Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf-110F-4 Aeronautica Regala Romana Eduard 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączę się do tego off-topa (sorry @Xmen), ale używam plotera Silhouette od kilku lat i generalnie nie jestem nim zachwycony. Precyzja taka sobie, wycinanie po krzywych to zawsze loteria, dużo zależy od pozycjonowania obiektu na arkuszu. Szczególnie w 1/72 to mordęga (choć zawsze lepsze niż nic). Pomysł z laserową wycinarką bardzo mnie zaintrygował, dzięki @HKK.

• Like 1

11 godzin temu, Moses napisał:

Przecież to nie jest trudniejsze od wynalowania kamuflażu od maski czy patafixu

Dla mnie jest.

11 godzin temu, Moses napisał:

faktycznie podnosi jakość modelu. 

Wiem.

Przyznam że swego czasu myślałem o kupnie plotera ale na obecnym etapie mojego klejenia odpuściłem.

Ale nie trzeba kupować piekarni aby upiec chleba. 

Tu masz film naszego forumowego kolegi i maskach. 

@Moses Nie odbierz tego jako robienie dramy czy narzekania.

Napiszę jak ja to widzę.

Robię sobie te modele raz lepiej , raz gorzej ale widzę że chyba powoli zbliżam się do rozbratu z hobby.Zdrowie nie to co kiedyś , wzrok coraz słabszy a i zapał już nie ten.Kiedyś to człowiek robił 10 a w najlepszych latach nawet 14 modeli na rok. Teraz jak uda się zrobić 6 to już sukces.Uczyć się na stare lata nowych rzeczy?Chyba mi się nie chce.

Jednak do póki będę w stanie sklejać modele będę je tutaj pokazywał.A że zrobione starymi metodami i odstające od najnowszych trendów to trudno .Myślę że mi to wybaczycie.

Edytowane przez Xmen
  • Like 2

3 minuty temu, jachud3 napisał:

Nie chodzi o ilość, tylko o frajdę z hobby 😉

Wiesz frajdę to ja mam.Niestety coraz częściej jest to opowieść  w stylu" Stary człowiek i już nie może"

Od lat zakładam sobie "1 model w miesiac" ale przychodzi szara rzeczywistość i na rok zrobię 4-6  modeli. Każdy skleja jak umie,i jakie ma możliwość, ale czy to znaczy że mamy stać w miejscu "bo starego psa nie nauczy się nowych sztuczek"? Masz rację ie nauczysz sztuczek starego psa, ale człowiek może i nawet powinien caly czas się uczyć, i próbować nowych rzeczy ( i nie pisze tu o używkach;) ) 

• Like 1

15 godzin temu, Xmen napisał:

Uczyć się na stare lata nowych rzeczy?Chyba mi się nie chce.

Też tak czasem myślałem, a w ciągu ostatniego roku nauczyłem się projektowania i druku 3d, cięcia laserowego i tłoczenia osłon vacu. Mówiąc "nauczyłem się" zachowuję proporcje, bo sporo nauki w tych tematach przede mną. A chociaż umiejętności nie przychodzą tak szybko jak kiedyś, to rezultaty dają taką samą satysfakcję.

• Like 2

7 godzin temu, HKK napisał:

Też tak czasem myślałem, a w ciągu ostatniego roku nauczyłem się projektowania i druku 3d, cięcia laserowego i tłoczenia osłon vacu. Mówiąc "nauczyłem się" zachowuję proporcje, bo sporo nauki w tych tematach przede mną. A chociaż umiejętności nie przychodzą tak szybko jak kiedyś, to rezultaty dają taką samą satysfakcję.

Wiem i podziwiam choć często mam inne zdanie na dany temat.:super:

Stary już jestem i zmęczony.:benc: