zdjęcia na serwer forum a nie zewnętrzne i linkować? Po czym po jakimś czasie ktoś czegoś nie opłaci, nie zaktualizuje, zmieni się polityka i z darmowego stanie się płatny, użytkownik rezygnuje a zdjęcia  znikają i warsztat staje się bezwartościowy… 

Bez sensu, forum przeskalowuje zdjęcia do wielkości pocztówki - 1200x1200px, poza tym że przedstawiają model to nic więcej nie widać. 

• 2 weeks later...

Zmieniłem hosta na ImgChest, wydaje się być w porządku i obsługuje się go jak imgura

Zrobiłem atrapy foteli, atrapy ponieważ potrzebuję tylko żeby coś się świeciło w tle, fotele są ciężkie do realistycznego odtworzenia bo nie mają klasycznej konstrukcji, a są poduszkami zawieszonymi na taśmach 😕 . Oraz dorobiłem hydraulikę od klapy i trochę pociąłem model pod to bo w modelu wnęki pod przewody są zabudowane całkowicie.

Teraz malowanie 'wnętrza' i podwozia.

fd41b528664b.JPG

b8453163e93f.JPG

93540122bd6b.JPG

7267fb521d4b.jpg

• Like 2