Skocz do zawartości

Nieuport IV 1:72 - Scratch

kamilzoszak

Rekomendowane odpowiedzi

No to cyk i od nowa...

Skoro poprzednie modele zostały ciepło przyjęte to nie pozostaje mi nic innego aby wrzucić kolejny. Tym razem Nieport IV. Model wykonany na podstawie wycinanki wydawnictwa Answer. Elementy wycinanki przeskalowałem do 72, nalepiłem je na płytki polistyrenu i po wycięciu skleiłem.

Jedynie czego sam nie zrobiłem to silnik (3D) oraz koła (wzięte ze złomu). Malowanie oznaczeń trochę z czapy ale ogólnie w zamyśle miał być z 3 Korpuśnego Avia Otriadu.

Mam nadzieję że równie ciepło go przyjmiecie

IMG-20260307-WA0056.jpg

IMG-20260307-WA0057.jpg

IMG-20260307-WA0059.jpg

IMG-20260307-WA0063.jpg

IMG-20260307-WA0064.jpg

IMG-20260307-WA0065.jpg

IMG-20260307-WA0066.jpg

IMG-20260307-WA0067.jpg

IMG-20260307-WA0068.jpg

IMG-20260307-WA0061.jpg

• Like 17

Kurde, chciałem już opluwać, ale tym razem nie pozwoliłeś :haha:

Elegancki szmatolot, totalnie nie mój klimat, ale wykonanie rewelka :toast: bardzo spodobały mi się rozjaśnienia w miejscu mocowania płótna do szkieletu kadłuba.

Edytowane przez jachud3
  • Thanks 1

Godzinę temu, kamilzoszak napisał:

Elementy wycinanki przeskalowałem do 72, nalepiłem je na płytki polistyrenu i po wycięciu skleiłem.

Kurcze, jakież to wydaje się być proste 😎

A model podoba się, zwłaszcza że to 72ka, więc drobnica okrutna, nie na moje oczy już 👍

• Like 1

11 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Z daleka czuć zapach prawdziwego modelarstwa. Model podoba mi się. Tematyka rzadko spotykana, wykonanie na wysokim poziomie. Tylko czekać na więcej takich modeli 😁.

Idą kolejne... także szmatki które nie zostały wydane w technologii wtrysku

Tak się zastanawiam patrząc na twoje modele i technikę wykonania z elementami 3d czy prościej nie było by od razu zrobić w całości ale trzeba wtedy splunąć :haha:i podwinąć rękawy. Ale co kto lubi model fajny :super: podoba się :piwo:

5 minut temu, DobreMzimu napisał:

Taube?

Kiedyś tak, ale nie szybko. Tych Taube było od "janaPana" co producent aparatów latających to miał swojego Taube. Etrich, Rumpler, Albatros, Jeanine... na razie idzie Lohner L  oraz rozplanowuję samolot Armstrong whitworth fk8 

• Thanks 1

7 godzin temu, kamilzoszak napisał:

No to cyk i od nowa...

Skoro poprzednie modele zostały ciepło przyjęte to nie pozostaje mi nic innego aby wrzucić kolejny. Tym razem Nieport IV. Model wykonany na podstawie wycinanki wydawnictwa Answer. Elementy wycinanki przeskalowałem do 72, nalepiłem je na płytki polistyrenu i po wycięciu skleiłem.

O Panie ! Fajny projekt ! Może następnym razem wklei kilka zdjęć z warsztatu i kilka porad ( np jakiej płytki używasz, jak profilujesz elementy itp ).

16 minut temu, kopernik napisał:

O Panie ! Fajny projekt ! Może następnym razem wklei kilka zdjęć z warsztatu i kilka porad ( np jakiej płytki używasz, jak profilujesz elementy itp ).

Co do płytek kupuje je na MH o różnej grubości. Kadłub wykonuję z płytek max 0.5 mm. Skrzydła wykonuję z płytek 2 albo 3 mm formowanych na gorąco na kopycie półokrągłym. Kratownica w kadłubie wykonana jest z profili Evergreen ( one najlepiej się formują i kleją ) unikam profili z AK. 

• Thanks 1

1 godzinę temu, kamilzoszak napisał:

Kiedyś tak, ale nie szybko. Tych Taube było od "janaPana" co producent aparatów latających to miał swojego Taube. Etrich, Rumpler, Albatros, Jeanine... na razie idzie Lohner L  oraz rozplanowuję samolot Armstrong whitworth fk8 

W każdym razie kibicuję.

24 minuty temu, PrzemoLPP napisał:

Perełka 😊

Dzięki.  Praca nad nim sprawiła mi nie lada frajdę... Można powiedzieć że przy obecnym stanie mojej wiedzy na temat tego aparatu zrobiłem ten model na zasadzie "jak sobie wyobrażam Nieuporta".

Cieszę się że podobuje się