kelly9mm Posted May 4 Share Posted May 4 (edited) Hej, raporty z warsztatu to raczej nie moja bajka, ale pomyślałem, że przynajmniej wrzucę małą zapowiedź. Zapewne wszyscy rozpoznają tę szczególną Złośnicę (oczywiście wciąż jeszcze "under construction") . Aktualizacja: „tajemniczy” Spitfire został błyskawicznie rozszyfrowany. W związku z tym przyznaję, tak, jest to Type 300, K5054 z pierwszego oblotu. Jednocześnie dziękuję bardzo @MarCorpza umożliwienie mi realizacji tego projektu Pozdrawiam, Marcin Edited May 5 by kelly9mm 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 4 Share Posted May 4 Pięknie, prototyp się szykuje . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted May 4 Share Posted May 4 Ale kabinka to tylko tymczasowa, jako zaślepka kokpitu ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted May 4 Author Share Posted May 4 Zgadza się i zgadza się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted Wednesday at 11:03 AM Author Share Posted Wednesday at 11:03 AM No i są już kokardy. Spróbowałem najpierw kalkomanii. Techmody jak to Techmody, leżą ładnie, ale wciąż są nieco za grube na takie delikutaśne detale. Zatem w efekcie w ruch poszły farby. Maski wycięte na Silhouette Portrait. Ich jakość jest umiarkowanie zachwycająca, czas chyba wreszcie zainwestować w coś bardziej precyzyjnego (laser?). Numery boczne pójdą już z kalkomanii, są nieco za małe na możliwości mojego ploterka. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted Wednesday at 12:43 PM Share Posted Wednesday at 12:43 PM Ależ apetyczny cukiereczek! Chrupałbym jak Reksio szynkę! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted Wednesday at 01:27 PM Share Posted Wednesday at 01:27 PM 2 godziny temu, kelly9mm napisał: Maski wycięte na Silhouette Portrait. Ich jakość jest umiarkowanie zachwycająca, czas chyba wreszcie zainwestować w coś bardziej precyzyjnego (laser?). Który Portrait? Po schodkach na obwodzie kokard wnioskuję że silniczki krokowe już powoli mają dość... moja 3 jeszcze daje sobie radę na szczęście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted Wednesday at 03:50 PM Author Share Posted Wednesday at 03:50 PM 2 godziny temu, jachud3 napisał: Który Portrait? Portrait 2. Mam go niby 6 lat, ale nie robię zbyt dużo projektów, więc przebieg jest raczej nieimponujący. Ewidentnie jednak dobiega już chyba do emerytury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted Thursday at 05:30 PM Author Share Posted Thursday at 05:30 PM Jedną z pierwszych rzeczy, którą zrobiłem było śmigło, miał być taki quick win . W efekcie okazało się, że żaden win i tym bardziej nie quick, bo skopałem malowanie. Śmigło poszło zatem do zmywacza i w efekcie powstało wydanie drugie, poprawione. Oto ono: 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted Thursday at 05:38 PM Share Posted Thursday at 05:38 PM O jakie ładne . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted Sunday at 10:39 AM Author Share Posted Sunday at 10:39 AM Jak widać na załączonych obrazkach projekt idzie całkiem żwawo. Uzupełniłem malowanie o numery boczne (kalkomanie), poszedł też lekki wash. Większego brudzenia nie przewiduję, w końcu nalot tego egzemplarza był praktycznie zerowy. Dołożone stery wysokości, ster kierunku, lotki, chłodnice oraz podwozie: golenie, koła i płoza. Pozostało jeszcze trochę drobiazgów, w tym nieco problematyczna rurka pitota oraz limuzyna. A propos limuzyny, to do tego momentu nie zdecydowałem się na dołączone do modelu oszklenie vacu, głównie ze względu na mój brak doświadczenia z tą technologią. Widoczne na zdjęciach elementy oszklenia pochodzą z modeli IBG (wiatrochron wymagał nieco przeróbek). Z limuzyną od IBG jest już jednak problem, bo oprócz tego, że również wymaga modyfikacji to jest albo za duża (w wersji dla otwartej kabiny) albo za mała (odcięta z wersji dla zamkniętej kabiny). Jeszcze się zastanowię, jak do tego podejść. Wygląda na to, że finisz już w zasięgu wzroku, ale zazwyczaj na tym etapie coś się koncertowo sypie 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helmut Posted Sunday at 01:17 PM Share Posted Sunday at 01:17 PM 2 godziny temu, kelly9mm napisał: A propos limuzyny, to do tego momentu nie zdecydowałem się na dołączone do modelu oszklenie vacu, głównie ze względu na mój brak doświadczenia z tą technologią. Widoczne na zdjęciach elementy oszklenia pochodzą z modeli IBG (wiatrochron wymagał nieco przeróbek). Z limuzyną od IBG jest już jednak problem, bo oprócz tego, że również wymaga modyfikacji to jest albo za duża (w wersji dla otwartej kabiny) albo za mała (odcięta z wersji dla zamkniętej kabiny). Jeszcze się zastanowię, jak do tego podejść. Ta limuzyna była gięta w jednej płaszczyźnie, a nie tłoczona, możesz zrobić z przezroczystej folii 0,1. Upierdliwa w klejeniu (ja to robię klejami akrylowymi, z różnym skutkiem), ale kak opanujezz technologię, to działa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago A w zasadzie dlaczego on jest żółty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted 11 hours ago Author Share Posted 11 hours ago Raczej żółto-zielonkawy. Przyjąłem taką barwę farby podkładowej, zapewne opartej o chromian cynku. Pozdrawiam, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago To rozumiem, ale dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted 9 hours ago Author Share Posted 9 hours ago Jeśli chodzi o sam schemat malowania, to opieram się tu na opracowaniu wykonanym przez Marka @MarCorp. Co do samego odcienia tej żółto-zielonej barwy, to akurat mój wybór. Dlaczego taki? Z dwóch powodów: bo tak może wyglądać chromian cynku bo nie zostało utrwalone jak ten kolor wyglądał w oryginale, a mgliste komentarze o niejasnej proweniencji wskazujące na kolor „sickly green” można dowolnie interpretować. Oto zatem moja interpretacja Pozdrawiam, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikolaj75 Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago Też szykuję się na tego prototypa. Fajnie, że wypuścili. Dawałeś podkład przed właściwymi kolorami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted 4 hours ago Share Posted 4 hours ago 4 godziny temu, kelly9mm napisał: mgliste komentarze o niejasnej proweniencji wskazujące na kolor „sickly green” O te komentarze właśnie pytam. A dokładniej: o źródła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts