Kon_Bar Posted February 24 Share Posted February 24 O samolocie: UT-2M to opracowany w 1940 (1941?) głęboko zmodernizowany UT-2. Modernizacje objęły wiele podzespołów. Najbardziej widoczne to zmiana skosu skrzydeł i obrysu usterzenia pionowego i poziomego. Nowa konstrukcja była łatwiejsza w pilotażu a co najważniejsze łatwo wychodziła z korkociągu O egzemplarzu: Po II wojnie światowej UT-2 i UT-2M wykorzystywano do szkolenia pilotów w Oficerskiej Szkole Lotniczej (OSL) w Dęblinie ("Szkołą Orląt"). Używano ich do nauki podstawowego pilotażu. Przedstawiony egzemplarz ma malowanie opracowane na podstawie zdjęcia z pokazów ze Święta Lotnictwa w 1949 roku ("Polski samolot i barwa. 1943-2016", str. 264). O modelu: Broplan wypuścił model UT-2M w technologii vacuform. Chyba nie skończyłbym go gdyby nie posiadane części opracowane wcześniej dla UT-2M. Oprócz osłony silnika (zmodyfikowana aby dopasować ją do obrysu kadłuba modelu Broplanu) śmigła i podwozia dodatkowo wykorzystałem druk 3D do stworzenia foteli. Podobnie jak w modelu UT-2 wykorzystałem kalki własnego projektu oraz silnik wydrukowany w technologii 3D. Zapraszam do galerii No i na koniec dla wytrwałych zdjęcia rodzinne 21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted February 24 Share Posted February 24 Super że jest galeria, bardzo fajne te UT-ki . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted February 24 Share Posted February 24 No panie, wielki szacun nie za wybór tematu, choć ciekawy i rzadko, a za to że zmierzyłes się z tą technologią. Jedyne czego mi zabrakło, to warsztatu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted February 25 Share Posted February 25 Piękny super kolekcja powstała 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kon_Bar Posted February 25 Author Share Posted February 25 15 godzin temu, Moses napisał: Jedyne czego mi zabrakło, to warsztatu. Ja także widzę, że miejscami zabrakło warsztatu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted February 25 Share Posted February 25 Bardzo dobrze, że zrobiłeś galerie. Bardzo ładne modele wyszły 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted February 26 Share Posted February 26 Bardzo elegancki modelik wyszedł Mój czeka w stadium jak na Twoim pierwszym zdjęciu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted February 26 Share Posted February 26 W dniu 24.02.2026 o 21:02, Kon_Bar napisał: Co chwila nowy Spitfajer albo Meserszmit, a UT-2M trza rzeźbić z vacu... Nawet Amodel tematu nie ogarnął... Parka świetna Piękne czasy odbudowywania naszego lotnictwa po wojnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted February 26 Share Posted February 26 Proponuję jeszcze Biesa do kolekcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted February 27 Share Posted February 27 Rewelacyjny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts