Jump to content

1/72 Spitfire Type 300 MRM/IBG

kelly9mm
 Share

Recommended Posts

Posted (edited)

Hej,

raporty z warsztatu to raczej nie moja bajka, ale pomyślałem, że przynajmniej wrzucę małą zapowiedź.

Zapewne wszyscy rozpoznają tę szczególną Złośnicę (oczywiście wciąż jeszcze "under construction") :D.

Aktualizacja: „tajemniczy” Spitfire został błyskawicznie rozszyfrowany. W związku z tym przyznaję, tak, jest to Type 300, K5054 z pierwszego oblotu. 
Jednocześnie dziękuję bardzo @MarCorpza umożliwienie mi realizacji tego projektu :piwo:

AP1GczOvPTAHOg3ZlkLFVdbynLcmBehYP6VBQ_S5

Pozdrawiam,

Marcin

Edited by kelly9mm
  • Like 5

• kelly9mm changed the title to 1/72 Spitfire Type 300 MRM/IBG

No i są już kokardy.

Spróbowałem najpierw kalkomanii. Techmody jak to Techmody, leżą ładnie, ale wciąż są nieco za grube na takie delikutaśne detale. Zatem w efekcie w ruch poszły farby.

Maski wycięte na Silhouette Portrait. Ich jakość jest umiarkowanie zachwycająca, czas chyba wreszcie zainwestować w coś bardziej precyzyjnego (laser?).

Numery boczne pójdą już z kalkomanii, są nieco za małe na możliwości mojego ploterka.

AP1GczMYR7nPWm9wjPVZMFJYMRmKyGNvOufdJijt

AP1GczNnKj7rI2S5swiw0-DqKvlQljNRUS6ao8JP

• Like 5

2 godziny temu, kelly9mm napisał:

Maski wycięte na Silhouette Portrait. Ich jakość jest umiarkowanie zachwycająca, czas chyba wreszcie zainwestować w coś bardziej precyzyjnego (laser?).

Który Portrait?

Po schodkach na obwodzie kokard wnioskuję że silniczki krokowe już powoli mają dość... 😉 moja 3 jeszcze daje sobie radę na szczęście.

Jedną z pierwszych rzeczy, którą zrobiłem było śmigło, miał być taki quick win :D. W efekcie okazało się, że żaden win i tym bardziej nie quick, bo skopałem malowanie. Śmigło poszło zatem do zmywacza i w efekcie powstało wydanie drugie, poprawione. Oto ono:

AP1GczNKpxxjRuuCNqiJgEQ2esL2zyBRuELquhWY

• Like 7

Jak widać na załączonych obrazkach projekt idzie całkiem żwawo. Uzupełniłem malowanie o numery boczne (kalkomanie), poszedł też lekki wash. Większego brudzenia nie przewiduję, w końcu nalot tego egzemplarza był praktycznie zerowy. Dołożone stery wysokości, ster kierunku, lotki, chłodnice oraz podwozie: golenie, koła i płoza.
Pozostało jeszcze trochę drobiazgów, w tym nieco problematyczna rurka pitota oraz limuzyna.

A propos limuzyny, to do tego momentu nie zdecydowałem się na dołączone do modelu oszklenie vacu, głównie ze względu na mój brak doświadczenia z tą technologią. Widoczne na zdjęciach elementy oszklenia pochodzą z modeli IBG (wiatrochron wymagał nieco przeróbek). Z limuzyną od IBG jest już jednak problem, bo oprócz tego, że również wymaga modyfikacji to jest albo za duża (w wersji dla otwartej kabiny) albo za mała (odcięta z wersji dla zamkniętej kabiny). Jeszcze się zastanowię, jak do tego podejść.

Wygląda na to, że finisz już w zasięgu wzroku, ale zazwyczaj na tym etapie coś się koncertowo sypie :twisted:

AP1GczNnocod5j9JvE0DmbvvFqnQqRP0p9VODuoo

AP1GczONrES49cJXmXsy0altFgoy-_nZSvAgaNVO

AP1GczNFOZcsFhbvmoh8YSu9SuJh1kl9h6s-U8sY

• Like 14

2 godziny temu, kelly9mm napisał:

A propos limuzyny, to do tego momentu nie zdecydowałem się na dołączone do modelu oszklenie vacu, głównie ze względu na mój brak doświadczenia z tą technologią. Widoczne na zdjęciach elementy oszklenia pochodzą z modeli IBG (wiatrochron wymagał nieco przeróbek). Z limuzyną od IBG jest już jednak problem, bo oprócz tego, że również wymaga modyfikacji to jest albo za duża (w wersji dla otwartej kabiny) albo za mała (odcięta z wersji dla zamkniętej kabiny). Jeszcze się zastanowię, jak do tego podejść.

Ta limuzyna była gięta w jednej płaszczyźnie, a nie tłoczona, możesz zrobić z przezroczystej folii 0,1. Upierdliwa w klejeniu (ja to robię klejami akrylowymi, z różnym skutkiem), ale kak opanujezz technologię, to działa.

IMG_6372.jpeg

• Like 1

Jeśli chodzi o sam schemat malowania, to opieram się tu na opracowaniu wykonanym przez Marka @MarCorp. Co do samego odcienia tej żółto-zielonej barwy, to akurat mój wybór. Dlaczego taki? Z dwóch powodów:

• bo tak może wyglądać chromian cynku
  • bo nie zostało utrwalone jak ten kolor wyglądał w oryginale, a mgliste komentarze o niejasnej proweniencji wskazujące na kolor „sickly green” można dowolnie interpretować. Oto zatem moja interpretacja :)

Pozdrawiam,

Marcin