abtb Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) Jak wspomniałem w portfolio - rozpoczynam nowy sezon modelarski 2026, od modelu samolotu doskonale wszystkim znanego, czyli naszej polskiej Iskry Model jak model - jest i tyle. Ja pozwoliłem sobie go zrobić w egzotycznym malowaniu. Jest to trzeci mój model z cyklu "Szkoła latania - epizod pierwszy : samoloty odrzutowe" Dziękuję bardzo @Grzes-owi za dodatki do modelu oraz mistrzowi @Soris-owi za maski do wymalowania numeru na dole skrzydeł - dziękuję bardzo panowie PZL TS-11 Iskra D, Indyjskie Siły Powietrzne, lotnisko Hakimpet, Hyderabad, Indie około 1976 roku I tyle Edytowane 4 godziny temu przez abtb 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) No i piękna Hinduska, bardzo się podoba . Edytowane 5 godzin temu przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 godziny temu Share Napisano 4 godziny temu Wolę Polki ale Hinduska szczególnie jak ładna to też może być. O co chodzi z tym zakratkowanym wlotem? Nie chce mi się szukać w sieci. Srebrny kolor sugeruje, że kratka była na stałe zamontowana czy też Indianie używali srebrnych kratek na wlotach? Oświeć mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 godziny temu Autor Share Napisano 4 godziny temu 14 minut temu, Endrju napisał: Oświeć mnie. Oświecam : kratki na wlotach były formą zabezpieczenia wlotu przed drobiem i hasającymi po płycie lotniskowej zającami W skrócie służyły jako zabezpieczenie by do wlotu nie dostało się jakieś zanieczyszczenie gabarytowe ( taka jest moja teoria ) Natomiast ich kolor wynika z fotki która chyba jest w warsztacie poświęconym budowie tej Iskry. Jest jeszcze kombinacja, w której występuje tylko dolna połowa tej kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu (edytowane) Ze smycza lepiej wyglada... i chyba popraw wyrzutnie rakiet na prawym skrzydle, wygląda że są nierównoległe. Edytowane 3 godziny temu przez Maxy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Godzinę temu, Endrju napisał: Wolę Polki ale Hinduska szczególnie jak ładna to też może być. O co chodzi z tym zakratkowanym wlotem? Nie chce mi się szukać w sieci. Srebrny kolor sugeruje, że kratka była na stałe zamontowana czy też Indianie używali srebrnych kratek na wlotach? Oświeć mnie. Srebrne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu Nie ma jak to wejść " z buta" w nowy rok.Świetny model Tomaszu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu @abtb szachownice ci trochę zjechały! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiej Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Piękna Iskierka, pamiętam takie jeszcze latające tylko że z szachownicami. Gratulacje ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 godzinę temu Share Napisano 1 godzinę temu Model w galerii, więc można się przypieprzać Dokładna nazwa wersji to Iskra bis D. @KRYSTEK mnie uprzedził z fotką - osprzęt lotniskowy walnij na żółto. Mało jest fotek, ale na niektórych widać takie cienkie czarne linie na górze skrzydeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 godzinę temu Autor Share Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 29 minut temu, Grzes napisał: Model w galerii, więc można się przypieprzać Ależ proszszę bardzo 29 minut temu, Grzes napisał: Dokładna nazwa wersji to Iskra bis D. Napiszę tak - jest to konstrukcja, która u mnie nie wywołuje drgnięcia organu więc merytorycznie ja rozróżniam tylko dwie wersje: TS-11 i TS-11 Na schematach malowania producent modelu napisał, że polskie Iskry to wersje bis D a indyjska to D. Nie będę kopał się z koniem Na moją sugestię skierowaną do osoby maczającej palce w AH w temacie braku w kalkomaniach numeru na spód skrzydeł otrzymałem odpowiedź, żebym się nie sugerował samolotem z pomnika, bo indyjskie Iskry tego numeru nie posiadały. A zdjęcia swoje i muszę z przykrością przyznać, że malowanie ( a właściwie kalkomanie) indyjskie (JEDYNEGO zagranicznego użytkownika Iskry) zostało zlane na żółto tak jak końcówki płatów w tym modelu - ZERO jakichkolwiek napisów eksploatacyjnych, nawet tak bardzo charakterystycznych i dużych, które widać na zdjęciach. 29 minut temu, Grzes napisał: osprzęt lotniskowy walnij na żółto. No co ty - do polskiej ( ) pomarańczowy będzie pasował jak ulał. 29 minut temu, Grzes napisał: na niektórych widać takie cienkie czarne linie na górze skrzydeł Był warsztat? Był. Było trzeba pisać, a nie teraz siać ferment w galerii W warsztacie tego nie pisałem, więc napiszę tu - model jest, i cieszy, ale jego jakość nie powala. Babole zafundowane przez producenta trochę odrzucają i nie zachęcają do budowy kolejnego egzemplarza. Traumę po budowie tego modelu będę leczył budową L-29 i L-39 Godzinę temu, Xmen napisał: Nie ma jak to wejść " z buta" w nowy rok Można było lepiej Godzinę temu, Xmen napisał: Świetny model Tomaszu. Dziękuję Ale to trochę sprawa dyskusyjna - raczej wymęczyłem i cieszę się że już "po" Edytowane 1 godzinę temu przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 57 minut temu Share Napisano 57 minut temu 21 minut temu, abtb napisał: Z tego to od razu wychodzi ruski zabór - sztacheta z płota i do bitki! To kurła chodż... 23 minuty temu, abtb napisał: Był warsztat? Był. Było trzeba pisać, a nie teraz siać ferment w galerii Ferment musi swoje odstać Poza tym nie wiem z czego wynikają te linie, ale nie ma ich na każdym samolotku. Dlatego napisałem, że na niektórych widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 21 minut temu Share Napisano 21 minut temu Godzinę temu, abtb napisał: Na moją sugestię skierowaną do osoby maczającej palce w AH w temacie braku w kalkomaniach numeru na spód skrzydeł otrzymałem odpowiedź, żebym się nie sugerował samolotem z pomnika, bo indyjskie Iskry tego numeru nie posiadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi