Skocz do zawartości

Lublin R-VIII ter/hydro, 1:72 Choroszy Modelbud

zenek_65

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze zastrzały na miejscu. Do skrzydeł przymocowany jest prymitywny szablon pozwalający zachować równoległość między płatami. Dzięki temu mogę wielokrotnie przymierzać zastrzały i korygować ich położenie względem skrzydeł. Pozwoli mi to również na wygodniejsze malowanie - oddzielnie górnego płata i reszty.

Zastrzały powstały z profili prostokątnych 1x2  [mm] wyszlifowanych tak aby powstał przekrój "łezki".

20260504_212427.jpg

20260504_212522.jpg

• Like 8

59 minut temu, kamilzoszak napisał:

No, Zenku. Jestem właśnie ciekaw czy te profile utrzymają Ci żywiczny górny płat.

To się okaże już niedługo  😉

Piramida pod baldachimem spokojnie wytrzyma, a zastrzały zewnętrzne są wzmocnione prętami.

20260505_180106.jpg

• Like 2

15 godzin temu, zenek_65 napisał:

To się okaże już niedługo  😉

Piramida pod baldachimem spokojnie wytrzyma, a zastrzały zewnętrzne są wzmocnione prętami.

Czy masz już pomysł na taśmy do naciągów?

12 godzin temu, kamilzoszak napisał:

Dobra... siedzę cicho i wcinam popcorn 😇

Kamil, pisz jak najwięcej uwag czy porad - masz bardzo duże doświadczenie w tej dziedzinie,  więc z ogromną przyjemnością i wdzięcznością je przyjmuję 😀.

28 minut temu, DobreMzimu napisał:

Czy masz już pomysł na taśmy do naciągów?

No właśnie jeszcze nie wiem jak je wykonać. Będę intensywnie poszukiwał rozwiązania tego problemu.

A może są na rynku jakieś gotowe zestawy?

2 godziny temu, zenek_65 napisał:

No właśnie jeszcze nie wiem jak je wykonać. Będę intensywnie poszukiwał rozwiązania tego problemu.

A może są na rynku jakieś gotowe zestawy?

Moja propozycja na taśmy... wykonać je z pociętej w wąskie paski rękawicy nitrylowej albo lateksowej w kolorze czarnym. 

Na stół naklejasz taśmę dwustronną. Na taśmie przyklejasz rękawice w kolorze czarnym i tniesz od linijki w wąskie paski. Jest to elastyczne i powinno zdać egzamin 

• Thanks 1

4 godziny temu, kamilzoszak napisał:

Moja propozycja na taśmy... wykonać je z pociętej w wąskie paski rękawicy nitrylowej albo lateksowej w kolorze czarnym. 

Na stół naklejasz taśmę dwustronną. Na taśmie przyklejasz rękawice w kolorze czarnym i tniesz od linijki w wąskie paski. Jest to elastyczne i powinno zdać egzamin 

Nie jestem przekonany do materiału z rękawiczek, on traci wytrzymałość z czasem i łatwo się rozrywa. Nie pamiętam czy to był nitryl, czy latex.
Miałem takich rękawiczek trochę i po ok 2 latach od zakupu nie dało się żadnej użyć, gdyż pękały już przy próbie nakładnia.

A może taśmy ze starych kaset/szpul magnetofonowych by się nadały?

• Like 2

Podziwiam determinację i trzymam kciuki. Czy jest mnie w stanie ktoś uświadomić o jakie taśmy przy naciągach chodzi, bo przyglądam się zdjęciom samolotu w tym wątku... i chyba nie łapię wątku :oops:

A, no to teraz coś zaczynam czaić. W tej skali nie uważałbym tego kształtu za must have, ale jeśli już to może dobrze by też posłużyły profile plastikowe Plastruct.

Najcieńsze są 0.3. Zorientowany jestem bo będę też prawdopodobnie potrzebował do Balilli. Mam tyle łatwiej, że większa skala ale i tu mogłoby się nadać.

18 godzin temu, TAW napisał:

Najcieńsze są 0.3. Zorientowany jestem bo będę też prawdopodobnie potrzebował do Balilli. Mam tyle łatwiej, że większa skala ale i tu mogłoby się nadać.

A masz zamiar szlifować z okrągłych czy z plaskich ? Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą 

44 minuty temu, kamilzoszak napisał:

Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą 

juz mialem napisac, ze musisz lepiej szukac i...... nie znalazlem ☹️

dobrze, ze jeszcze w szufladzie pewnie coś tam mam....

1 godzinę temu, kamilzoszak napisał:

A masz zamiar szlifować z okrągłych czy z plaskich ? Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą 

Ja mam zamiar nakładać płaskie profile na klasycznie wykonane naciągi z linek elastycznych. Ale tam mam inną konstrukcję "mieszaną" gdzie normalne linkowe naciągi w pewnym momencie mają nałożony pasek usztywniający. U Ciebie mógłby się sprawdzić sam profil np. 1mmx0.3. lub w ekstremum 0.5x0.3. 

Napisano (edytowane)

Poszukaj w pasmanterii. Są płaskie gumki. Są bardzo wąskie, dodatkowo im mocniej naciągniesz tym są węższe. Problem jest tylko z ustawieniem ich na modelu tak aby się nie skręcały.  Przykład, wrzucam mojego Ki-10 w 72 ce. Niestety nie do końca udało mi się opanować ich skęcenie. Dodatkowo są pomalowane szarą farbą więc wyglądają na nieco grubsze. 

image.thumb.jpeg.c641d63a9b873546592648fd0b180cc8.jpeg

Edytowane przez zegeye

3 godziny temu, zegeye napisał:

wrzucam mojego Ki-10 w 72 ce.

Napisano (edytowane)

wiem, ze to nie temat tego warsztatu, ale jeśli juz o naciagach..

w Swordfishu mozna to jeszcze uznac za taśme, w Antku juz nie...

Jak to bylo w Lublinie?

Screenshot_20260514-100224~2.png

Screenshot_20260514-100053.png

Edytowane przez BRAVO112