Robi Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 11 minut temu, Thalgonis napisał: ??? Nie. Finalny kolor panzer grey. Zmodulowany oczywiście Późniejszy lakier to wszystko przyciemni, stąd te kontrasty. Takie "cieniowanie" to myślałem że podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 28 minut temu, Thalgonis napisał: ??? Nie. Finalny kolor panzer grey. Zmodulowany oczywiście Późniejszy lakier to wszystko przyciemni, stąd te kontrasty. Koło panzer grey to on nawet nie stał. Pokarz mi obraz jakiegokolwiek malarza na którym światło cienie padają z każdej strony. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca 35 minut temu, kzugaj napisał: Koło panzer grey to on nawet nie stał. Pokarz mi obraz jakiegokolwiek malarza na którym światło cienie padają z każdej strony. Ja jestem takim malarzem, więc nie muszę niczego pokazywać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 40 minut temu, kzugaj napisał: Koło panzer grey to on nawet nie stał. Pokarz mi obraz jakiegokolwiek malarza na którym światło cienie padają z każdej strony. Spoko i tak nie będzie to poprawione Panzergray był mocno ciemny i nie wpadał w niebieski tak jak tutaj to przedstawiono 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 31 Marca Autor Share Napisano 31 Marca 13 minut temu, patrykd napisał: Spoko i tak nie będzie to poprawione Panzergray był mocno ciemny i nie wpadał w niebieski tak jak tutaj to przedstawiono Zgadza się,nie będzie. Jak artyzm to artyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca No ale chociaż coś tam poprawił, lepiej niż było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 31 Marca Share Napisano 31 Marca 13 godzin temu, Thalgonis napisał: Kręcą flaszką, którą wcześniej razem opróżniamy Czyli 2in1 , przyjemne z pożytecznym . Trzymaj tak dalej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 14 godzin temu, Thalgonis napisał: Ja jestem takim malarzem, więc nie muszę niczego pokazywać 13 godzin temu, Thalgonis napisał: Zgadza się,nie będzie. Jak artyzm to artyzm To może przenieś się do działu Si-fi będzie łatwiej dla wszystkich. Bo młodzi adepci będą oglądać twoje peace I będą próbowali naśladować i jak i ktoś uwagę zwróci to będzie problem bo się obrażą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia 55 minut temu, kzugaj napisał: To może przenieś się do działu Si-fi będzie łatwiej dla wszystkich. Bo młodzi adepci będą oglądać twoje peace I będą próbowali naśladować i jak i ktoś uwagę zwróci to będzie problem bo się obrażą. Naśladownictwo nie zwalnia od myślenia - dzisiejsze pokolenia bez AI już nie chu chu. Więc niech myślą 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Tak czy sik wątek powinien miec przedrostek SF w przeciwnym razie każdy będzie wytykać błędy Edytowane 1 Kwietnia przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Czyli już nie można budować modeli tak jak się chce, bo gremium się obrazi i wypędzi z podwórka? Nie widzę, żeby autor w którymś poście tutaj nalegał na wytykanie błędów i deklarował dążenie do merytorycznego ideału, a trochę na siłę mu wciskacie do gardła jedyną słuszną drogę i straszycie "eksmisją". @Thalgonis wracaj na lotniczą część a kolegom perfekcjonistom mniej sztywności, a więcej życzliwości życzę 7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 13 godzin temu, Thalgonis napisał: Naśladownictwo ... W Internecie jest wiele grup modelarskich którzy dzielą się swoimi spostrzeżeniami , uwagami z których korzysta wielu modelarzy na całym świecie . Na większości z nich funkcjonuje zasada merytorycznych sugestii poprawy z których adresat może lecz nie musi w całości lub jakiejkolwiek części skorzystać . Szkoda iż w tym temacie brakuje często naśladownictwa. Każde uwagi które można uznać za obraźliwe są usuwane natychmiast łącznie z ostrzeżeniem dla adresata. Wielu nowych forumowiczów na MW zastanowi się teraz parę razy niż pokaże swoje prace aby uniknąć ,, komentarzy ,, , poza tym co się stało z maksymą królującą przez lata na tym forum ,, Jego model, jego sprawa co postawi na półce ,, ? 11 godzin temu, jachud3 napisał: Czyli już nie można budować modeli tak jak się chce, bo gremium się obrazi i wypędzi z podwórka? Nie widzę, żeby autor w którymś poście tutaj nalegał na wytykanie błędów i deklarował dążenie do merytorycznego ideału, a trochę na siłę mu wciskacie do gardła jedyną słuszną drogę i straszycie "eksmisją". Takie podejście przypomina tzw ,, jedyną słuszną linię myślenia ,, czyli jesteś z nami lub przeciwko , i nie ważne czy się komuś podoba ważne że można pokazać gdzie jego miejsce. Edytowane 1 Kwietnia przez bulik58 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Godzinę temu, jachud3 napisał: Czyli już nie można budować modeli tak jak się chce, bo gremium się obrazi i wypędzi z podwórka? Nie widzę, żeby autor w którymś poście tutaj nalegał na wytykanie błędów i deklarował dążenie do merytorycznego ideału, a trochę na siłę mu wciskacie do gardła jedyną słuszną drogę i straszycie "eksmisją". @Thalgonis wracaj na lotniczą część a kolegom perfekcjonistom mniej sztywności, a więcej życzliwości życzę Nikt kolegi nie szykanuje ale celem modelarstwa redukcyjnego jest robieniem modeli które mają odzwierciedlać oryginał. Więc malując jak się chce wedle jak autor to określił personalnego artyzm jest trochę w przeciwnym kierunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 21 minut temu, kzugaj napisał: celem modelarstwa redukcyjnego jest robieniem modeli które mają odzwierciedlać oryginał A może celem Thalgonisa jest robienie modeli według jego widzimisię tak, żeby on miał z tego frajdę? Czy to już nie modelarstwo? Przecież takie dyskusje są cyklicznie wałkowane i wniosek zawsze jest taki sam - jeśli komuś się nie podoba wątek/styl autora, to najprościej jest po prostu nie wchodzić/nie komentować, a nie piętnować "bo nie robi tak jak ja bym zrobił". Każdy robi jak chce i jak mu się podoba i ma do tego święte prawo, bo to jest hobby a nie budowa mostów. 6 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) @Thalgonis Nie wiem czym podpadłeś tak szerokiemu gronu wspUłmodelarskiemu ale mam nadzieję, że nie znikniesz z forum. Tępo i jakość prac sprawia, że warsztaty, pomimo merytorycznego uszczerbku, ogląda się z przyjemnością. Może zazdrość przez niektórych przemawia... Choć z tym to różnie bywa. Kiedyś na nocce modelarskiej jakiś klaun podszedł do mnie mówiąc: "zająłem X miejsce na konkursie modelarskim", z uśmiechem małpy która właśnie zeżarła pastę do butów. Przypuszczam, że miało to wzbudzić u mnie zazdrość. No cóż, ludzie(?) są różni Tymczasem matka natura, mając duszę artysty, sama stosuje techniki modelarskie w postaci filtrów i washy z różnych syfów dostępnych w swym arsenale. Ten smutny i ciemny, rozumISZ, kolor dostaje swego rodzaju kolorowych rumieńców. Panowie w czarnych mundurach nie są przypadkowi Jak się poświeci dodatkowe 30 sekund to takich zdjęć jest więcej. Życzę miłego dnia i wielu ukończonych modeli Szanowni Koledzy WspUłmodelarze Edytowane 1 Kwietnia przez Lipa 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Brawo Lipa, dobrze napisane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Mi osobiście modele wykonywane i prezentowane na forum przez kolegę Thalgonisa bardzo mi się podobają i reprezentują naprawdę wysoki poziom tego pięknego hobby. Ja nie jestem historykiem wojskowości i nie liczę guzików w płaszczach żołnierzy. Daleko jest też mi do liczenia nitów i śrubek. Sklejam i maluję modele bo lubię. Edytowane 1 Kwietnia przez robertmodelarz 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, Lipa napisał: Tymczasem matka natura, mając duszę artysty, sama stosuje techniki modelarskie w postaci filtrów i washy z różnych syfów dostępnych w swym arsenale. Ten smutny i ciemny, rozumISZ, kolor dostaje swego rodzaju kolorowych rumieńców. Panowie w czarnych mundurach nie są przypadkowi Jak się poświeci dodatkowe 30 sekund to takich zdjęć jest więcej. Życzę miłego dnia i wielu ukończonych modeli Szanowni Koledzy WspUłmodelarze Tylko te zdjęcie jest w pełnym słońcu, widać że pojazd zakurzony dlatego wygląda na jasny, wystarczy popatrzeć na pasek i górę wieży, praktycznie ten sam kolor czyli bardzo ciemny, mundur ciemniejszy bo inaczej odbija światło niż farba , tu na zdjęciu niżej, mundur czarny , pasek czarny ale błyszczy się i wygląda jaśniejszy, inna sprawa ze ciężko to efektownie pomalować w skali więc coś za coś. Edytowane 1 Kwietnia przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 3 godziny temu, Lipa napisał: @Thalgonis Nie wiem czym podpadłeś tak szerokiemu gronu wspUłmodelarskiemu ale mam nadzieję, że nie znikniesz z forum. Tępo i jakość prac sprawia, że warsztaty, pomimo merytorycznego uszczerbku, ogląda się z przyjemnością. Może zazdrość przez niektórych przemawia... Choć z tym to różnie bywa. Kiedyś na nocce modelarskiej jakiś klaun podszedł do mnie mówiąc: "zająłem X miejsce na konkursie modelarskim", z uśmiechem małpy która właśnie zeżarła pastę do butów. Przypuszczam, że miało to wzbudzić u mnie zazdrość. No cóż, ludzie(?) są różni Tymczasem matka natura, mając duszę artysty, sama stosuje techniki modelarskie w postaci filtrów i washy z różnych syfów dostępnych w swym arsenale. Ten smutny i ciemny, rozumISZ, kolor dostaje swego rodzaju kolorowych rumieńców. Panowie w czarnych mundurach nie są przypadkowi Jak się poświeci dodatkowe 30 sekund to takich zdjęć jest więcej. Życzę miłego dnia i wielu ukończonych modeli Szanowni Koledzy WspUłmodelarze No to żeś panie zabłysnął teraz. Jeszcze trzeba mieć trochę pojęcia na temat światła, jego odbijania i jak jest ono pochlaniane. Do tego dochodzi kurz który też sprawia że kolor pod każdym kątem będzie wyglądać inaczej. Zostaw np samochód i go nie myj niech się zakurzy i pobrudzi i w słoneczny dzień spójrz na niego pod różnym kątem i z różnych odległości. Potem go umyj i spójrz ponownie i daj znacz czy nie widać różnicy w kolorze czy odbijanie światła. Wtedy może twoja wypowiedź wniosła by do tematu. @jachud3@jachud3 I @Lipa nikt kolegi nie gania czy gnębi za to jakie modele robi więc nie doszukujcie się dymu bo go nie ma. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Również uważam, że niektórzy koledzy przesadzają. Ja również uważam, że modelarstwo jest swego rodzaju sztuką i każdy ma prawo przedstawić swoje modele po swojemu. Oczywiście nie każdemu to sie musi podobać, i można tu przedstawić swoje stanowisko natomiast niektóre wypowiedzi i sugestie kolegów wykraczają daleko poza zasady koleżeństwa, które przede wszystkim mamy przestrzegać na tym forum w przeciwieństwie do "polityki klejenia modeli", której nie musimy przestrzegać. Nawet jeśli nie jest to szykanowanie kolegi to ironiczny ton niektórych wypowiedzi jest tutaj nie na miejscu. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 1 Kwietnia Autor Share Napisano 1 Kwietnia Wszystkim Kolegom bardzo dziękuję za uwagi różne różniste - każda jest cenna A ja jednak dalej będę „artyzmował” po swojemu - jestem niereformowalnym tupeciarzem, także sorka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia 2 minuty temu, Thalgonis napisał: A ja jednak dalej będę „artyzmował” po swojemu - jestem niereformowalnym tupeciarzem, także sorka I to jest słuszna koncepcja, więc dajesz Maciek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) Oooo, a tutaj analiza wykazuje, że w pełnej ciemności kolor szary nijak się nie różni od koloru munduru, a wiemy że jedno to szare a drugie czarne. Chociaż czołg jest lekko przykurzony, więc możemy mieć lekkie przekłamanie. Aaa, i to że zdjęcie jest czarno białe też ma wpływ na nasz odbiór kolorów. Edytowane 1 Kwietnia przez SFModel 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia (edytowane) 18 minut temu, SFModel napisał: Oooo, a tutaj analiza wykazuje, że w pełnej ciemności kolor szary nijak się nie różni od koloru munduru, a wiemy że jedno to szare a drugie czarne. Chociaż czołg jest lekko przykurzony, więc możemy mieć lekkie przekłamanie. Aaa, i to że zdjęcie jest czarno białe też ma wpływ na nasz odbiór kolorów. Ale można i tak . Zdjęcie z warsztatu jednego z naszych forumowiczów. I kolor bardziej zbliżony do rzeczywistego a wykonanie równie ciekawe. Dunkelgrau nie jest kolorem jasnoszaro niebieskim jak tutaj przedstawiono. Edytowane 1 Kwietnia przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Kwietnia Share Napisano 1 Kwietnia Tak , to już na skraju widoczności pin washa, ale na pewno bliżej niż jakieś jeansowe wynalazki, motorek też taki będzie, a że jest zdecydowanie mniejszy to będzie nawet ciemniejszy w odbiorze i dla mnie git 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi