kelly9mm Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja (edytowane) Hej, raporty z warsztatu to raczej nie moja bajka, ale pomyślałem, że przynajmniej wrzucę małą zapowiedź. Zapewne wszyscy rozpoznają tę szczególną Złośnicę (oczywiście wciąż jeszcze "under construction") . Aktualizacja: „tajemniczy” Spitfire został błyskawicznie rozszyfrowany. W związku z tym przyznaję, tak, jest to Type 300, K5054 z pierwszego oblotu. Jednocześnie dziękuję bardzo @MarCorpza umożliwienie mi realizacji tego projektu Pozdrawiam, Marcin Edytowane 5 Maja przez kelly9mm 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Pięknie, prototyp się szykuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Ale kabinka to tylko tymczasowa, jako zaślepka kokpitu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Zgadza się i zgadza się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja No i są już kokardy. Spróbowałem najpierw kalkomanii. Techmody jak to Techmody, leżą ładnie, ale wciąż są nieco za grube na takie delikutaśne detale. Zatem w efekcie w ruch poszły farby. Maski wycięte na Silhouette Portrait. Ich jakość jest umiarkowanie zachwycająca, czas chyba wreszcie zainwestować w coś bardziej precyzyjnego (laser?). Numery boczne pójdą już z kalkomanii, są nieco za małe na możliwości mojego ploterka. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja Ależ apetyczny cukiereczek! Chrupałbym jak Reksio szynkę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja 2 godziny temu, kelly9mm napisał: Maski wycięte na Silhouette Portrait. Ich jakość jest umiarkowanie zachwycająca, czas chyba wreszcie zainwestować w coś bardziej precyzyjnego (laser?). Który Portrait? Po schodkach na obwodzie kokard wnioskuję że silniczki krokowe już powoli mają dość... moja 3 jeszcze daje sobie radę na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja 2 godziny temu, jachud3 napisał: Który Portrait? Portrait 2. Mam go niby 6 lat, ale nie robię zbyt dużo projektów, więc przebieg jest raczej nieimponujący. Ewidentnie jednak dobiega już chyba do emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 7 Maja Autor Share Napisano 7 Maja Jedną z pierwszych rzeczy, którą zrobiłem było śmigło, miał być taki quick win . W efekcie okazało się, że żaden win i tym bardziej nie quick, bo skopałem malowanie. Śmigło poszło zatem do zmywacza i w efekcie powstało wydanie drugie, poprawione. Oto ono: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Maja Share Napisano 7 Maja O jakie ładne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 10 Maja Autor Share Napisano 10 Maja Jak widać na załączonych obrazkach projekt idzie całkiem żwawo. Uzupełniłem malowanie o numery boczne (kalkomanie), poszedł też lekki wash. Większego brudzenia nie przewiduję, w końcu nalot tego egzemplarza był praktycznie zerowy. Dołożone stery wysokości, ster kierunku, lotki, chłodnice oraz podwozie: golenie, koła i płoza. Pozostało jeszcze trochę drobiazgów, w tym nieco problematyczna rurka pitota oraz limuzyna. A propos limuzyny, to do tego momentu nie zdecydowałem się na dołączone do modelu oszklenie vacu, głównie ze względu na mój brak doświadczenia z tą technologią. Widoczne na zdjęciach elementy oszklenia pochodzą z modeli IBG (wiatrochron wymagał nieco przeróbek). Z limuzyną od IBG jest już jednak problem, bo oprócz tego, że również wymaga modyfikacji to jest albo za duża (w wersji dla otwartej kabiny) albo za mała (odcięta z wersji dla zamkniętej kabiny). Jeszcze się zastanowię, jak do tego podejść. Wygląda na to, że finisz już w zasięgu wzroku, ale zazwyczaj na tym etapie coś się koncertowo sypie 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 10 Maja Share Napisano 10 Maja 2 godziny temu, kelly9mm napisał: A propos limuzyny, to do tego momentu nie zdecydowałem się na dołączone do modelu oszklenie vacu, głównie ze względu na mój brak doświadczenia z tą technologią. Widoczne na zdjęciach elementy oszklenia pochodzą z modeli IBG (wiatrochron wymagał nieco przeróbek). Z limuzyną od IBG jest już jednak problem, bo oprócz tego, że również wymaga modyfikacji to jest albo za duża (w wersji dla otwartej kabiny) albo za mała (odcięta z wersji dla zamkniętej kabiny). Jeszcze się zastanowię, jak do tego podejść. Ta limuzyna była gięta w jednej płaszczyźnie, a nie tłoczona, możesz zrobić z przezroczystej folii 0,1. Upierdliwa w klejeniu (ja to robię klejami akrylowymi, z różnym skutkiem), ale kak opanujezz technologię, to działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja A w zasadzie dlaczego on jest żółty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Raczej żółto-zielonkawy. Przyjąłem taką barwę farby podkładowej, zapewne opartej o chromian cynku. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja To rozumiem, ale dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 11 Maja Autor Share Napisano 11 Maja Jeśli chodzi o sam schemat malowania, to opieram się tu na opracowaniu wykonanym przez Marka @MarCorp. Co do samego odcienia tej żółto-zielonej barwy, to akurat mój wybór. Dlaczego taki? Z dwóch powodów: bo tak może wyglądać chromian cynku bo nie zostało utrwalone jak ten kolor wyglądał w oryginale, a mgliste komentarze o niejasnej proweniencji wskazujące na kolor „sickly green” można dowolnie interpretować. Oto zatem moja interpretacja Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Też szykuję się na tego prototypa. Fajnie, że wypuścili. Dawałeś podkład przed właściwymi kolorami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja 4 godziny temu, kelly9mm napisał: mgliste komentarze o niejasnej proweniencji wskazujące na kolor „sickly green” O te komentarze właśnie pytam. A dokładniej: o źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja 9 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Też szykuję się na tego prototypa. Fajnie, że wypuścili. Dawałeś podkład przed właściwymi kolorami? Tak, Mr Surfacer 1500. Odpowiednio czarny pod części metaliczne i biały pod żółtawe. Jeśli chciałbyś uzyskać bardziej zielonkawy odcień, to lepiej daj czarny podkład po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 12 Maja Autor Share Napisano 12 Maja (edytowane) 8 godzin temu, greatgonzo napisał: O te komentarze właśnie pytam. A dokładniej: o źródła. Jak napisałem: „komentarze o niejasnej proweniencji”. Plotki z Britmodellera i paru artykułów w sieci, odwołujące się do rzekomego komentarza syna Mitchella (w niektórych wersjach siostrzeńca) na temat koloru sickly albo yucky green (brak źródeł), czasami też powołujące się na Edgara Brooksa, który w jednej ze swych wypowiedzi stwierdził: I was told, by an artist (who, I later discovered, was a relative of Mitchell,) that K5054 was a "Yucky green colour," and Mitchell's son, in the biography of his father, says how unimpressed he was by the appearance Z dalszej wypowiedzi Edgara wynika, że nie dysponował on wiedzą jak rzeczywiście pomalowany był K5404. Stąd też przyjęta przeze mnie kolorystyka jest jedynie moją interpretacją możliwego wyglądu K5404 podczas jego pierwszego lotu. Możliwe, że był bardziej zielony. Możliwe, że był anodyzowany, więc „kolorowe” powierzchnie były metaliczne. Możliwe…. Edytowane 12 Maja przez kelly9mm Poprawka w cytacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Maja Share Napisano 12 Maja Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja To już niemal koniec. W przypadku limuzyny wybrnąłem wybierając trzecią drogę – pochodzi ona z zestawu owiewek vacu firmy Falcon Model. Miałem ten zestaw już wcześniej, ku mojemu zdumieniu okazało się, że zawiera też oszklenie dla Typu 300. Tu jedna uwaga – nie uważam, że oferowany w zestawie system „SnapVac” jest zły, po prostu nie miałem weny, żeby go oswajać. Trochę problemów na finiszu sprawiła mi rurka pitota (ta duża), której końcówkę ułamałem (jest naprawdę delikatna). Szczęśliwie udało mi się ją odtworzyć z pręta 0,2mm. Teraz czas na dodatki (figurka pilota, podstawka) i przyzwoitą sesję. I na koniec tego wątku ostatnie zdjęcie niemal gotowego modelu plus ekstra zdjęcie „sentymentalne” rodziny Złośnic IBG/MRM. Dzięki za uwagę oraz pomocne komentarze i pozdrawiam, Marcin 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja Super, bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi