Skocz do zawartości

Lublin R-VIII ter/hydro, 1:72 Choroszy Modelbud

zenek_65

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze zastrzały na miejscu. Do skrzydeł przymocowany jest prymitywny szablon pozwalający zachować równoległość między płatami. Dzięki temu mogę wielokrotnie przymierzać zastrzały i korygować ich położenie względem skrzydeł. Pozwoli mi to również na wygodniejsze malowanie - oddzielnie górnego płata i reszty.

Zastrzały powstały z profili prostokątnych 1x2  [mm] wyszlifowanych tak aby powstał przekrój "łezki".

20260504_212427.jpg

20260504_212522.jpg

• Like 8

59 minut temu, kamilzoszak napisał:

No, Zenku. Jestem właśnie ciekaw czy te profile utrzymają Ci żywiczny górny płat.

To się okaże już niedługo  😉

Piramida pod baldachimem spokojnie wytrzyma, a zastrzały zewnętrzne są wzmocnione prętami.

20260505_180106.jpg

• Like 2

15 godzin temu, zenek_65 napisał:

To się okaże już niedługo  😉

Piramida pod baldachimem spokojnie wytrzyma, a zastrzały zewnętrzne są wzmocnione prętami.

Czy masz już pomysł na taśmy do naciągów?

12 godzin temu, kamilzoszak napisał:

Dobra... siedzę cicho i wcinam popcorn 😇

Kamil, pisz jak najwięcej uwag czy porad - masz bardzo duże doświadczenie w tej dziedzinie,  więc z ogromną przyjemnością i wdzięcznością je przyjmuję 😀.

28 minut temu, DobreMzimu napisał:

Czy masz już pomysł na taśmy do naciągów?

No właśnie jeszcze nie wiem jak je wykonać. Będę intensywnie poszukiwał rozwiązania tego problemu.

A może są na rynku jakieś gotowe zestawy?

2 godziny temu, zenek_65 napisał:

No właśnie jeszcze nie wiem jak je wykonać. Będę intensywnie poszukiwał rozwiązania tego problemu.

A może są na rynku jakieś gotowe zestawy?

Moja propozycja na taśmy... wykonać je z pociętej w wąskie paski rękawicy nitrylowej albo lateksowej w kolorze czarnym. 

Na stół naklejasz taśmę dwustronną. Na taśmie przyklejasz rękawice w kolorze czarnym i tniesz od linijki w wąskie paski. Jest to elastyczne i powinno zdać egzamin 

• Thanks 1

4 godziny temu, kamilzoszak napisał:

Moja propozycja na taśmy... wykonać je z pociętej w wąskie paski rękawicy nitrylowej albo lateksowej w kolorze czarnym. 

Na stół naklejasz taśmę dwustronną. Na taśmie przyklejasz rękawice w kolorze czarnym i tniesz od linijki w wąskie paski. Jest to elastyczne i powinno zdać egzamin 

Nie jestem przekonany do materiału z rękawiczek, on traci wytrzymałość z czasem i łatwo się rozrywa. Nie pamiętam czy to był nitryl, czy latex.
Miałem takich rękawiczek trochę i po ok 2 latach od zakupu nie dało się żadnej użyć, gdyż pękały już przy próbie nakładnia.

A może taśmy ze starych kaset/szpul magnetofonowych by się nadały?

• Like 2

Podziwiam determinację i trzymam kciuki. Czy jest mnie w stanie ktoś uświadomić o jakie taśmy przy naciągach chodzi, bo przyglądam się zdjęciom samolotu w tym wątku... i chyba nie łapię wątku :oops:

18 godzin temu, TAW napisał:

Najcieńsze są 0.3. Zorientowany jestem bo będę też prawdopodobnie potrzebował do Balilli. Mam tyle łatwiej, że większa skala ale i tu mogłoby się nadać.

A masz zamiar szlifować z okrągłych czy z plaskich ? Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą 

1 godzinę temu, kamilzoszak napisał:

A masz zamiar szlifować z okrągłych czy z plaskich ? Okrągłych nie ma już na rynku od ponad pół roku i nie wiadomo kiedy się pokażą 

Ja mam zamiar nakładać płaskie profile na klasycznie wykonane naciągi z linek elastycznych. Ale tam mam inną konstrukcję "mieszaną" gdzie normalne linkowe naciągi w pewnym momencie mają nałożony pasek usztywniający. U Ciebie mógłby się sprawdzić sam profil np. 1mmx0.3. lub w ekstremum 0.5x0.3. 

Poszukaj w pasmanterii. Są płaskie gumki. Są bardzo wąskie, dodatkowo im mocniej naciągniesz tym są węższe. Problem jest tylko z ustawieniem ich na modelu tak aby się nie skręcały.  Przykład, wrzucam mojego Ki-10 w 72 ce. Niestety nie do końca udało mi się opanować ich skęcenie. Dodatkowo są pomalowane szarą farbą więc wyglądają na nieco grubsze. 

image.thumb.jpeg.c641d63a9b873546592648fd0b180cc8.jpeg

Edytowane przez zegeye

3 godziny temu, zegeye napisał:

wrzucam mojego Ki-10 w 72 ce.