abtb Napisano 9 Czerwca Autor Napisano 9 Czerwca (edytowane) 33 minuty temu, greatgonzo napisał: Piasta silnika? O przepraszam - ja takiego sformułowania nie użyłem. Jak już skracasz to pisz "piasta śmigła" choć pewnie właściwe było by użyć słowa " obudowa/ osłona wału śmigła i podstawy aparatu zapłonowego". Ale jak warsztat ma polegać na drążeniu takich pierdół to nie pozostaje mi nic innego jak podjąć stosowne i stanowcze kroki Edytowane 9 Czerwca przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 9 Czerwca Napisano 9 Czerwca (edytowane) Podejmuj. Jeśli masz sumienie. Edytowane 9 Czerwca przez greatgonzo Cytuj
jachud3 Napisano 9 Czerwca Napisano 9 Czerwca 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Ja już się zastanawiam, czy nie próbować założyć konfederacji z jachudem. Mam nawet wstępną nazwę: ZBoK, albo ZBuK, do rozstrzygnięcia. Może sukcesu KNRZP nie powtórzą, ale Zwolennicy Biustu oraz Klejenia na pewno zyskają poparcie na forum Cytuj
greatgonzo Napisano 9 Czerwca Napisano 9 Czerwca (edytowane) Nie widzę przeciwwskazań, żeby się i tu zapisać. Ja bardziej celowałem w Zwalczaj Bieło Kozę, albo Zadaj Biełu Kozu. W drogim przypadku na pytanie co zadać, odpowiada sobie sam uczestnik stowarzyszenia. Sugerowane terminy to: ból, cierpienie, pieprz, bób i takie tam. Edytowane 9 Czerwca przez greatgonzo Cytuj
abtb Napisano 9 Czerwca Autor Napisano 9 Czerwca 16 minut temu, greatgonzo napisał: Zwalczaj Bieło Kozę, albo Zadaj Biełu Kozu Można i tak. Przynajmniej nie popełniłeś częstego błędu i prawidłowo wpisałeś "e" zamiast "a" - brawo TY Cytuj
greatgonzo Napisano 10 Czerwca Napisano 10 Czerwca Rycerska rzecz, To, że coś komuś odrąbiesz to nieistotne. Ważne , że honorowo! Cytuj
abtb Napisano 11 Czerwca Autor Napisano 11 Czerwca (edytowane) Przyszły suveniry: I już użyte: I całokształt: A poza tematem (albo i w temacie ) "Jak kto buduje model to zawsze była jego sprawa (może z wyjątkiem abtb, bo wiadomo - ZBuK)" @greatgonzo - mógłbyś rozwinąć, bo nie chciałbym popełnić nadinterpretacji Edytowane 11 Czerwca przez abtb Cytuj
abtb Napisano 15 Czerwca Autor Napisano 15 Czerwca Położyłem podkład i dokonałem poprawek w kilku miejscach: Cytuj
abtb Napisano 16 Czerwca Autor Napisano 16 Czerwca (edytowane) Malowania nadszedł czas A malowanie, to jak wiadomo, sprawa nieprosta i wręcz karkołomna. Zawsze ktoś jakiś kwit wyciągnie w galerii i straszy. Ale po kolei - pomalowałem dół i krawędzie natarcia na srebrno plus czerwony pas na osłonie silnika oraz żaluzje. Ale wyczuwam podstęp w kolorystyce opisanej w kalkomaniach - niby żaluzje powinny być srebrne ale jak patrzę na to zdjęcie: to za cholerę żaluzje nie są pomalowane na srebrno. Porównując owiewkę kabiny, która na 100% jest srebrna z żaluzjami to nie, srebrne to one nie są. Wg mnie błąd bierze się z błędnej interpretacji tła pod nosartem - Wg mnie osłona i żaluzje pomalowane są na szaro, a różnica w odcieniach spowodowana "podmalowanym" tłem pod panią może skłonić do interpretacji, że żaluzje są na tyle jasne, że były malowane na srebrno (pozostawione w kolorze metalu) Trochę zamieszania wprowadza druga strona: pomalowana na kolor "zielony" - żaluzje są dość wyraźnie inne. Albo są szare, albo zielone - tylko ich otwarcie powoduje, że są inaczej oświetlone i kolor wydaje się bardziej szary. Obstawiam, że osłona była pomalowana standardowo w szaro-zielony kamuflaż (jak reszta płatowca) bez żadnego specjalnego podmalowywania żaluzji. I taką też interpretację przyjmę w malowaniu (Gonzo oczywiście może się ze mną nie zgodzić, ale on ostatnio coś idzie na "okonia" i napisze że "Nie" dla samego napisania - Nie , bo Nie ) Dodatkowo obstawiam, że wbrew sugestiom instrukcji - krawędzie natarcia na usterzeniu poziomym z góry też są srebrne a nie w kamo, co widać wyraźnie na tej fotce: Tajemnicą pozostają jednak końcówki skrzydeł z góry - w kamo czy też srebrne, jak sugeruje instrukcja MiniArtu? A teraz najważniejsze - kolory. Będąc na Babarybie podpytałem o interpretację kilka osób i niestety wyszło trochę zagadkowo: - pierwsza wersja mówi, że są to kolory brytyjskie czyli, upraszczając, szary i zielony z brytyjskiego kamo - druga wersja, że jednak są to kolory amerykańskie czyli Olive drab i szary stosowany w ...........marynarce US Instrukcja Miniarta podaje, że kolory to Dark olive drab (sugerują Gunze C12) i szary taki bardziej ..........marynarki japońskiej (Gunze C603 - IJN Hull Color Maizuru ) Z tym japońskim (C603) to chyba jakaś pomyłka w druku, bo do kamo niebiesko- ciemno niebieskiego podają numer C302 (zielony ) Trochę gwóźdź ale może coś się uda wymalować Edytowane 16 Czerwca przez abtb Cytuj
abtb Napisano 16 Czerwca Autor Napisano 16 Czerwca (edytowane) 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Nie , bo Nie ! Nie będę pytał o powód, bo i tak NIE dostanę odpowiedzi Edytowane 16 Czerwca przez abtb Cytuj
greatgonzo Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca Przecież dostałeś pełną i wyczerpującą: bo nie! A kto to Ci sugerował tę drugą wersję? Albo chociaż dlaczego? A co to jest Dark OD mogę się tylko domyślać. W ogóle te propozycje z instrukcji robią wrażenie jakby... albo dobra. odpuszczę. 62nd FS malował swoje P-47 w Mapowskie kolory DFS, pomijając spody pozostawione w NMF. Tu w zasadzie nie ma wątpliwości. Nie znam żadnego P-47 z dywizjonu, czy nawet z grupy z końcówkami skrzydeł w NMF. Na zdjęciu też tego nie widzę. Moim zdaniem refleks światła posłużył do śmiałej interpretacji na wyrost. W ogóle, to w sieci trudno jest spotkać kolorowe foty P-47 z grupy bez wyraźnych 'przesunięć' kolorystycznych i to może być mylące. Nie ma co zbytnio się do nich przywiązywać. Reprodukcje w solidnych książkach są pod tym względem bardziej stabilne. 1 Cytuj
abtb Napisano 16 Czerwca Autor Napisano 16 Czerwca 13 godzin temu, abtb napisał: I taką też interpretację przyjmę w malowaniu Chyba moja interpretacja zaczyna powodować u mnie wątpliwości Porównując te dwa zdjęcia: zaczynam podejrzewać, że klapy żaluzji (czy jak tam to zwać ) są po całym swoim obwodzie szare Ciężki temat Cytuj
abtb Napisano 17 Czerwca Autor Napisano 17 Czerwca Pierwsze malunki: 11 godzin temu, abtb napisał: są po całym swoim obwodzie szare Czyli nikt nic - ani "za" ani "przeciw"? A potem będzie pisanie w galerii - "było prowadzić warsztat to byśmy pomogli" Jakby nie @greatgonzo, to byłby monolog. A tak chociaż jedna poczciwa dusza się znalazła Cytuj
barszczo Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca 10 minut temu, abtb napisał: Jakby nie @greatgonzo, to byłby monolog. A tak chociaż jedna poczciwa dusza się znalazła Reszta spogląda i zgrzyta zębami z zazdrości. Lepiej powiedz gdzie wenę kupujesz, wziąłbym tak z pięć kilo... 1 Cytuj
marek d Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca 9 minut temu, abtb napisał: Czyli nikt nic - ani "za" ani "przeciw"? Tak czyli nie. Ja patrzę w milczeniu ze względu na robotę modelarską. Mam zobowiązanie zrobić jednego dzbanka. Oglądając utwierdzam się w nie lubieniu ich. 1 Cytuj
jachud3 Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca 1 godzinę temu, abtb napisał: Czyli nikt nic - ani "za" ani "przeciw"? Ja jestem sceptyczny do szarości po obwodzie - niby z jakiej racji tak by malowali? Moim zdaniem na drugiej fotce to jest zieleń, tylko gra światła płata figle. Cytuj
greatgonzo Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca 2 godziny temu, abtb napisał: poczciwa dusza się znalazła To o mnie? Aż boję się pomyśleć do jakich gromów jest to przygrywka. To jest klasyczna kwestia, gdy można sobie zobaczyć co się chce. I szary i zielony, a na jednym zdjęciu nawet NMF. W takich sytuacjach ja rozglądam się po okolicy. Czy w okresie/jednostce zdarzały się podobne sytuacje. I tu konsekwentnie brak wydumanych odpowiedników i wszędzie po prostu jest kamuflaż. To są wszystko sugestie, więc nie ma mowy o bezdyskusyjnej interpretacji. W takich sytuacjach obowiązuje zasada, że to wyjątek wymaga potwierdzenia, a nie reguła. Ale słowo zasada jest tu też umowne. Cytuj
abtb Napisano 17 Czerwca Autor Napisano 17 Czerwca 34 minuty temu, jachud3 napisał: niby z jakiej racji tak by malowali? Logiki w wojsku to ja bym się nie doszukiwał 34 minuty temu, jachud3 napisał: Moim zdaniem na drugiej fotce to jest zieleń, Przywracasz mi wiarę w moje pierwsze odczucia Przekopałem internet w poszukiwaniu "jak to ludzie wymalowali" i wychodzi mi że jest trochę szarości po lewej i zieleń po prawej 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Aż boję się pomyśleć do jakich gromów jest to przygrywka. Spokojnie, nie bój żaby. Co najwyżej podszepnę barmance, żeby ci ciepłego piwa nalała 2 minuty temu, greatgonzo napisał: W takich sytuacjach ja rozglądam się po okolicy. Słuszna koncepcja - obejrzałem kilka innych maszyn w tym kamo i z tej jednostki i raczej jest normalnie czyli tu ciut szaro a tu ciut na zielono. A zatem zdecydowane - dziś malowanie zielonego Dzięki panowie 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca 3 minuty temu, abtb napisał: podszepnę barmance, żeby ci ciepłego piwa nalała 1 Cytuj
abtb Napisano 17 Czerwca Autor Napisano 17 Czerwca 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Taki dowcip mi się przypomniał: Barmanka - Co panowie zamawiają? - Piwo - A dla mnie może być ciepłe, byle by w czystym kuflu Po chwili barmanka przynosi zamówienie i pyta - Który z panów zamawiał w czystym kuflu? Tak więc Gonzo - zawsze może być gorzej 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi