Kon_Bar Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego O samolocie: UT-2M to opracowany w 1940 (1941?) głęboko zmodernizowany UT-2. Modernizacje objęły wiele podzespołów. Najbardziej widoczne to zmiana skosu skrzydeł i obrysu usterzenia pionowego i poziomego. Nowa konstrukcja była łatwiejsza w pilotażu a co najważniejsze łatwo wychodziła z korkociągu O egzemplarzu: Po II wojnie światowej UT-2 i UT-2M wykorzystywano do szkolenia pilotów w Oficerskiej Szkole Lotniczej (OSL) w Dęblinie ("Szkołą Orląt"). Używano ich do nauki podstawowego pilotażu. Przedstawiony egzemplarz ma malowanie opracowane na podstawie zdjęcia z pokazów ze Święta Lotnictwa w 1949 roku ("Polski samolot i barwa. 1943-2016", str. 264). O modelu: Broplan wypuścił model UT-2M w technologii vacuform. Chyba nie skończyłbym go gdyby nie posiadane części opracowane wcześniej dla UT-2M. Oprócz osłony silnika (zmodyfikowana aby dopasować ją do obrysu kadłuba modelu Broplanu) śmigła i podwozia dodatkowo wykorzystałem druk 3D do stworzenia foteli. Podobnie jak w modelu UT-2 wykorzystałem kalki własnego projektu oraz silnik wydrukowany w technologii 3D. Zapraszam do galerii No i na koniec dla wytrwałych zdjęcia rodzinne 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Super że jest galeria, bardzo fajne te UT-ki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego No panie, wielki szacun nie za wybór tematu, choć ciekawy i rzadko, a za to że zmierzyłes się z tą technologią. Jedyne czego mi zabrakło, to warsztatu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Piękny super kolekcja powstała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Lutego Autor Share Napisano 25 Lutego 15 godzin temu, Moses napisał: Jedyne czego mi zabrakło, to warsztatu. Ja także widzę, że miejscami zabrakło warsztatu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Bardzo dobrze, że zrobiłeś galerie. Bardzo ładne modele wyszły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Bardzo elegancki modelik wyszedł Mój czeka w stadium jak na Twoim pierwszym zdjęciu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego W dniu 24.02.2026 o 21:02, Kon_Bar napisał: Co chwila nowy Spitfajer albo Meserszmit, a UT-2M trza rzeźbić z vacu... Nawet Amodel tematu nie ogarnął... Parka świetna Piękne czasy odbudowywania naszego lotnictwa po wojnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Proponuję jeszcze Biesa do kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Rewelacyjny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi