zenek_65 Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Pierwsze zastrzały na miejscu. Do skrzydeł przymocowany jest prymitywny szablon pozwalający zachować równoległość między płatami. Dzięki temu mogę wielokrotnie przymierzać zastrzały i korygować ich położenie względem skrzydeł. Pozwoli mi to również na wygodniejsze malowanie - oddzielnie górnego płata i reszty. Zastrzały powstały z profili prostokątnych 1x2 [mm] wyszlifowanych tak aby powstał przekrój "łezki". 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja ktoś, kiedyś robil wlaśnie profile z przekrojem lezki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja No, Zenku. Jestem właśnie ciekaw czy te profile utrzymają Ci żywiczny górny płat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 59 minut temu, kamilzoszak napisał: No, Zenku. Jestem właśnie ciekaw czy te profile utrzymają Ci żywiczny górny płat. To się okaże już niedługo Piramida pod baldachimem spokojnie wytrzyma, a zastrzały zewnętrzne są wzmocnione prętami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Dobra... siedzę cicho i wcinam popcorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja 15 godzin temu, zenek_65 napisał: To się okaże już niedługo Piramida pod baldachimem spokojnie wytrzyma, a zastrzały zewnętrzne są wzmocnione prętami. Czy masz już pomysł na taśmy do naciągów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja 12 godzin temu, kamilzoszak napisał: Dobra... siedzę cicho i wcinam popcorn Kamil, pisz jak najwięcej uwag czy porad - masz bardzo duże doświadczenie w tej dziedzinie, więc z ogromną przyjemnością i wdzięcznością je przyjmuję . 28 minut temu, DobreMzimu napisał: Czy masz już pomysł na taśmy do naciągów? No właśnie jeszcze nie wiem jak je wykonać. Będę intensywnie poszukiwał rozwiązania tego problemu. A może są na rynku jakieś gotowe zestawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja Ktoś, kiedyś na Britmodeller sugerował sklejenie żyłki wędkarskiej x 2-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja 2 godziny temu, zenek_65 napisał: No właśnie jeszcze nie wiem jak je wykonać. Będę intensywnie poszukiwał rozwiązania tego problemu. A może są na rynku jakieś gotowe zestawy? Moja propozycja na taśmy... wykonać je z pociętej w wąskie paski rękawicy nitrylowej albo lateksowej w kolorze czarnym. Na stół naklejasz taśmę dwustronną. Na taśmie przyklejasz rękawice w kolorze czarnym i tniesz od linijki w wąskie paski. Jest to elastyczne i powinno zdać egzamin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja 4 godziny temu, kamilzoszak napisał: Moja propozycja na taśmy... wykonać je z pociętej w wąskie paski rękawicy nitrylowej albo lateksowej w kolorze czarnym. Na stół naklejasz taśmę dwustronną. Na taśmie przyklejasz rękawice w kolorze czarnym i tniesz od linijki w wąskie paski. Jest to elastyczne i powinno zdać egzamin Nie jestem przekonany do materiału z rękawiczek, on traci wytrzymałość z czasem i łatwo się rozrywa. Nie pamiętam czy to był nitryl, czy latex. Miałem takich rękawiczek trochę i po ok 2 latach od zakupu nie dało się żadnej użyć, gdyż pękały już przy próbie nakładnia. A może taśmy ze starych kaset/szpul magnetofonowych by się nadały? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja guma, jaka by nie byly - starzeje sie i naciagnieta bedzie pekac z ta tasma magnetowidowa moze byc dobrym pomyslem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja zreszta o taśmach w skali 1:72juz rozmawialismy przy Antku czy w tej skali jest to jeszcze taśma, czy juz tylko nitka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja Podziwiam determinację i trzymam kciuki. Czy jest mnie w stanie ktoś uświadomić o jakie taśmy przy naciągach chodzi, bo przyglądam się zdjęciom samolotu w tym wątku... i chyba nie łapię wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja 6 godzin temu, TAW napisał: Podziwiam determinację i trzymam kciuki. Czy jest mnie w stanie ktoś uświadomić o jakie taśmy przy naciągach chodzi, bo przyglądam się zdjęciom samolotu w tym wątku... i chyba nie łapię wątku https://www.youtube.com/watch?v=miUaKv6FFmE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Piątek o 15:53 Share Napisano Piątek o 15:53 A, no to teraz coś zaczynam czaić. W tej skali nie uważałbym tego kształtu za must have, ale jeśli już to może dobrze by też posłużyły profile plastikowe Plastruct. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Sobota o 07:33 Share Napisano Sobota o 07:33 Plastruckt czy Evergreen bylyby chyba zbyt grube, bo maja min 0,5 mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Sobota o 12:56 Share Napisano Sobota o 12:56 Najcieńsze są 0.3. Zorientowany jestem bo będę też prawdopodobnie potrzebował do Balilli. Mam tyle łatwiej, że większa skala ale i tu mogłoby się nadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Niedziela o 07:07 Share Napisano Niedziela o 07:07 18 godzin temu, TAW napisał: Najcieńsze są 0.3. Zorientowany jestem bo będę też prawdopodobnie potrzebował do Balilli. Mam tyle łatwiej, że większa skala ale i tu mogłoby się nadać. A masz zamiar szlifować z okrągłych czy z plaskich ? Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Niedziela o 08:03 Share Napisano Niedziela o 08:03 44 minuty temu, kamilzoszak napisał: Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą juz mialem napisac, ze musisz lepiej szukac i...... nie znalazlem dobrze, ze jeszcze w szufladzie pewnie coś tam mam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano Niedziela o 08:53 Share Napisano Niedziela o 08:53 1 godzinę temu, kamilzoszak napisał: A masz zamiar szlifować z okrągłych czy z plaskich ? Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą Ja mam zamiar nakładać płaskie profile na klasycznie wykonane naciągi z linek elastycznych. Ale tam mam inną konstrukcję "mieszaną" gdzie normalne linkowe naciągi w pewnym momencie mają nałożony pasek usztywniający. U Ciebie mógłby się sprawdzić sam profil np. 1mmx0.3. lub w ekstremum 0.5x0.3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano wczoraj o 12:11 Share Napisano wczoraj o 12:11 (edytowane) Poszukaj w pasmanterii. Są płaskie gumki. Są bardzo wąskie, dodatkowo im mocniej naciągniesz tym są węższe. Problem jest tylko z ustawieniem ich na modelu tak aby się nie skręcały. Przykład, wrzucam mojego Ki-10 w 72 ce. Niestety nie do końca udało mi się opanować ich skęcenie. Dodatkowo są pomalowane szarą farbą więc wyglądają na nieco grubsze. Edytowane 5 godzin temu przez zegeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano wczoraj o 12:39 Share Napisano wczoraj o 12:39 Ładny model. Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu 3 godziny temu, zegeye napisał: wrzucam mojego Ki-10 w 72 ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu Powiedzmy, że moja umiejętność czytania jest taka so and so :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) wiem, ze to nie temat tego warsztatu, ale jeśli juz o naciagach.. w Swordfishu mozna to jeszcze uznac za taśme, w Antku juz nie... Jak to bylo w Lublinie? Edytowane 5 godzin temu przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi