Skocz do zawartości

[W] Pz.Beob.Wg.II Ausf.C (Dragon, 1/35)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Thalgonis napisał:

???

Nie. Finalny kolor panzer grey. Zmodulowany oczywiście :)   Późniejszy lakier to wszystko przyciemni, stąd te kontrasty.

Takie "cieniowanie" to myślałem że podkład

28 minut temu, Thalgonis napisał:

???

Nie. Finalny kolor panzer grey. Zmodulowany oczywiście :)   Późniejszy lakier to wszystko przyciemni, stąd te kontrasty.

Koło panzer grey to on nawet nie stał. 

Pokarz mi obraz jakiegokolwiek malarza na którym światło cienie padają z każdej strony. 

• Like 1
  • Thanks 1

35 minut temu, kzugaj napisał:

Pokarz mi obraz jakiegokolwiek malarza na którym światło cienie padają z każdej strony. 

:D

Ja jestem takim malarzem, więc nie muszę niczego pokazywać  :)   :lol:

• Haha 1

40 minut temu, kzugaj napisał:

Spoko i tak nie będzie to poprawione 😂 Panzergray był mocno ciemny i nie wpadał w niebieski tak jak tutaj to przedstawiono

• Like 1

13 minut temu, patrykd napisał:

Spoko i tak nie będzie to poprawione 😂 Panzergray był mocno ciemny i nie wpadał w niebieski tak jak tutaj to przedstawiono

Zgadza się,nie będzie. Jak artyzm to artyzm :) 

13 godzin temu, Thalgonis napisał:

Kręcą flaszką, którą wcześniej  razem opróżniamy :) 

Czyli 2in1 , przyjemne z pożytecznym . Trzymaj tak dalej :super:

• Haha 2

14 godzin temu, Thalgonis napisał:

:D

Ja jestem takim malarzem, więc nie muszę niczego pokazywać  :)   :lol:

Zgadza się,nie będzie. Jak artyzm to artyzm :) 

To może przenieś się do działu Si-fi będzie łatwiej dla wszystkich. 

Bo młodzi adepci będą oglądać twoje peace I będą próbowali naśladować i jak i ktoś uwagę zwróci to będzie problem bo się obrażą. 

• Haha 1

55 minut temu, kzugaj napisał:

To może przenieś się do działu Si-fi będzie łatwiej dla wszystkich. 

Bo młodzi adepci będą oglądać twoje peace I będą próbowali naśladować i jak i ktoś uwagę zwróci to będzie problem bo się obrażą. 

Naśladownictwo nie zwalnia od myślenia - dzisiejsze pokolenia bez AI już nie chu chu. Więc niech myślą :D 

• Like 3

Czyli już nie można budować modeli tak jak się chce, bo gremium się obrazi i wypędzi z podwórka? :roll: Nie widzę, żeby autor w którymś poście tutaj nalegał na wytykanie błędów i deklarował dążenie do merytorycznego ideału, a trochę na siłę mu wciskacie do gardła jedyną słuszną drogę i straszycie "eksmisją". 

@Thalgonis wracaj na lotniczą część 😉 a kolegom perfekcjonistom mniej sztywności, a więcej życzliwości życzę :)  

• Like 7
  • Thanks 3

Naśladownictwo ...

W Internecie jest wiele grup modelarskich którzy dzielą się swoimi spostrzeżeniami , uwagami z których korzysta wielu modelarzy na całym świecie . Na większości z nich funkcjonuje zasada merytorycznych sugestii poprawy z których adresat może lecz nie musi w całości lub jakiejkolwiek części skorzystać . Szkoda iż w tym temacie brakuje często naśladownictwa. Każde uwagi które można uznać za obraźliwe są usuwane natychmiast łącznie z ostrzeżeniem dla adresata. Wielu nowych forumowiczów na MW zastanowi się teraz parę razy niż pokaże swoje prace aby uniknąć ,, komentarzy ,,  , poza tym  co się stało z maksymą królującą przez lata na tym forum ,, Jego model, jego sprawa co postawi na półce ,, ?  

11 godzin temu, jachud3 napisał:

Czyli już nie można budować modeli tak jak się chce, bo gremium się obrazi i wypędzi z podwórka? :roll: Nie widzę, żeby autor w którymś poście tutaj nalegał na wytykanie błędów i deklarował dążenie do merytorycznego ideału, a trochę na siłę mu wciskacie do gardła jedyną słuszną drogę i straszycie "eksmisją". 

Takie podejście przypomina tzw ,, jedyną słuszną linię myślenia ,,  czyli jesteś z nami lub przeciwko , i nie ważne czy się komuś podoba ważne że można pokazać gdzie jego miejsce. 

Edytowane przez bulik58
  • Like 2

Godzinę temu, jachud3 napisał:

@Thalgonis wracaj na lotniczą część 😉 a kolegom perfekcjonistom mniej sztywności, a więcej życzliwości życzę :)  

Nikt kolegi nie szykanuje ale celem modelarstwa redukcyjnego jest robieniem modeli które mają odzwierciedlać oryginał. 

Więc malując jak się chce wedle jak autor to określił personalnego artyzm jest trochę w przeciwnym kierunku. 

• Haha 1

21 minut temu, kzugaj napisał:

celem modelarstwa redukcyjnego jest robieniem modeli które mają odzwierciedlać oryginał

A może celem Thalgonisa jest robienie modeli według jego widzimisię tak, żeby on miał z tego frajdę? Czy to już nie modelarstwo?

Przecież takie dyskusje są cyklicznie wałkowane i wniosek zawsze jest taki sam - jeśli komuś się nie podoba wątek/styl autora, to najprościej jest po prostu nie wchodzić/nie komentować, a nie piętnować "bo nie robi tak jak ja bym zrobił". Każdy robi jak chce i jak mu się podoba i ma do tego święte prawo, bo to jest hobby a nie budowa mostów.

• Like 6
  • Thanks 3

@Thalgonis Nie wiem czym podpadłeś tak szerokiemu gronu wspUłmodelarskiemu ale mam nadzieję, że nie znikniesz z forum. Tępo i jakość prac sprawia, że warsztaty, pomimo merytorycznego uszczerbku, ogląda się z przyjemnością. Może zazdrość przez niektórych przemawia... Choć z tym to różnie bywa. Kiedyś na nocce modelarskiej jakiś klaun podszedł do mnie mówiąc: "zająłem X miejsce na konkursie modelarskim", z uśmiechem małpy która właśnie zeżarła pastę do butów. Przypuszczam, że miało to wzbudzić u mnie zazdrość. No cóż, ludzie(?) są różni:szczerbol:

Tymczasem matka natura, mając duszę artysty, sama stosuje techniki modelarskie w postaci filtrów i washy z różnych syfów dostępnych w swym arsenale. Ten smutny i ciemny, rozumISZ, kolor dostaje swego rodzaju kolorowych rumieńców. Panowie w czarnych mundurach nie są przypadkowi:wink: Jak się poświeci dodatkowe 30 sekund to takich zdjęć jest więcej. Życzę miłego dnia i wielu ukończonych modeli Szanowni Koledzy WspUłmodelarze:wink:

1015.jpg

Bundesarchiv_Bild_101I-382-0248-33A,_Im_

Edytowane przez Lipa
  • Like 5
  • Thanks 1

Mi osobiście modele wykonywane i prezentowane na forum przez kolegę Thalgonisa bardzo mi się podobają i reprezentują naprawdę wysoki poziom tego pięknego hobby. Ja nie jestem historykiem wojskowości i nie liczę guzików w płaszczach żołnierzy. Daleko jest też mi do liczenia nitów i śrubek. Sklejam i maluję modele bo lubię.

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 8
  • Thanks 1

3 godziny temu, Lipa napisał:

Tymczasem matka natura, mając duszę artysty, sama stosuje techniki modelarskie w postaci filtrów i washy z różnych syfów dostępnych w swym arsenale. Ten smutny i ciemny, rozumISZ, kolor dostaje swego rodzaju kolorowych rumieńców. Panowie w czarnych mundurach nie są przypadkowi:wink: Jak się poświeci dodatkowe 30 sekund to takich zdjęć jest więcej. Życzę miłego dnia i wielu ukończonych modeli Szanowni Koledzy WspUłmodelarze:wink:

1015.jpg

Tylko te zdjęcie jest w pełnym słońcu, widać że pojazd zakurzony dlatego wygląda na jasny, wystarczy popatrzeć na pasek i górę wieży, praktycznie ten sam kolor czyli bardzo ciemny, mundur ciemniejszy bo inaczej odbija światło niż farba , tu na zdjęciu niżej, mundur czarny , pasek czarny ale błyszczy się i wygląda jaśniejszy, inna sprawa ze ciężko to efektownie pomalować w skali więc coś za coś.

1015.jpg

FG03.webp

IMG_20260401_172315.jpg

Edytowane przez Evildead

3 godziny temu, Lipa napisał:

@Thalgonis Nie wiem czym podpadłeś tak szerokiemu gronu wspUłmodelarskiemu ale mam nadzieję, że nie znikniesz z forum. Tępo i jakość prac sprawia, że warsztaty, pomimo merytorycznego uszczerbku, ogląda się z przyjemnością. Może zazdrość przez niektórych przemawia... Choć z tym to różnie bywa. Kiedyś na nocce modelarskiej jakiś klaun podszedł do mnie mówiąc: "zająłem X miejsce na konkursie modelarskim", z uśmiechem małpy która właśnie zeżarła pastę do butów. Przypuszczam, że miało to wzbudzić u mnie zazdrość. No cóż, ludzie(?) są różni:szczerbol:

1015.jpg

Bundesarchiv_Bild_101I-382-0248-33A,_Im_

No to żeś panie zabłysnął teraz.

Jeszcze trzeba mieć trochę pojęcia na temat światła, jego odbijania i jak jest ono pochlaniane. Do tego dochodzi kurz który też sprawia że kolor pod każdym kątem będzie wyglądać inaczej. 

Zostaw np samochód i go nie myj niech się zakurzy i pobrudzi i w słoneczny dzień spójrz na niego pod różnym kątem i z różnych odległości. Potem go umyj i spójrz ponownie i daj znacz czy nie widać różnicy w kolorze czy odbijanie światła. 

Wtedy może twoja wypowiedź wniosła by do tematu. 

@jachud3@jachud3 I @Lipa nikt kolegi nie gania czy gnębi za to jakie modele robi więc nie doszukujcie się dymu bo go nie ma. 

• Like 1
  • Haha 3

Również uważam, że niektórzy koledzy przesadzają. Ja również uważam, że modelarstwo jest swego rodzaju sztuką i każdy ma prawo przedstawić swoje modele po swojemu. Oczywiście nie każdemu to sie musi podobać, i można tu przedstawić swoje stanowisko natomiast niektóre wypowiedzi i sugestie kolegów wykraczają daleko poza zasady koleżeństwa, które przede wszystkim mamy przestrzegać na tym forum w przeciwieństwie do "polityki klejenia modeli", której nie musimy przestrzegać. Nawet jeśli nie jest to szykanowanie kolegi to ironiczny ton niektórych wypowiedzi jest tutaj nie na miejscu.  

• Like 9

Wszystkim Kolegom bardzo dziękuję za uwagi różne różniste - każda jest cenna :) :D 

A ja jednak dalej będę „artyzmował” po swojemu - jestem niereformowalnym tupeciarzem, także sorka :piwo:

PzBeob - 07.jpg

• Like 5

2 minuty temu, Thalgonis napisał:

A ja jednak dalej będę „artyzmował” po swojemu - jestem niereformowalnym tupeciarzem, także sorka :piwo:

I to jest słuszna koncepcja, więc dajesz Maciek 👍

• Like 2

Oooo, a tutaj analiza wykazuje, że w pełnej ciemności kolor szary nijak się nie różni od koloru munduru, a wiemy że jedno to szare a drugie czarne. Chociaż czołg jest lekko przykurzony, więc możemy mieć lekkie przekłamanie. Aaa, i to że zdjęcie jest czarno białe też ma wpływ na nasz odbiór kolorów. 

IMG_1610.jpeg

Edytowane przez SFModel
  • Like 1
  • Haha 3

18 minut temu, SFModel napisał:

Oooo, a tutaj analiza wykazuje, że w pełnej ciemności kolor szary nijak się nie różni od koloru munduru, a wiemy że jedno to szare a drugie czarne. Chociaż czołg jest lekko przykurzony, więc możemy mieć lekkie przekłamanie. Aaa, i to że zdjęcie jest czarno białe też ma wpływ na nasz odbiór kolorów. 

IMG_1610.jpeg

Ale można i tak . Zdjęcie z  warsztatu jednego z naszych forumowiczów. I kolor bardziej zbliżony do rzeczywistego a wykonanie równie ciekawe. Dunkelgrau nie jest kolorem jasnoszaro niebieskim jak tutaj przedstawiono.

image.png.46140c584391fc4da189713093f2c30d.png

Edytowane przez patrykd

Tak , to już na skraju widoczności pin washa, ale na pewno bliżej niż jakieś jeansowe wynalazki, motorek też taki będzie, a że jest zdecydowanie mniejszy to będzie nawet ciemniejszy w odbiorze i dla mnie git :) 

• Like 1