Albatros Napisano Wtorek o 11:07 Napisano Wtorek o 11:07 Bardzo dobrze to wygląda, na ile można ocenić... już od dawna obserwuję Twoje warsztaty, i żal bierze, że niestety bardzo słabe zdjęcia z przypadkowym balansem bieli i słabym światłem, niestety nie oddają Twoich znakomitych umiejętności modelarskich. Niemniej nawet przy tym mankamencie znakomita robota i z ciekawością oglądam. No i kolejna wielka zaleta Twoich warsztatów to głębokie studia historyczne i podbudowa merytoryczna. Paczam dajej 1 Cytuj
jacmin Napisano Środa o 08:23 Autor Napisano Środa o 08:23 No rzeczywiście, zdjęcia nie są moją mocną stroną. Problem polega na tym, że nie mam za dużo czasu i wszystko cykam "na gorąco" komórką, w oświetleniu jakie mam. Cytuj
jacmin Napisano Środa o 08:48 Autor Napisano Środa o 08:48 Wróćmy do weatheringu. Zabrałem się za spód maszyny. Zmieszałem Umbrę Naturalną z odrobiną białej i rozcieńczyłem White Spiritem do konsystencji filtra: Nanoszenie zacząłem od zbiorników. Filtr nakładałem polami, od linii podziałowej, do linii podziałowej. Poniższe zdjęcia pokazują różnicę między miejscami z filtrem a nie ruszonymi Wyglądało to nieźle, więc mogłem zabrać się za spód modelu. Filterek nanosiłem też polami, rozcierając najpierw bardzo cienką warstwę na wybranym polu, a następnie punktowo wzmacniając dodatkowymi "pacnięciami" mokrego pędzelka. I tu ważna rzecz. Nie należy ulegać pokusie przygotowania sobie większej powierzchni z cienką błonką filtra, by później zrobić punktowe wzmocnienia. To trzeba robić "mokre na mokre", bo jak pierwsza warstwa podeschnie (a jest cieniutka i dzieje się to dość szybko) to późniejsze miejscowe dodanie pigmentu powoduje jego niekontrolowane rozpłynięcie się w coś w rodzaju fraktala, na zasadzie wnikania kapilarnego. Efekt jest wtedy daleki od zamierzonego. Zacząłem od usterzenia poziomego: Następnie przerzuciłem się na kadłub: Skończyłem na skrzydłach: Jak to porządnie podeschnie, zabezpieczę lakierem i przejdę do kolejnych odcieni (szarości i siena). Potem oczywiście zacieki i jakieś lokalne zabrudzenia. 6 Cytuj
greatgonzo Napisano Środa o 12:59 Napisano Środa o 12:59 Masz jakieś zdjęcia powierzchni samolotu, na których wzorujesz się przy tym malowaniu? Cytuj
jacmin Napisano Czwartek o 06:59 Autor Napisano Czwartek o 06:59 Nie mam tego za wiele, bo jak słusznie zauważył Paweł, zdjęć od spodu jak na lekarstwo: Cytuj
greatgonzo Napisano Czwartek o 10:50 Napisano Czwartek o 10:50 Mnie wcale nie zależało akurat na spodzie :). Dzięki. Cytuj
jacmin Napisano Czwartek o 11:07 Autor Napisano Czwartek o 11:07 Góry to jest cała masa. Bazuję głównie na tych kilku zdjęciach "Fat Fanny" + multum zdjęć różnych egzemplarzy w różnym stanie zużycia. Jak mam robić jakieś postarzanie to zawsze podsyłam zdjęcia Pułkownikowi Lowry, żeby ocenił, czy to pasuje do stanu Firebirda 5 czy nie. No mam ten luksus i często z niego korzystam. Po obejrzeniu zdjęć płowienia stwierdził, że wygląda to dokładnie tak jak zapamiętał a mnie taka rekomendacja wystarcza :-). Cytuj
jacmin Napisano Czwartek o 11:22 Autor Napisano Czwartek o 11:22 30 minut temu, greatgonzo napisał: Mnie wcale nie zależało akurat na spodzie :). Dzięki. Jak potrzebujesz jakiś materiałów zdjęć itd to daj maila, podeślę. Dużo tego jest. Cytuj
greatgonzo Napisano Czwartek o 12:51 Napisano Czwartek o 12:51 1 godzinę temu, jacmin napisał: wygląda to dokładnie tak jak zapamiętał Mistrz! 1 Cytuj
wuwumaster Napisano Czwartek o 15:42 Napisano Czwartek o 15:42 (edytowane) 8 godzin temu, jacmin napisał: To jest chyba rekordowy kopeć z działka EVER !! Edytowane Czwartek o 15:42 przez wuwumaster 1 Cytuj
jacmin Napisano Piątek o 04:53 Autor Napisano Piątek o 04:53 No, ten pilot ewidentnie zgubił swój karnet na myjnię! A tak poważnie, to według słów Pułkownika Lowry, ich maszyny były myte kilka razy w roku, wg ustalonego harmonogramu. Okresowo były także malowane, rzadziej całkowicie czyszczone do podkładu i malowane od nowa. Bardzo zwracali uwagę na usuwanie jakichkolwiek śladów korozji, więc rdza na modelu tej maszyny byłaby grubym błędem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi