Skocz do zawartości

Spitfire Mk I - IBG 1:72

Mikolaj75

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przedstawiam Spita od IBG - zestaw raczej wymagający uwagi, ale finalnie pozwalający na zbudowanie dobrego modelu. Miał dać odpowiedź, czy uda się z pudła. I uważam się uda, choć wsparty drukarską pomocą Marka, wymieniłem niektóre elementy jak wloty, stery itp. na druki.

Markowi i Michałowi dziękuję za wsparcie merytoryczne i materiałowe, a niezawodnemu Sorisowi za maski.

dF7gWjdh.jpg

ksUtR2Uh.jpg

haOt286h.jpg

277nwCnh.jpg

2c9idLyh.jpg

GVHvykKh.jpg

qt4qgMEh.jpg

VabGg6Th.jpg

• Like 27

Łał :wow: bardzo ładnie wygląda, wczesne rondle dodają uroku. Może to kwestia obróbki zdjęć, ale kolory kamuflażu wydają się być jaśniejsze, niż moje wyobrażenie DG i DE. Z jakiej palety to farby?

• Thanks 1

Zdecydowanie udało się!

• Thanks 1

A czy końce łopat śmigła nie powinny być żółte? Zdjęcia stojącego oryginału są co prawda mocno niewyraźne i dobrze nie widać, ale już egzemplarz K9801 sfotografowany od przodu ma piękne, żółciutkie końcówki.

Dzięki za opinie 🙂

9 godzin temu, jachud3 napisał:

ale kolory kamuflażu wydają się być jaśniejsze, niż moje wyobrażenie DG i DE. Z jakiej palety to farby?

DE to "dedykowany" MRP, DG to także "dedykowany" Gunze H z niewielkim dodatkiem klasycznej ciemnej zieleni. Mi kolory wydają się trafione, przy czym należy pamiętać, że w 72 należy uwzględniać odpowiednio efekt skali i pilnować, żeby kolory nie były zbyt ciemne.

2 godziny temu, Maciej R napisał:

Pokażesz też jakieś zdjęcie jak Ci wyszedł spód?

Postaram się w weekend zdjęcie zrobić.

Godzinę temu, barszczo napisał:

A czy końce łopat śmigła nie powinny być żółte? Zdjęcia stojącego oryginału są co prawda mocno niewyraźne i dobrze nie widać, ale już egzemplarz K9801 sfotografowany od przodu ma piękne, żółciutkie końcówki.

Zaufałem imponującemu rozpoznaniu tematu przez ekspertów przedstawionemu w instrukcji.  To może jest ciut niewychowawcze, ale tak jak w przypadku mojej kolekcji rumuńskich PZL-i, tak i przy Spitach zwolniłem się - poza najbardziej oczywistymi sprawami - od badań, uznając, że nie zrobię tego lepiej. A poza tym, później już wszystkie Spity do końca świata mają żółte końcówki, to niech ten się wyróżnia 😉

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, BRAVO112 napisał:

bardzo ladny model, choc do dwulopatowego śmigla w tym samolocie, to trzeba sie przyzwyczaic...

Zależało mi na tych dwóch łopatach i płaskiej limuzynie. Później ich już nie będzie 🙂

• Like 1